Oldalmegjelenítések:

2011. május 22., vasárnap

Úgy elfáradtam...

Már alig tudom nyitva tartani a szememet. Reggel óta megállás nélkül sütöttem-főztem. 
Ma az ebéd pulykanyakból húsleves, májas daragaluskával, sertéspörkölt nokedlival, rántott csirkeszárnyak tört krumplival, kicsiknek tartárral, nekünk fejes salátával, desszertnek pedig muffin.
Nem tudom miért, de nem tudok belenyugodni, hogy AZ előtt egy ilyen ebédfőzés meg se kottyant. (Az AZ előtt nálam nem azt jelenti, hogy mikor pl. 30 éves voltam... A kemoterápia előtt. Mert azóta csak egyre nehezebb minden.) 

Úgy döntöttem, a májas daragaluska receptjét adom közre. Nem tudom, ki hogy van vele, de én fiatalasszonyként elkísérletezgettem vele, amíg sikerült:)) 

Hozzávalók:
(4 személyre)

2 db tojás
2 db csirkemáj
petrezselyemzöld
búzadara
őrölt bors
sütőpor

Elkészítése:

A legjobb, ha már a főzés megkezdése előtt összeállítjuk, hogy legyen ideje pihenni és a búzadarának magába szívnia a nedvességet. 
A 2 db tojás beleütöm egy kis tálba. A csirkemájat lekaparom, a tojáshoz adom. Ugyancsak hozzáadok ízlés szerinti mennyiségű vágott petrezselyemzöldet, őrölt borsot, fél mokkáskanálnyi sütőport. Sózom, majd jól összehabarom. Ekkor több részletben hozzáadom a búzadarát - legközelebb megmérem, hogy hozzávetőleg mennyi, de ez szorosan függ a tojások nagyságától -, és közepesen lágy állagú masszát kapok. Letakarom és legalább jó két óra hosszát, de ha többet, az még jobb, állni hagyom.
És általában nem szaggatom bele a levesbe. Inkább forrásban lévő sós vízbe szaggatom. Ezt kétféle képen szoktam elkövetni. Vagy kanállal nagyobb, hosszúkás galuskákat, vagy egyszerűbben, az apró lyukú nokedli szaggatón szaggatom a vízbe. Amikor mindet beleszaggattam, addig főzöm, amíg mind fel nem jön a víz tetejére. Ezután kisebb lángon még kb. 10 percig főzöm, majd egy tálba szűrőkanállal kiszedegetem a vízből. Nem leöntöm róla a vizet a szűrőkanálon keresztül!! Ugyanis a kiszedett galuskákat lefedve a forró víz tetejére teszem tálalásig. Ennyi idő bőségesen elég ahhoz, hogy finom puhák legyenek. A nagyméretű galuskáknak különösen fontos, hogy legyen idejük állni. Azokat - mielőtt kiszedném a vízből - ketté szoktam vágni és csak akkor szedem ki, ha már egészen kicsit sötétebb a közepe.

Megjegyzés:

Ha nem teszünk bele májat, sima daragaluskát kapunk. A májas az nem egyenlő a májgaluskával. Ahhoz ugyanis áztatott zsemle kell, nem búzadara. Legközelebb azt készítem el és azt is leírom.


4 megjegyzés:

María írta...

Én a sima daragaluskát szoktam hasonlóan főzni, máj nélkül.
Nem csodálom, hogy nagyon elfáradtál, mert sok félét főztél. Képzeld, velem is előfordult, hogy blogbejegyzés közben, a gép mellett aludtam el, mikor fölriadtam, vagy három sor k betű volt az addig leírtak végén:)

Roza írta...

Kis híján így jártam én is:))

Lívia írta...

Bármennyire is szeretünk sütni-főzni, ez bizony egy fárasztó tevékenyég. Én is nagyon elfáradok, pláne ha többfélét készítek, mint Te is. Még a séfek - akik pedig ezt tanulták és elhivatottabbak mint mi - is kimerülnek, és otthon már nem főznek, mert elegük van belőle.

Roza írta...

Köszönöm Lívia, ez azért megvigasztalt némileg:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...