Oldalmegjelenítések:

2011. augusztus 26., péntek

Talán a meleg teszi,

esetleg a magas vércukor szintem, talán együtt mindkettő, de nem főztem semmi publikálásra alkalmas ételt. Illetve olyat, ami a  blogban már szerepel, olyat igen.
A megrendelt vércukormérő megérkezett, sajnos nagyon magas (16,6-21-15,7) értékeket mértem. Most ismét szedem a gyógyszeremet, egyenlőre reggel 1-et, mert a napi 2-től nem éreztem jól magamat.  Akkor még nem volt meg a mérő. Vasárnapig szedegetem az 1 szemeket, utána az előírt 2 szemet.
Nézegettem egy ajánlott cukorbeteg étrendet, de csak felháborodtam rajta. Itt nálunk pl. csak fehér kenyér kapható ebben a picurka boltban, ahol fel kell íratni, hogy mikor mennyi kenyeret, esetleg kiflit, zsemlét kér a kedves vevő. Többet nem hozatnak 1 db-bal sem. Tehát barnakenyér kihúzva. A másik: nem állunk mi olyan jól anyagilag, hogy felvágottakat vásároljak. (Főleg nem itt, ahol visszaélnek az egy üzlet, eszi, nem eszi, nem kap mást magas áraival.) Veszünk természetesen szalámit, kolbászt, de a rendes paprikás szárazat. Azonkívül annyi húst én nem vagyok képes megenni, mint amennyit ajánlanak. Szinte naponta. Mindegy, valamit ki kell találnom, mert aztán a még várt kisunokákat a végén nem tudom felügyelni:))
Arról nem beszélve, hogy a párom nem nagyon van oda az ötlettől, hogy diétásakat főzzek. Pedig neki is magasabb a cukra, de 10 alatt van.
Nehéz, nagyon nehéz. Mindenképpen ehető, gusztusos ételeket kell találnom, amit meg is tudunk fizetni és meg is tudunk enni:))

(A kép illusztráció.)

9 megjegyzés:

Éva írta...

Szia! Nem ettél az elmúlt napokban sok szőlőt vagy dinnyét? Az felviszi a vércukrot. Nem akarok okoskodni, egészségügyben dolgoztam, édesanyám sajnos cukros volt, velem is gondok vannak néha ezért mondom neked gyümölcs közül talán az alma amit ajánlanak cukrosoknak.A fagyi is nagyon felviszi a vércukrot!A kenyér helyett eheted a zsömlét, igaz napi 1-2 db ajánlott !Elég magas azért amit mértél ez éhgyomri? Próbáld meg 1-2 napig vond el magadtól az édességet amennyire tudod, és úgy mérd meg éhgyomorra a vércukrodat! Mióta tudod hogy baj van a cukroddal?

trollanyu írta...

Kedves Roza, nagyon sajnálom, hogy nem vagy jól. A mért eredmnéy tényleg elég magas, de én nem értek hozzá sajnos. De lehetséges, hogy a nagy meleg is befolyálolja. Igyál nagyon sok vizet és próbáld meg orvos tanácsát kérni. Vigyázz magadra:)

Vicuska írta...

Pedig a diéta nagyon fontos, a férjednek is!

María írta...

Kedves Roza! Sajnálom, hogy ilyen rossz a cukoreredményed, de ne keseredj el. Ismerem a problémát, sajnos Férjem is cukros 1997 óta, az utóbbi néhány évben inzulinos. Nagyon nehezen tudom rávenni a diétára, mindig nasizna. Ne keseredj el, ha nincs barna kenyér, fehér kenyérrel is nagyon jól lehet diétázni. Inkább kérd ki az orvos tanácsát, hogy milyen megoszlásba lehet szénhidrátot bevinni. Férjemnek 30-20-60-20-50-20 g volt a diétás adagja, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és utóvacsora megoszlásban. Én jó ideig mindent méricskéltem Neki, és én is mindig annyit ettem, hogy ne érezze magát rosszul. Aztán egy idő után már nem kellett méricskélni, nagyjából beleáll az ember fejébe és kezébe, hogy mennyi kenyeret lehet megenni. Ilyenkor jönnek jól a zöldségek, mert azokban aránylag kevés a szénhidrát, és pl. rakott zöldségekkel csodákat lehet véghezvinni. Diétás is, és finom is.
És még valami Roza, ne idegeskedj, mert az felviszi a cukrot. Édes Párom is, ha idegeskedik, mindig magasabb a cukor szintje, csakúgy, mint Apukámnál. Úgyhogy nyugalom.

