2011. április 14., csütörtök

Savanyúság felöntő lé (hideg)

Igaz, hogy még csak kora tavasz van, de inkább most beteszem ide, mint hogy a későbbiekben  esetleg megfeledkezzem róla. Ez Édesanyám receptje volt, de nagyon szerettem, mert finom ropogós maradt benne akár az uborka, akár a paprika, de még a vágott vegyes savanyúság is. 
Bátran merem ajánlani.

Hozzávalók:
(1 db 5 literes, vagy 4 db 2 literes üveghez)

2 , 3 liter víz
40 dkg cukor
10 dkg só
5 dl 10 %-os, vagy
2 , 5 dl 20 %-os ecet
1 csapott kávéskanál borkénpor

Elkészítése:

Az üvegekbe tetszés szerinti fűszerezéssel belerakjuk az uborkát, paprikát, hagymát, esetleg ezeket vegyesen.
A fenti hozzávalókat - a borkénpor kivételével - összeforraljuk, kihűtjük, belekeverjük a borkénport és az üvegekbe töltjük. Lezárjuk és végleges helyére tesszük.

Tanácsok:

Ha káposztával töltött paprikát készítünk, akkor a felöntőlevet só nélkül készítsük, mert a káposztát le kell sózni.
Ugyanígy a vágott vegyes savanyúságot is.

Ha pár hét múlva a savanyúságon visszahúzódna a lé, készítsünk - arányaiban kevesebb - levet és azzal öntsük le fel. Ha az eltevésnél eleve marad lé, tegyük el, akkor nem kell újat készíteni.

Az összevágott-lesózott zöldségek:

Üvegekben a vegyes savanyúság:





Nincsenek megjegyzések:

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...