Oldalmegjelenítések:

2011. március 23., szerda

Krumpligánica

Hogy gondolatban visszatérjek áldott emlékű Nagyanyámhoz:

Felvidéki származású volt, ámbár ő már a Baranya megyei Ódányban született.  Ételeiben keveredett a zalai (nagyapám Sümegről származott és Sümeg az 50-es évekig Zala megyéhez tartozott), a sváb konyha a felvidékivel. Nagyapámnak gyakran készített listercet, amit nagyapám nemes egyszerűséggel csak "nyögvenyelőnek" titulált:)
Gyerekkoromban inkább a visszafogottság, a spórolás volt az, ami meghatározta, milyen ételek kerültek az asztalra. Emlékeim szerint gyakran volt tészta. Főzelék csak szezonban, kivéve a burgonyát. Itt a 60-as évekről beszélek. Tartottunk ugyan állatokat, tyúkot, kacsát, 1-2 disznót is, sőt, emlékszem, hogy volt tehenünk és lovunk is... Veteményes kert, szőlő, feles földek adtak sok munkát a család mindennapjaiban. Édesanyám eljárt  a tsz-be dolgozni, nagyanyámé volt a ház körüli veteményes, állatok a disznókig bezárólag. Ő főzött a családra. A családunk 7 főből állt, három generáció élt egy fedél alatt. Együtt étkezni általában csak hét végén volt lehetőségünk. Ilyenkor kerültek az asztalra nagyanyám csodás kelt tésztái. Még most is előttem vannak a mozdulatai, ahogy a kezével dagasztja a tésztát. Akkoriban az volt a sütemény.

Édesapám kedvére nagyon sokszor főzött krumplikását, amit én nem szerettem. Ilyenkor nekem külön készített - ugyanabból az alapanyagból - gánicát. Érdekes, azóta eltelt 50 év, és soha nem próbáltam meg gánicát készíteni.
El is határoztam, ma gánica lesz ebédre. Az őrölt paprikát kihagyom belőle, "pirosan" nem szerettem:)

Hozzávalók: 
(4 személyre)

l kg krumpli
30 dkg búzaliszt, 
4 kanál zsír, 
1 fej hagyma, 
őrölt pirospaprika, 
1 pohár tejföl

 
Elkészítése: 

A meghámozott krumplit kevés vízben feltesszük főni. Amikor megfőtt, a vizében apróra törjük. Állandó kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. A zsíron a vékony szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd kevés őrölt paprikát szórunk rá. Erre a sült paprikás hagymára kanalanként kiszaggatjuk a krumpli masszát, megforgatjuk benne, majd a tányérban tejföllel megöntözzük.




1 személyre való adag szénhidráttartalma: 109,5 gramm

Nincsenek megjegyzések:

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...