Dulmina írta...

Kedves Roza! Szomorúan olvasom, hogy ilyen rosszak a cukoreredményeid. Nálunk is volt a családban cukorbeteg, akinek a kedvéért sok receptet átalakítottam, kikísérleteztem, hogy ne csak kóstolásnyit, hanem normális adagokat ehessen belőle, baj nélkül. A "lisztáru" (kenyér, péksütemény, keksz, süti, stb.) témakörben nálunk az volt a legjobb, mikor - részben vagy egészben - barna (tejes kiőrlésű vagy Graham) lisztből sütöttem itthon. Ez egyrészt laktatóbb, másrészt hosszabb időn át egyenletes cukorszintet biztosít, nem viszi fel hirtelen. Tudom, hogy munka az elkészítés meg a lisztet is be kell szerezni hozzá, de ha megoldható, akkor nagyon jót tesz. Nálunk sem ment a felvágott és a sok hús sem, zöldségek és gyümölcsök annál inkább (persze csak ésszel, és többségében az alacsonyabb szénhidráttartalmúak). A csicsóka valami fantasztikus volt egész télen, és annyira igénytelen növény, hogy bőségesen terem a kert sarkában. Ha van kedved, nézz szét a blogomban, hátha találsz jó ötleteket. Én is elég szűkre szabott keretből vagyok kénytelen gazdálkodni, de azért jókat szoktunk enni (nem cukorbetegeknek sem árt, ha kerülik a sok finomított szénhidrátot, úgyhogy azóta is így főzök magunknak is).

marisz57 írta...

Roza! Bár Dulmina hozzászólásában említi a csicsókát, én is megerősítem a jótékony hatását. Én ugyan csak megelőzésképpen fogyasztom, de bizonyított tény, hogy rendszeres használata javítja a vércukor értékeket.Egy linket mellékelek, ahol gyógyteát ajánlanak:
http://www.pink.hu/egeszseg/tea_cukorbetegseg_gyogynoveny-689

Dulmina írta...

Még egy dolog, ami azóta eszembe jutott: mozgás! Napi kb. 30 perc séta, kerékpározás, ilyesmi is jótékonyan hat a cukorszintre.

A diétát pedig csak elkezdeni nehéz, de ha egyszer muszáj, akkor nincs mese. Ha csak apránként építed le a finomított szénhidrátokat, már nagyon jót tettél magatoknak.

Roza írta...

Mindőtöknek nagyon szépen köszönöm a kedves és segítő szándékú hozzászólást:)

Éva, tavaly január óta tudom, hogy magas a cukrom, idén január óta adnak rá gyógyszert.

Egyenként nem is tudok mit válaszolni Nektek:) Utánanézek a javaslataitoknak. Muszáj is:)

Dulmina, sajnos, a legnagyobb problémám, hogy egyéb betegségeimből kifolyólag még hosszabb sétát sem tudok tenni, de Te ezt nem tudhattad.
Örömmel mozognék pedig.

Viki írta...

Kedves Róza! Sajnos én is cukros vagyok és gyógyszert szedek (Te vajon melyiket?) Évtizedek óta itthon sütöm a kenyeret, de amióta cukros vagyok csakis graham kenyeret sütök itthon. Ha álmlomból felkeltenek is tudom a receptjét. Ha gondolod, keress meg a blogomon, irj egy mailt és pedig küldöm a graham kenyér receptjét. Nálunk nagyon bevált.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...