2011. május 15., vasárnap

Székelykáposzta

A töltött káposztánál jobban szeretem a székelykáposztát. A töltött káposztában éppen a gombócok azok, amiket nem szeretek. Ízviláguk viszont majdnem megegyezik. Tegyünk bele füstölt csontot, vagy füstölt szalonnabőrkét.

Hozzávalók: 

80 dkg sertéslapocka 
1 nagy fej vöröshagyma 
4-5 evőkanál étolaj 
2-3 teáskanál őrölt pirospaprika, 
1 db paradicsom, 
1 db tv paprika, 
őrölt fekete bors 
1 kg savanyú káposzta
1-2 babérlevél
3-4 marék rizs

Elkészítése:

Rendes sertéspörköltet készítek. Teszek bele füstölt csontot, vagy ennek híján füstölt szalonna bőrkéjét. (Azt mindig összegyűjtöm olyan ételekhez, amik szeretik a füstölt ízt.) Amikor elkezdeném főzni, ráteszem a savanyú káposztát. Ha nem túlságosan savanyú, a levével együtt. 1-2 babérlevelet is teszek bele, majd annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Forrástól számítva 1-1,5 órát főzöm, lassú tűzön, fedő alatt. Időnként megkeverem, ellenőrzöm, hogy a leve kellően ellepi-e. Amikor már majdnem kész, rászórok két maréknyi rizst, még egy kicsi vizet öntök hozzá, picit még utánasózok és lassú tűzön már csak addig főzöm, amíg a rizsszemek megpuhulnak. Készíthetjük tarhonyával is, ugyanígy járunk el vele.

Tejföllel és puha, friss kenyérrel kínálom.



2 megjegyzés:

nemeth-ek írta...

Nekem is a kedvenceim közé tartozik! :)

Roza írta...

Finom is:)) Holnap már kép is lesz róla, de ma a sertésláb után már nem kívántunk enni belőle.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...