2011. április 30., szombat

Leveles tepertős pogácsa 2.

Megújítottam ugyan a tepertős pogácsa receptemet, de - hogy lássuk a különbséget - közreadom az általam eddig használtat. Ezzel az volt a problémám, hogy a szokásosnál jóval több időt igényelt az elkészítése. Viszont a  pluszban hozzáadott zsír miatt nem száradt ki olyan hamar.

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
30 dkg tepertő, 
15 dkg zsír,
2 tojás
5 dkg élesztő
2 dl tej,
kevés víz,
só,
bors, 
2 dl tejföl
2-3 evőkanál fehérbor

Elkészítése:

A zsírt a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt kevés tejben felfuttatjuk, a liszthez adjuk. Langyos tejjel és a többi hozzávalóval - a tepertő kivételével! - kellemes, puhán gyúrható tésztát készítünk. Lisztezett deszkán vékonyra, négyszögletesre nyújtjuk, rákenjük a tepertőt és összehajtjuk. A hajtogatást félórás pihentetés után négyszer ismételjük. Utána legjobb, ha egész éjjel pihen a tészta, de meleg helyen már 3-4 órás pihentetés után is jó. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és piros-ropogósra sütjük.
(Gyorsan süssük, jó meleg sütőben, különben kiszárad.)

Leveles tepertős pogácsa

Úgy döntöttem, megújítom a tepertős pogácsa receptemet, mert egyrészt az enyém már elég régi, másrészt az éjszakai pihentetést szívesen kihagyom. Végül itt találtam rá az általam legmegfelelőbbnek tartott receptre:


Hozzávalók: 

50 dkg sima liszt 
30 g élesztő vagy ennek megfelelő szárított 
1 tojás 
3 dl kefir vagy joghurt 
30 dkg tepertő 
 
bors 

A tetejére: 

1 tojás 

Elkészítése: 

A töpörtyű kivételével a hozzávalókból közepesen kemény tésztát gyúrok (a tésztába is teszek sót!), majd letakarva 30 percig pihentetem. Amíg pihen, addig ledarálom a töpörtyűt, jócskán sózom és borsozom. Téglalap alakúra nyújtom a tésztát, megkenem a töpörtyűs kencével és következhet a hajtogatás. A jobboldali 1/3-át ráhajtom a megkent tésztára, majd a baloldali 1/3-át is. Az így kapott hosszú tésztacsík alsó 1/3-át felhajtom, erre ráhajtom a felső 1/3-át is. A hajtogatás sorrendje tulajdonképpen mindegy, az a fontos, hogy mindig ugyanolyan sorrendben történjen, különben nem lesz leveles a tészta! Ismét 30 percig pihentetem a tésztát és utána következik a hajtogatás - összesen négyszer. Így leírva macerásnak tűnik, de nem az, inkább időigényes a várakozás miatt.

Végül két ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát, egy éles késsel berácsozom a tetejét és egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrom a pogácsákat. 

A tésztahulladékot nem érdemes összegyúrni és újra kinyújtani, mert ez már nem lesz leveles. Inkább csak gabalyítsuk össze egy kicsit pogácsaméretűre. Sütőlapra sorakoztatom a pogácsákat és az elhabart tojással lekenem a tetejüket. Előmelegített sütőben 200-220 fokon pirosra sütöm őket. 








2011. április 28., csütörtök

Sonkás kocka

Húsvét után általában marad főtt sonka. Még egyszer-kétszer eszünk belőle, de még sosem fogyott el. Ilyenkor szoktam  sonkás kockát készíteni. 

Hozzávalók:

1/2 cs. fodros nagykocka tészta
20-25 dkg füstölt, főtt sonka
1 fej vöröshagyma vagy 3-4 db újhagyma
2 egész tojás
petrezselyemzöld
zsemlemorzsa
1 kis pohár tejföl
zsír

bors
2-3 evőkanál étolaj

Elkészítése: 

A tésztát bő sós vízben kifőzöm. A sonkát ledarálom. A hagymát apró kockára (ha újhagyma van, azt vékony karikákra) vágva az étolajon, kicsit megsózva üvegesre párolom. Hozzáadom a sonkát, kis ideig együtt pirítom a hagymával, közben borsozom, még sózom, majd petrezselyemzöldet szórok bele. Kicsit hűlni hagyom, közben felverem a tojások fehérjét kemény habnak és óvatosan összekeverem a sonkával.
Egy tepsit kizsírozok, megszórom zsemlemorzsával. Beleöntöm a tészta felét, erre rásimítom a sonkás masszát, majd beborítom a tészta másik felével. A 2 tojás sárgáját elkeverem 1 kis pohár tejföllel és a tészta tetejére öntöm. Ezután a tetejét is megszórom zsemlemorzsával, majd 220 fokos sütőben addig sütöm, míg a zsemlemorzsa a tetején szépen megpirul.
Nagy kockákra vágva tálalom. 

