Oldalmegjelenítések:

2011. május 29., vasárnap

Halászlé tésztával

Ma halászlét főztem. Nagyon szeretem. Benne van a három legjobban szeretett étel között:)) A párom nem annyira szereti, de megeszi. Ez érdekes számomra, mert nagy horgász. Kifogni szereti csak a halat:) Ámbár, ha arról van szó, nagyon finom halászlét tud főzni. És felénk - lehetőség szerint - otthon gyúrt gyufametélttel fogyasztják a halászlét.

Hozzávalók:

2 kg ponty
3 nagy fej vöröshagyma
3-4 evőkanál őrölt pirospaprika
2 db cseresznyepaprika
1 doboz mélyhűtött halászlé sűrítmény
3-4 db halászlé kocka

Elkészítése:

(Lehet, csodálkoztok, hogy halászlé sűrítményt is és halászlé kockát is használok. A magyarázata: én úgy tanultam, többféle halból jó ízű a halászlé. Nálunk csak pontyot kapni, nagyon ritkán esetleg törpeharcsát. Én a sűrítménnyel és a kockával "váltom ki" a más ízű halat.)
A pontyot megtisztítottam, belsejét kiszedtem, a rajta lévő kevéske ikrát félretettem. Fejét levágtam, majd félbevágtam, levágtam az uszonyait, a hátáról a tüskéket, a farkát és ezeket kb 1,5 liter vízben a nagyobb darabokra vágott hagymával feltettem főni. Amikor forrni kezdett, ide tettem bele az őrölt paprikát , a  cseresznyepaprikát. (A haltestet feldaraboltam.) A halfejet a nyesedékekkel kb. 2 óra  hosszat , lassú forrással, fedő alatt főztem, majd paradicsompasszírozón jó alaposan átpasszíroztam. A cseresznyepaprikát kivettem belőle. Finom sűrű levet nyertem. Hozzáöntöttem még 1,5 liter vizet, beletettem a sűrítményt, a kockákat. Besóztam a halszeleteket. Amikor a halászlé felforrt, beletettem a halszeleteket. Újra forrástól számított 8-10 percig főztem. (Ennyi idő alatt megfő, de nem fő szét a hal.) Megkóstoltam, egy pici sót tettem még bele és lekapcsoltam. Elkészült.

Saját gyúrt tésztával és a cseresznyepaprikával, halszelettel tálaltam.









3 megjegyzés:

duende írta...

Igen jól néz ki, én is imádom! :) Jó csípősen.

María írta...

Nagyon jól néz ki, és biztosan nagyon finom is. Én soha nem főztem "patkó" halszeletet, mindig filézett halból főzöm a halászlét és minden mást is, mert félek a szálkáktól!! Inkább egy kicsivel többet dolgozom előtte a hallal, de utána gond nélkül meg lehet enni :)

Roza írta...

Köszi a dicséreteket!:)

Maria, én úgy nőttem fel, hogy nem filézte ki senki a halat és nem is emlékszem olyanra, hogy szálkát nyeltem volna:) Ebből kifolyólag nem szoktattam rá a családomat sem a filézésre. Nem lustaságból. Én szeretem, ha "patkók" vannak a halászlében:))
De természetesen Te a Ti szokásaitok szerint csináljad továbbra is. Én sosem változtatok a szokásainkon:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...