Oldalmegjelenítések:

2011. július 19., kedd

Tegnapra

maradt még gombaleves, sütöttem hozzá darás-barackos  és túrós rétest. A darás-barackos keletkezése megint visszanyúlik a gyerekkoromba, drága emlékű Nagyanyám áldott kezeihez. Ő aztán olyan, de olyan réteseket tudott sütni...! Most is magam előtt látom, ahogy kipirulva lebegteti a tésztát a nagy konyhaasztalon. És csak ámulok és szurkolok, el ne szakadjon... De soha nem szakadt el... Mindig azt mondta - volt ugyanis tőlünk mintegy 500 m-re a legelő szélén egy gémeskút, amit nemes egyszerűséggel "pógárkútnak" hívtunk, sajnos már sosem tudom meg, miért -, szóval, azt mondta, kislányom, ezt most el tudnám nyújtani a pógárkútig.... Jól megmosolyogtam, mert magam előtt láttam, ahogy a drágám csak nyújtja, nyújta,... egészen a pógárkútig:) Szóval, ő szokott darás-meggyes rétest készíteni. Ennek alapján ötöltem ki a barackos változatot, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem volt meggyem. A télire eltettet meg ilyenkor még meg nem kezdjük, egy Istennek se!:) És a paprikás rétes! Azt talán még a darás-meggyesnél is jobban szerettem...:) Pedig azt már a letekert végekből nyújtotta, az már nem tudott olyan nagy és "szellős" lenni. Azt csupán cukros-paprikás zsírral locsolta meg... De amikor megsült és a cukor istenien ropogósra karamellizálódott a végénél...  Hát az valami megfoghatatlan volt! Persze, úgy gondolom, hogy pl. a paprikás rétest megint csak a szegénység hozta életre. Valamit adni kellett a családnak...

Hozzávalók: 


1 cs. 6 db-os réteslap

Darás-barackos töltelékhez:

15 dkg búzadara
2-3 evőkanál étolaj
1 evőkanál cukor

5-6 szem őszibarack

Túrós töltelékhez:


25 dkg tehéntúró
1 tojás
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál búzadara
1 evőkanál tejföl
2 cs vaníliás cukor
mazsola
citromhéj

A töltelék alá egy marék búzadara.

Elkészítése:


1-1 rúd réteshez 3 db réteslapot használok fel.

A búzadarát az étolajon kicsit megpirítom, majd felengedem egy kevés forró vízzel, és fedő alatt addig párolom, míg a dara megpuhul és már nem áll össze. Beleteszünk 1 evőkanál kristálycukrot. Elkeverjük, majd többször átkevergetve kihűtjük. az őszibarackokat kimagozzuk és cikkekre vágjuk.
3 db réteslapot nedves konyharuhára kiterítek, ráteszem kettéhajtva a réteslapokat. Fogom a legelső lapot és lehajtom. Megkenem étolajjal. Ráhajtom a másik lapot, azt is megkenem olajjal. Most a harmadik lapot hajtom rá, de a lapok másik felét is mind idehajtom. Most ezen a felén is egyenként lehajtom a  fél lapokat és megkenem őket olajjal. Amikor a harmadik lapot is kiterítettem, azt is megkenem olajjal. Most fogom a darát, és a szélétől mintegy 5-6 cm-re, 15 cm széles sávban szétterítem. Erre rakom az őszibarack szeleteket. Utána a konyharuha segítségével a rétest tőlem távolodva feltekerem. Zsírozott sütőlapra helyezem óvatosan.

Megjegyzés:

Ugyan így készíthetjük darás-meggyesre is. Akkor lecukrozott meggyet, vagy télen lecsepegtetett  befőttet használunk.

Túrótöltelék:


A túrót villával szétnyomkodom, a többi hozzávalót is szépen hozzáadom, és simára keverem.
A réteslapok olajozásával ugyanúgy járok el, mint az előbb írtam. Itt a túró alá száraz búzadarát szórók abban a 15 cm-es sávban. Erre terítem le a túrótölteléket, majd szépen lazára feltekerem, mint az előbb. Ezt is a sütőlapra helyezem, mindegyik rudat megkenem étolajjal, majd előmelegített 220 fokos sütőben addig sütöm, amíg a tetejük szépen megpirul. Ekkor kiveszem a sütőből, porcukorral megszórom, majd kis pihentetés után ferdén szeletelem.


Megjegyzés:


Majd, ha már nem lesz ilyen hőség, sütök rendes, magam gyúrta-nyújtotta rétest is. Akkor majd arról fogok beszámolni a recepttel egyetemben. Akkor többfajta rétes készül, mert ilyen kis adagot nem is igen lehet csinálni.:))

5 megjegyzés:

Kati írta...

Biztos finom.

Roza írta...

Igen:)

mellissina2 írta...

Roza! Ha kész a házi rétes légyszi szóljál!!!
Köszi!!!:):):):)

Vicuska írta...

A házit nagyon szívesen megkóstolnám!

Roza írta...

Mellissina, feltétlenül szólok!:)

Vicuska, a házi rétesnek nincs párja:) Szívesen küldök neked fénypostán....:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...