Idénysalátát kínálok mellé.


2011. április 27., szerda

Gondolataim

Már többedszerre akadtam össze ezzel az idézettel.
Annyira igaz, hogy úgy éreztem, ide is be kell tennem:


"Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. 

Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, 

éld át a fájdalmaimat, az örömömet. 
Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, 
amelyen én megbotlottam. 
S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább,
úgy ahogy én tettem. 
Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. 

Akkor mondhatod, hogy ismersz!"

2011. április 26., kedd

Burgonya krémleves zöldséggel

 Burgonya krémlevest általában akkor készítek, ha marad burgonyapüré. Most is így volt. 

Hozzávalók:

kb. egy adag maradék burgonyapüré
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
petrezselyemzöld
kis fej reszelt vöröshagyma
2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

A gyökérzöldségeket megtisztítottam, karikára vágtam és az étolajon lepirítottam. Hozzákevertem a reszelt vöröshagymát. A maradék burgonyapürét mikróban kicsit felmelegítettem, majd fél liter forró vízzel simára kevertem  és a zöldségekre öntöttem. Felöntöttem még 1 liternyi forró vízzel, sóztam és lassú tűzön addig főztem, míg a zöldségek megpuhultak.
Tejföllel és ecettel tálaltam.


2011. április 25., hétfő

A 7 éves ikrek

Az ikrek, Lackó és Bence 1. születésnapjára sütöttem én a tortát. Két kis gesztenyetortát. Utána saját lakásba költöztek, a szülinapi tortákat is úgy rendelték. Az idén említette a menyem, hogy már milyen drága egy torta... és hogy meg kellene tanuljon tortát sütni. Felajánlottam, hogy addig is, ha megfelel, én szívesen megsütöm kicsi Kincseimnek a szülinapi tortát. Tetszett az ötlet, megbeszéltük, megsütöttem.  Kicsinyeimnek egy kitétele volt, hogy sok hab legyen rajta...:) Tölteléke a képviselő fánk tölteléke szerint készült. A rács díszítéseket is - életemben először - magam készítettem... Remélhetőleg nem utoljára:)) A menyem is besegített, a díszítésnél a hab rózsákat ő nyomta a tortára:) 

Vegyes friss saláta

Általában változtatok a friss saláták hozzávalóin.
Most pl. nem volt benne kaliforniai paprika, vöröshagyma helyett lila hagyma volt és nyers cékla. 
Céklát eddig még csak a hagyományos módon készítettem, de a múltkor valahol olvastam nyers céklasaláta receptet. Ez adta az ötletet. Még az unokáimnak is ízlett. Legközelebb nyugodtan bele teszek egy fej céklát.

Hozzávalók:

2 kígyóuborka
1 fejes saláta
3-4 pirosas tv- paprika
fél fej nyers cékla
2 fej lila hagyma 
bors
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál 10 %-os ecet

Elkészítése:

Először a lila hagymát vágtam vékony szeletekre, majd finoman megsóztam. Következett a cékla, melyet szintén vékony szeletekre vágtam és megsóztam. Következtek a pirosas tv-paprikák vékonyra szelve, sózva, majd a megmosott, de héjában hagyott kígyóuborkák. Legyalultam, kevés só itt is került rá. Borsoztam,  majd 3 evőkanál cukrot és 3 evőkanál 10 %-os ecetet öntöttem rá. Óvatosan összekevertem, lefedtem és tálalásig a hűtőben tartottam. Mielőtt leültünk ebédelni, összevágtam a fejes salátát, rátettem a többi zöldségre és összeforgattam. Pont akkorra vette át a salátalé és a fűszerek, meg a többi hozzávaló ízét, mikorra kitálaltam.

