Oldalmegjelenítések:

2011. augusztus 12., péntek

A mai ebédünk krumplileves és túrós lepény volt.

Az a tapasztalatom, hogy az unokáim szeretik a leveseket és főleg a tésztaféléket. Az lehet kifőtt tészta, sült-, kelt tészta. Főzeléket eddig még nem sikerült velük etetnem, mert ha szeretik is valamelyiket, akkor azt, amit és ahogy az oviban készítik. Reménykedem, hogy ahogy nőnek, ez változni fog.

A krumplileves most nem zöldséggel készült. (Azért is írtam krumplilevest, hogy ezzel is megkülönböztessem őket egymástól:)

Hozzávalók:
(4 személyre)

4-5 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
paradicsom
zöldpaprika
kevés étolaj
babérlevél
petrezselyemzöld
őrölt paprika


Elkészítése:

A burgonyát megtisztítom, majd  kb. 0,5 cm vagtag kockákra vágom. A hagymát megtisztítom, apró kockákra vágom. Felforrósítom az olajat, beledobom a hagymát, kissé megsózva, fedő alatt üvegesre párolom. Félrehúzom, teszek rá 2-3 kávéskanál őrölt paprikát, beleteszem a burgonyát, a babérlevelet, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd felöntöm 2,5 liter vízzel. Sózom, majd addig főzöm, amíg a benne lévő zöldségek megpuhulnak. Ekkor a petrezselymet  összeaprítom és a levesbe szórom. A gázt pedig le is zárom alatta.
Házi készítésű kockatésztával, tejföllel és ecettel tálalom.


Kisült a túrós lepény:

Hozzávalók:


25 dkg liszt,
1 cs. szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1 tojás sárgája
5 dkg zsír, vagy vaj
kb. 2 dl langyos tej
1 evőkanál rum (elhagyható)


Töltelék: 


40 dkg túró
3 evőkanál cukor,
2 tojás,
1 evőkanál búzadara
1 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
mazsola

Tetejére: 


1 jó evőkanál tejföl
1 tojás sárgája

Elkészítése: 


A lisztet egy tálba kimérjük, beleszórjuk az élesztőt, a cukrot, a sót, beleütjük a tojás sárgáját, hozzáadjuk a megolvasztott zsírt, vagy vajat, (az evőkanálnyi rumot)  és a langyos tej apránkénti adagolásával nem túl kemény tésztát dagasztunk. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, majd egy olyan edényre állítva, amiben meleg víz van, tetejére melegített fedőt rakva, kb. 3/4 órát kelesztjük. Ekkor elkészítjük a tölteléket: A túrót villával áttörjük, beletesszük a tojások sárgáját, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a darát, aki szereti, az a mazsolát, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan beleforgatjuk. Közben megkelt a tészta, amit  lisztezett gyúrótáblára borítunk, meglisztezzük, átgyúrjuk, majd kizsírozott tepsibe tesszük. A tetejére simítjuk a túrós tölteléket, és közepesen meleg sütőben sütjük. Kb. 30 perc múlva kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a tejföl-tojássárga keverékével. Visszatesszük a sütőbe és már csak addig sütjük, amíg szép piros-barna színt nem kap. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk.

Megjegyzés:

Ha kapros túrós lepényt szeretnénk készíteni, a töltelékébe keverünk egy csokor finomra vágott friss kaprot.
Csinálhatjuk úgy is, ha megoszlik, hogy a család fele szereti a kaprosat, a másik fele nem, hogy a tészta egyik felét megkenjük a sima túrós töltelékkel, utána teszünk a másik felébe fél csokor kaprot. A további eljárás megegyezik a receptben írtakkal.


Tálalva:

5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ez nagyon finom ebéd én is szívesen elfogadnám:) Az én gyerekeim is sokmindent nem ettek meg régebben és most pedig szeretik. Ha a levesben megeszik a zöldségeket, az unokáid az már jó:)

María írta...

Én is szívesen megenném Férjecskémmel és gyerekeimmel együtt :) Ezt mindannyian szeretjük :)

Roza írta...

Trollanyu, megnyugtattál kicsit. Köszönöm:)

Maria, látod, elugorhattatok volna ebédre:)

Petra írta...

Szívesen jöttem volna ebédelni hozzád. :))) Az én gyerekeimmel úgy szoktam trükközni, hogy amit nem esznek meg főzelékként, azt elkészítem rakott formában. Pl rakott zöldbab, rakott kel. Így megszerették az ízeket és most már egyre több zöldséget esznek. :)))

Roza írta...

Petra, megsúgok egy nagy titkot: a rakott dolgokat meg én nem szeretem nagyon:(
Kísérletezni nem szoktam az ikrekkel, mert még nagyon elutasítják amit eddig nem ettek... Nagyon jó "széljárásnak" kell lennie, hogy valami újat én és ne az anyukájuk készítsen nekik:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...