Oldalmegjelenítések:

2011. május 8., vasárnap

Vörösboros birkapörkölt

Még a jó múltkor, amikor a párom Kapuváron volt gyógykezelésen, vettem vegyes birkahúst. Azzal a szándékkal, hogy meglepjem, amikor hazajön. Előtte vasárnap itt voltak a gyerekeim, kicsik és nagyok, akkor a nagyfiamtól kérdeztem, főzzek-e birkát, de azt mondta, az utolsó dolog amit megenne, az a birka... Hiába, változik az ember(gyereke) ízlése az évek folyamán. Úgy emlékeztem, szereti. Így aztán a hús csak maradt-maradt, míg nem tegnap megemlítettem a páromnak, hogy arra gondoltam, csinálnék valami "mást" a birkából... Azt mondta, ha igazán örömet szeretnék okozni, akkor fini birkapörköltet és fokhagymás birkasültet főzzek. Jó, végül is őt akartam anno meglepni, így beleegyeztem. Megmondom, nagyon ízlett neki. De tényleg finom is lett. Igaz, felénk nem szokásos a puliszka, mi nokedlival és benne főtt krumplival szeretjük, jó sűrű szafttal...:)) Legközelebb bográcsban főzzük...

Hozzávalók: 

1 kg vegyes birkahús (csontos+színhús)
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
nyers rozmaring levelek
fekete bors
2-3 szem borókabogyó
őrölt paprika
1,5-2 dl vörösbor
fél dl étolaj
3-4 szem burgonya


Elkészítése: 

A húst falatnyi kockákra vágjuk. A csontokat is kettécsapjuk, hadd főjön bele a finom íze. A durvára vágott vöröshagymát (lesz ideje szétfőni) megpirítjuk az étolajon, picit sót szórva rá. Amikor elkezd fonnyadni, beletesszük a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, beletesszük a húst és a csontokat, majd nagy lángon, sűrűn kevergetve, de fedő alatt addig pirítjuk, míg a hús levet nem enged. Ekkor rászórjuk az őrölt paprikát, az apróra vágott rozmaringot, a fokhagymagerezdeket (szétfő) a frissen őrölt borsot, az összetört 2-3 szem borókabogyót, elkeverjük és felöntjük a 2 dl vörösborral, illetve annyi vízzel, hogy jól ellepje. Sózzuk és legalább 2,5-3 órát főzzük lefedve, lassú tűzön. Ha a leve túlságosan elfőne, kevés vizet öntsünk utána. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű lé legyen rajta, mert amikor szinte elkészül, beletesszük a négybe vágott burgonyákat és már csak addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
Tehetünk bele csípős fűszerpaprikát, vagy egy kávéskanálnyi Erős Pistát. Finom, sűrű szaftja kell, hogy legyen.
Nokedlivel, savanyúsággal, vagy friss salátával tálaljuk.


2 megjegyzés:

María írta...

Nagyon jónak tűnik a recepted!! A Párom ha látná, hogy nokedlit is adsz mellé, menne Hozzád enni! Mi is imádjuk a birkapörköltet (még az is, aki azt mondja, hogy utálja)! Igaz én csak krumplit meg kenyeret adok mellé. Életemben egyszer sütöttem is, de azt nem bírtuk megenni, olyan erős birka íze volt, hiába fűszereztem. Úgyhogy nálunk a birka csak pörkölt lehet, esetleg ha bárány, akkor tárkonyos bárányraguleves.

Roza írta...

Amíg nem volt a párom, addig mi is kenyérrel ettük... Meg a benne főtt krumplival. De ő imádja a nokedlit hozzá. Hát legyen:)) A sültről annyit, hogy igen-igen lehártyázom. Gyakorlatilag nem szokott erősebb íze lenni, hogy élvezhetetlen lenne. Sőt, a mai is nagyon finom volt:)
A tárkonyos bárányraguleves is jól hangzik:))

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...