Vasutas

Húsvétra megsütöttem ezt a süteményt. Nagy örömömre, amikor a desszertre került a sor, kisebbik fiam lelkesen konstatálta: - Hiszen ez a Papa kedvenc sütije!
Valóban. Drága emlékű Édesapámnak nem létezett más sütemény, csak az a Vasutas... Gyerekkoromig nyúlik vissza az emléke, ahogy édesanyám keveri szorgalmasan a tésztát.
Mindenkinek nagyon ízlett. Mivel ez a tészta még zsírral készült, én is azzal készítettem el. Talán a zsír kellemes, de nem megszokott íze miatt ízlett az egész családomnak:)

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
0,5 kg kristálycukor
fél citrom reszelt héja
15 dkg zsír
6 tojás
1 cs sütőpor
1 csésze tej (3 dl)
1 evőkanál kakaópor

Elkészítése:

A cukrot, a zsírt, a tojások sárgáját és a citrom háját kikeverjük. 
Apránként hozzáadjuk a tejet és habosra keverjük.
Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül a tojások keményre vert habját.
Két részre osztjuk, egyik felébe kakaót teszünk.
Kizsírozott-lisztezett tepsibe öntjük, előbb a sárga tésztát, majd a kakaósat. Fakanál nyelével finoman megkeverjük (hullámokat írunk le vele), hogy márványos legyen, és mint a piskótát, megsütjük.

Ha finomabban akarjuk, tehetünk bele mazsolát, vagy magozott meggybefőttet is.

Tetejét porcukorral szórjuk meg és rombusz alakúra vágva tálaljuk.

2011. április 22., péntek

Szilvás gombóc

Hozzávalók: 




A tésztához: 

50 dkg burgonya, 
25 dkg liszt, 
1-1,5 evőkanál búzadara, 
1 tojás 
1 evőkanál zsír 
20-25 db magozott szilva 
15 dkg kristálycukor 
1-2 teáskanál őrölt fahéj 
csipet só 

A pirított zsemlemorzsához: 

10-15 vőkanál zsemlemorzsa, 
3-4 evőkanál olaj. 

A szóráshoz porcukor. 

Elkészítése: 

A tésztához a meghámozott és kockákra vágott burgonyát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és még melegen összetörjük. A burgonyához adjuk a lisztet, a búzadarát, a sót ,a tojást, a zsírt és jól összegyúrjuk. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát és 8x8 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. A kimagozott szilvák belsejébe kiskanál segítségével fahéjas cukrot töltünk és a tészták közepére helyezzük őket. A négyszögek sarkait összecsippentjük és két lisztes tenyerünk között gombócokat formálunk belőlük. Közben egy nagyobb fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk, amikor lobog beletesszük a gombócokat és addig főzzük, míg fel nem jönnek víz tetejére. Ekkor hagyjuk még egyet forrni. Amíg a gombócok főnek, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát és a megfőtt, lecsöpögtetett gombócokat a pirított zsemlemorzsára szedjük és meghempergetjük benne. Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk. 

1 db gombóc szénhidráttartalma: 22-28 gramm
Mirelitből 1 db gombócé: 18 gramm

2011. április 21., csütörtök

Hagymaleves

Hozzávalók: 


40 dkg vöröshagyma 

5 dkg vaj 

1 evőkanál finomliszt 

1,5 liter csontleves 
1 teáskanál só, 
őrölt feketebors 
8 szelet bagett 
10 dkg sajt 



Elkészítése: 




A hagymákat felszeletelem. Felolvasztom a vajat, ráteszem a hagymákat, megsózom, lassú tűzön pirítom. Hozzáadom a lisztet, kicsit pirítom. Előbb kevés hideg vizet öntök rá, majd felöntöm a forró levessel és közepes lángon kb. negyed órát főzöm. Ha szükséges, még sózom, borsozom. 

Pirítós szeletekkel, reszelt sajttal tálalom.

2011. április 20., szerda

Paprikás csirke

Ez az az étel, amit régen nálunk sosem készítettek. Készítettek viszont csirkepaprikást, ami egy gulyásleves csirkéből. Az nálunk nagyon népszerű étel volt mindig. Kivétel ez alól a párom, aki nem igazán szereti. Be is ugrott a hasonló névnek anno, amikor mondtam neki, hogy csirkepaprikás lesz az ebéd. Aztán csak bámult, bámult, mint az a bizonyos vett malac, amikor kiderült, a mi csirkepaprikásunknak köze nincs az ő általa kedvelt paprikás csirkéhez:)

Hozzávalók:

1 kg csirkeszárny, (v.
egy kisebb csirke)
1 fej hagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
őrölt bors
őrölt paprika
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál liszt
3 étolaj

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, beletesszük a felforrósított étolajba és picit megsózva fedő alatt puhára pároljuk. Közben beletesszük a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot is, mintegy lecsós alapot hozva létre ezáltal. Amikor üvegesre párolódott a hagyma, a paprika és a paradicsom pedig szépen megpuhult, teszünk bele egy kávéskanál őrölt paprikát, kevés frissen őrölt borsot, beletesszük a feldarabolt csirkét, sózzuk és annyi  vizet aláöntve, hogy éppen ellepje, lefedve, puhulásig főzzük.  Ekkor levesszük a tűzről, majd a tejfölből és a lisztből kevés víz hozzáadásával habarást készítünk. Ráöntjük a csirkére, visszatesszük a tűzre, egyet rottyantjuk és már el is készült a paprikás csirke. 
Galuskával tálaljuk.
Savanyúságot, idénysalátát kínálhatunk hozzá.


2011. április 19., kedd

Paradicsom leves

Az egyszerű levesek közül  a paradicsom leves az, amit a család szinte minden tagja szeret. Úgy volt, hogy az ikrek is imádják, mert az oviban betűtésztával kapják - ez mindig is így volt:). Megígértem, hogy legközelebb én is betűtésztával fogom készíteni, jó lesz-e. Nagy volt a lelkesedés. aztán elkészült a paradicsom leves, betűtésztával. Kóstolgatták kicsinyeim, de a végén kijelentették, az oviban nem ilyen:(

Hozzávalók:
(2 személyre)


15 dkg dobozos paradicsompüré
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál liszt
3 evőkanál étolaj
petrezselyemzöld
zellerzöld
5 dkg zellergumó
5 dkg zöldpaprika
bazsalikom
cukor (édesítő)


kis kagyló tészta 2 dkg

Elkészítése:


A lisztből az étolajjal barnás rántást készítek. (A világosabb rántástól a leves is halványabb színű lesz.) A paradicsom pürét feloldom fél liter vízben. Amikor a rántás megfelelő színű, beleöntöm a feloldott paradicsompürét és a fél literes paradicsom levet. Beleteszem a hagymát, a kettőbe vágott zöldpaprikát, egy szelet zellergumót (esetleg le is reszelhetjük). Sózzuk, cukrozzuk. Felforraljuk és ha sűrűnek találjuk, még öntsünk bele vizet. Legalább 1-1,2 literre hígítsuk. Beletehetjük a kiskagyló (esetleg betű) tésztát, pár percig lassan főzzük, majd lezárjuk a gázt. Ekkor tegyünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet, pici zellerzöldet és bazsalikomot. Még egyszer kóstoljuk meg, sót, cukrot (édesítőt) ekkor tegyünk még bele, ha szükséges.


1 adat szénhidráttartalma: 21,5 g

Tarhonyás kacsaaprólék

Hozzávalók:
(2 személyre)


1 cs. (75 dkg) kacsaaprólék
(van benne több nyak, szárny, máj,
zuza, háta)
3 dl tarhonya
2-3 evőkanál étolaj
2 szál sárgarépa
2 marék zöldborsó (nekem most nem volt)
petrezselyemzöld
bors


Elkészítése:


Az aprólékból húslevest főztem, rendesen bezöldségelve. (A májat nem tettem bele, hogy ne legyen kemény.) Kb. jó 3/4 óra után kivettem a húsokat. Egy lábasban felforrósítottam az olajat, beletettem a tarhonyát és addig pirítottam gyakran kevergetve, amíg a tarhonyaszemek elkezdtek elszineződni. Ekkor felöntöttem 6 dl húslevessel (lehet vízzel is), beleraktam a húsokat, a karikára vagdalt sárgarépát, ha van zöldborsó, az is most kerülhet bele, borsoztam sóztam, amikor felforrt, előmelegített, de takaréklángon levő sütőbe tettem. (Mindig sütőben készítem, nem kell kevergetni, és attól sem kell félni, hogy odasül.) Itt kevergetés nélkül kb 3/4 órát hagytam, azután kivettem, megnéztem, megpuhult-e a tarhonya. Megpuhult. Beletettem az összevagdalt májat, rászórtam a petrezselyemzöldet, a lángot eloltottam, de az ételt tálalásig a meleg sütőben hagytam. Ez idő alatt a máj is elkészült, de finom puha maradt. (Más alkalommal ugyan ezzel a módszerrel rizses húst is szoktam készíteni.
Az eljárás ugyan ez, de a 3 dl tarhonya helyett 3 dl rizst használok.)
Fejes salátát készítettem hozzá.

2011. április 17., vasárnap

Szték sült burgonyával

Már többedik próbálkozásunk volt egy finom szték...
Annak idején párom (akkor még nem az én párom volt) kint dolgozott 1 évet Angliában, a bátyjáéknál lakott (bátyja 57. januárjában hagyta el az országunkat, alig 15 évesen), ott evett - szerinte igazi - sztéket...
Egy alkalommal, amikor erről mesélt, mondtam, hogy a csudába! Már én is megkóstolnám, milyen is az a szték!
Aztán készített többször is, az egyik olyan lett, mint a cipőtalp, a másik tűrhető, aztán véres, megint egy másik ISTENI! Igen ám, de a sütési idő nem lett feljegyezve, közben beszélgettünk, egyszer csak elkészült A szték... Mediumra sikeredett, omlós volt, szerintem "ahogy a nagy könyvben meg van írva". Eltelt egy kis idő, megint sztéket ettem volna, párom lelkesen ráált, de AZT a sztéket nem sikerült azóta sem megalkotnia. Volt, hogy bepácoltuk a húst, volt vékonyabb, vastagabb, nem pácolt, a létező összes recept elolvasásra került, de a szték az csak nem akart sikerülni. Megnéztük a tv-paprikában is, de ott is volt, aki pácolta, más csak "odavetette", mégis nagyon jó lett, én meg lemondtam a sztékről.
A napokban, amikor a nagybevásárlást megejtettük, gyönyörű marha hátszínt láttunk az egyik hipermarketben. Mutatom a páromnak: ebből biztosan jó szték lenne... Vettünk 2 szeletet.
Amikor elhatároztuk, hogy elkészítjük, kisebb vita alakult ki közöttünk, hogy hogyan készítsük. Én ragaszkodtam a legutóbb látott recepthez, só, bors, 3-3 perc sütés, pihentetés és kész. Mondtam, most magamra vállalom a felelősséget (ámbár nagyon szeretem, ha az ilyen ételeket férfi készíti). Úgy készítettem, ahogy mondtam. Igaz, 1-2 órát állni hagytuk, miután besóztuk-borsoztuk. Kevés olajon gyorsan "megkapattam" az egyik, majd a másik oldalát, utána 3-3 percet sült mindegyik oldal, azután amíg a húslevest elfogyasztottuk, pihent is. Tulajdonképpen elégedettek voltunk mindketten. Mediumra sült, puha, omlós volt.

2011. április 16., szombat

Chili con carne

Elég gyakran készítem el ez a finom csípős babos ételt, de az idő múltával kialakult egy kissé más verzió, amit akkor már inkább csak chilis babként aposztrofálok. Sőt! Ha a kisebbik fiam itt van és akkor készítem, ő ragaszkodik hozzá, hogy rizs ne, viszont konzerv kukorica sok legyen benne:))

Hozzávalók: (eredetileg)


45 dkg darált sovány marhahús
1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)
1 gerezd fokhagyma (összezúzva)
1 közepes paprika (kimagozva, felaprítva)
1 evőkanál chili alapú fűszerkeverék
40 dkg darabolt konzerv paradicsom
40 dkg konzerv vesebab (leöblítve, lecsurgatva)
1/2 mokkáskanál összetört chilipaprika
20 dkg főtt hosszúszemű fehér rizs
frissen őrölt fekete bors
4 evőkanál tejföl
friss koriander és cayenne-i bors a diszítéshez

Elkészítése:


Egy nagy serpenyőben kis lángon 5 percig pirítsuk a darált marhahúst. Adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát és a paprikát, majd további 5 percig pároljuk, időnként megkeverve.
Tegyük bele a chili alapú fűszerkeveréket, a paradicsomot a vesebabot, a tört chilipaprikát, a rizst, egy kevés borsot,  és kevergetve forraljuk fel. Mérsékeljük a lángot és lefedve kis lángon főzzük 10 percig, amíg a rizs és a bab át nem forrósodik, és a zöldségek meg nem puhulnak.
A kész chilis ételt merjük át előmelegített tányérra, mindegyik tetejére tegyünk egy-egy kanál tejfölt, díszítsük korianderrel és egy csipetnyi cayennei borssal.
Melegített péksüteménnyel és zöldsalátával tálaljuk.


2011. április 14., csütörtök

Paprikás krumpli kolbásszal

Hozzávalók:


1 kg burgonya
1 nagy fej hagyma
5 dkg szalonna
10 dkg szárazkolbász
1 paprika
1 paradicsom
babérlevél
őrölt paprika
ételízesítő


Elkészítése:


A krumplit megtisztítjuk, majd vékonyabb szeletekre vágjuk. A vöröshagymát apró kockára, a szalonnát kockára, a kolbászt karikára, a paprikát és a paradicsomot szeletekre vágjuk.
A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a hagymát, a paradicsomot, a paprikát és fedő alatt puhára pároljuk. Ráteszünk 2 teáskanál őrölt paprikát, elkeverjük. Beletesszük a krumplit, a babérlevelet, a kolbászt, felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2 ujjnyira ellepje, felforraljuk, tehetünk bele kevés ételízesítőt, majd fedő alatt 15-20 perc alatt puhára főzzük.
Savanyúsággal tálaljuk.

1 adag szénhidráttartalma 52 gramm.

Krumpli pacsa

Megint egy egyszerű, de finom recept, még a Nagyanyámtól. Fogyasztható feltétként, köretként, mi általában paradicsom mártáshoz fogyasztottuk. (Amikor nem volt főtt hús.)

Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 babérlevél
kevés őrölt szerecsendió
1/2 kg liszt
5 dkg zsír
1 tojás
olaj a kisütéshez

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, megmossuk és kockára vágva, a babérlevéllel együtt sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, krumplinyomón átnyomjuk, vagy krumplitörővel összetörjük, majd hagyjuk kicsit hűlni. Sózzuk, szórunk bele ízlés szerint szerecsendiót, hozzáadjuk a lisztet, a zsírt, a tojást és jól összegyúrjuk. Ha nagyon lágynak találnánk, még egy kis lisztet tehetünk bele. Ezt követően sodrófával kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és forró olajban megsütjük.
Melegen és hidegen egyaránt finom.


Savanyúság felöntő lé (hideg)

Igaz, hogy még csak kora tavasz van, de inkább most beteszem ide, mint hogy a későbbiekben  esetleg megfeledkezzem róla. Ez Édesanyám receptje volt, de nagyon szerettem, mert finom ropogós maradt benne akár az uborka, akár a paprika, de még a vágott vegyes savanyúság is. 
Bátran merem ajánlani.

Hozzávalók:
(1 db 5 literes, vagy 4 db 2 literes üveghez)

2 , 3 liter víz
40 dkg cukor
10 dkg só
5 dl 10 %-os, vagy
2 , 5 dl 20 %-os ecet
1 csapott kávéskanál borkénpor

Elkészítése:

Az üvegekbe tetszés szerinti fűszerezéssel belerakjuk az uborkát, paprikát, hagymát, esetleg ezeket vegyesen.
A fenti hozzávalókat - a borkénpor kivételével - összeforraljuk, kihűtjük, belekeverjük a borkénport és az üvegekbe töltjük. Lezárjuk és végleges helyére tesszük.

Tanácsok:

Ha káposztával töltött paprikát készítünk, akkor a felöntőlevet só nélkül készítsük, mert a káposztát le kell sózni.
Ugyanígy a vágott vegyes savanyúságot is.

Ha pár hét múlva a savanyúságon visszahúzódna a lé, készítsünk - arányaiban kevesebb - levet és azzal öntsük le fel. Ha az eltevésnél eleve marad lé, tegyük el, akkor nem kell újat készíteni.

Az összevágott-lesózott zöldségek:

Üvegekben a vegyes savanyúság:





Hentes tokány

Vannak olyan esetek, amikor több recept elolvasása után kialakul bennem egy nekem tetsző variáció, az adott ételre. Így volt ez  hentes tokánnyal is. Én most már mindig így készítem:)

Hozzávalók:


70 dkg sertéshús (lapocka, comb)
10 dkg füstölt kenyérszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1-2 paradicsom (kb. 10 dkg)
1 db paprika
5 dkg füstölt sonka
10-12 dkg csemege uborka
2 mokkáskanál őrölt paprika
1evőkanál étolaj
bors


Elkészítése:


A húst, a szalonnát és a sonkát csíkokra,  hagymát kockákra, a paradicsomot, a paprikát, az uborkát és a fokhagymát vékony szeletekre vágtam.

Az olajon lassan olvasztani kezdtem a szalonnát. Amikor kellő mennyiségű zsír kiolvadt belőle, de még nem száradt ki, rátettem a hagymát, kicsit megsóztam és fedő alatt üvegesre pároltam.
Rátettem a húst, a sonkát, a paprikát, a paradicsomot, az uborkát, a fokhagymát, a frissen őrölt borsot és nagy lángon fedő alatt addig főztem, amíg a hős magától levet nem engedett. Időnként megkevertem. Amikor már jó kis leve volt, rátettem két mokkáskanálnyi őrölt paprikát, elkevertem, felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte és kis lángon, fedő alatt puhára pároltam. Finom sűrű szaftja lett.

Galuskával tálaltam.






Kókuszkrémes ostya

Hozzávalók:


3 db nagyméretű ostyalap
20 dkg kókuszreszelék
30 dkg cukor
15 dkg liszt
2 dl tej
25 dkg margarin
2 evőkanál kakaó
2 cs. vaníliás cukor

Elkészítése:


A tejet a kókuszreszelékkel és a cukorral felfőzzük, de csak annyira, amíg a cukor elolvad.
Belekeverjük a lisztet, még 5 percig kevergetve főzzük, majd hozzáadjuk a margarint is és lehúzzuk a tűzről.
Addig kevergetjük, amíg a margarin teljesen felolvad.

Ha kihűlt a krém, két részre osztjuk. Az egyik felébe belekeverjük a kakaót, a másikba a vaníliás cukrot.

Az első ostyalapra kenjük a kakaós krémet, rátesszük a második ostyalapot, arra a vaníliás krémet kenjük, majd befedjük a harmadik ostyalappal. Lepréseljük, majd hideg helyen hagyjuk, hogy a krém megdermedjen, a lapok kicsit puhuljanak.
Utána szeleteljük.
Jó pár napig gond nélkül eláll, tehát alkalomadtán jó előre elkészíthető és jól fagyasztható.







2011. április 13., szerda

Körömpörkölt tarhonya savanyú

Hozzávalók:

4-5 db sertésköröm
60 dkg sertés lapocka, vagy comb
3 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál étolaj
1 paprika
1 paradicsom
(télen  1-2 evőkanál lecsó)
őrölt szegfűbors
őrölt bors
őrölt kömény
1-2 evőkanál őrölt paprika
1-2 csöves erős paprika

Elkészítése:

A körmöket alaposan megmossuk, átnézzük, az esetleges szőrtől megszabadítjuk. (Pl. egy erre rendszeresített borotvával:) Feldaraboljuk. A húst úgyszintén. A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon, kissé megsózva, fedő alatt elkezdjük párolni. Hozzáadhatjuk az összevágott paradicsomot és paprikát is, mintegy lecsós alapot képezve. Amikor a hagyma megpuhult rátesszük a körmöt, a fűszereket, a fokhagymát, majd nagy lángon, gyakran kevergetve, de fedő alatt addig főzzük, míg a köröm szépen levet nem enged. Ekkor rátesszük az őrölt paprikát, elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.  (Erre azért van szükség, mert inkább a végén forralunk el a léből, ha "bőnek" találjuk, mint hogy többször öntögetünk hozzá vizet és a szaft híg lesz.) A csöves paprikát is ekkor tehetjük bele. Sózzuk. Fedő alatt, lassú tűzön 1-2 órai főzés után - amikor a hús már könnyedén lejön a csontról, a leve sűrű, a pörköltünk elkészült.

Köretnek tarhonyát, főtt burgonyát készíthetünk, kinek-kinek ízlése szerint.
Friss salátával, savanyúsággal tálaljuk.
Finom, friss kenyérről ne feledkezzünk meg.

Megjegyzés:

Csülök pörkölt ugyan így készül, akkor kb. 1,5 kg csülköt veszünk, amit szépen kicsontozunk és kockára vágunk. Körmöt akkor is tehetünk bele. 
Én a csülökpörkölt mellé köretnek saját készítésű csipetkét szoktam készíteni.


2011. április 11., hétfő

Saláta leves

Hozzávalók:

1 fej saláta
3-4 evőkanál olaj
3 evőkanál liszt
l liter tej
bors

Levesbetétnek:

5 dkg apró kockatészta
személyenként 1 kemény tojás

Elkészítése:

A salátát jól megmossuk, majd vékonyra felszeleteljük. Az olajból és a lisztből zsemleszínű rántást készítünk.  Beletesszük a vékony szeletekre vágott salátát és addig keverjük, amíg egy picit a saláta megfonnyad. Ekkor felengedjük hideg tejjel, sózzuk, borsozzuk, egyet forralunk rajta és már készen is van.
Az apró kockatésztát sós vízben kifőzzük, minden tányérba teszünk egy evőkanálnyit, a kemény tojásokat tojás szeletelővel elvágjuk és azt még félbe, és abból is teszünk a tányérokba. Rászedjük a forró levest és már fogyaszthatjuk is.


Tepsis burgonya

Nagyon kedvelt étel nálunk ez a fajta tepsis burgonya. Visszaemlékezem, nagyanyám csak burgonyát rakott a tepsibe, zsírt a tetejére, úgy sütötte meg. Az enyém ettől kétségtelenül gazdagabb... 

Hozzávalók:

1,5 kg burgonya
2-3 nagyobb fej vöröshagyma
füstölt kolbász
2 pár virsli
1-2 zöld színű paprika
1-2 paradicsom
8 db tojás
8 szelet baconszalonna
zsír a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A tepsit kizsírozom és belekarikázom a meghámozott burgonya felét. Közben sózom a sorokat. Erre karikázok 1 paradicsomot, 1 paprikát, 1 fej hagymát, sózom, majd rákarikázom a kolbászt és a virslit. Megint a paradicsom, paprika, hagyma, sózás, majd a maradék burgonya. Tetejére fektetem a baconszeleteket. Fóliával letakarom és előmelegített sütőben, kb. 220 fokon puhára (kb. 40 perc) sütöm. Ekkor leveszem róla a fóliát, ráütöm két sorban a tojásokat, picit megsózom őket és csak addig rakom vissza a sütőbe, amíg a tojások megszilárdulnak.
Kockákra vágva tálalom, hozzá idénysalátát, vagy savanyúságot adok.



Banános süti

Ezt a receptet a TV-Paprikában   láttam, Bede Robi készítette. Egyszerűnek, de nagyszerűnek találtam, mint ahogy az is.

Hozzávalók:

25 dkg margarin
20 dkg kristálycukor
4 tojás
4 banán
30 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
1 cs. sütőpor

Elkészítése:

A szobahőmérsékletű margarint habosra keverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A banánt pépesre turmixoljuk, vagy csak villával összenyomkodjuk és a margarinos keverékhez adjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral a vaníliás cukorral, majd a nedves anyagok keverékét hozzáöntve jó alaposan kikeverjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral (vagy zsírozzuk-lisztezzük) a masszát belesimítjuk, és 220 fokon 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tetejét porcukorral szórjuk meg és tetszés szerinti formára vágva tálaljuk.
Jó intenzív banán illata lesz, egy pohár hideg tej, vagy forró tea mellé ideális vasárnap délutáni csemege.


Kefires rétes

Ennek a süteménynek a receptjét a Tesómtól kaptam. Nagyon megtetszett, ízlett. Akkor tájt minden vasárnap ezt sütöttem, aztán egy kicsit ráuntunk... Most, hogy újból előkerült, hamarosan megint megsütöm:) Ízét és állagát tekintve a túrós rétesre "hajaz".

Hozzávalók:

2 kis doboz kefir
1 kis doboz tejföl
3 egész tojás
1 cs vaníliás cukor
10 dkg olvasztott margarin
15 dkg cukor
fél liter tej
25 dkg fodros nagykocka száraztészta

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük. A többi hozzávalót egy mély tálban jól összekeverjük, majd könnyedén belekeverjük  felvert tojáshabot is. Vigyázzunk, ne törjük össze a habot.
Kizsírozunk egy magas szélű tepsit. A száraz tésztát szép egyenletesen szétterítjük benne, majd óvatosan ráöntjük a masszát, vigyázva, hogy a tészták a helyükön maradjanak és teljesen befedje őket a tejes keverék.
Középmeleg sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Tetejét porcukorral megszórjuk, kockákra vágva tálaljuk.





Habos-almás sütemény

Hozzávalók:


Tésztához:


15 dkg vaj
40 dkg liszt
10 dkg cukor
3 tojás sárgája
1 evőkanál tejföl
fél cs. sütőpor

Töltelékhez:


l kg rétesalma
10-15 dkg cukor
bőven őrölt fahéj

Tetejére:


3 tojás fehérje
15 dkg cukor
pár csepp citromlé

Elkészítése:

(Először a tölteléket célszerű elkészíteni, mert ki kell hűlnie.)
Az almákat héjastól lereszeljük, beletesszük a cukrot, a fahéjat és kis lángon addig pároljuk, amíg a levét teljesen el nem főtte. Kihűtjük.

Közben elkészítjük a tésztát:

A fenti hozzávalókat összegyúrjuk, majd 1/4 órára betesszük a mélyhűtőbe.
Közben kizsírozunk-lisztezünk egy közepes méretű tepsit (a gáztepsibe a dupla mennyiség kell), majd a mélyhűtőből kivett tészta felét belereszeljük. Megszórjuk zsemlemorzsával (hogy az almában még lévő nedvességet felszívja), rátesszük az almatölteléket, ráreszeljük a tészta másik felét.
Közepes hőmérsékleten majdnem készre sütjük.
A 3 tojás fehérjét 15 dkg cukorral és pár csepp citromlével gőz fölött kemény habbá vejük és a tészta tetejére kenjük. A sütőbe visszatéve kisebb lángon addig sütjük, míg a hab kicsit megpirul.

Ha kihűlt, kockákra vágva tálaljuk.











Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...