Oldalmegjelenítések:

2012. január 25., szerda

A szénhidrát-szegény diétám kapcsán

elért eddigi eredményeim okán kérést kaptam Daisy-től, írjak arról, mit is tettem a 15 kg minuszért.



Ha azt írnám egyszerűen, hogy szenvedtem, nem mondanék igazat. Nem szenvedtem. Eleinte voltak nehézségeim, mire megtanultam, melyik étel, gyümölcs, zöldség, egyéb alapanyag mennyi szénhidrátot tartalmaz, de utána már könnyedén ki tudtam számolni, melyik étel mennyi szénhidrátot tartalmaz.
Elejétől fogva,  ezeket az ételeket fogyasztottam én is, mint amiket ide betettem. Semmi extra diétát nem követtem. Ügyeltem, hogy pl. a levesben csak kevés tészta legyen (mondjuk 1 dkg), lehetőleg kevesebbszer legyen tészta, kelt tészta. (Süteményt azóta nagyon ritkán sütök.) Kevebbszer van rizs is. Ha mégis ezeket főzöm-sütöm mindenképpen odafigyelek, mennyit eszem belőle. Ugyan ez a helyzet a burgonyával és a kenyérrel is. Kenyeret (félkorpás kenyeret sütök) csak reggelire eszem, olyan 8-10 dkg-ot, attól függően, mekkorát sikerül levágni:) Ezt megpirítom, vajazom, teszek rá pár szelet valamilyen felvágottat, pár szelet paprikát, paradicsomot, vagy uborkát, ilyesmit, rá egy szelet ketté vágott lapkasajt, grillsütőben átmelegítve, és 4 dl üres zöld teával minden nap ez a reggelim. Nem unalmas. És kb. 32 g szénhidrátot tartalmaz. Az picit sok, de a napi 180 gr-os engedélyezett szénhidrát-mennyiséggel én gazdálkodom. Éppen ezért igyekszem estére hagyni a legkevesebbet. Ezért eszem este zöldséget (sárgarépa), vagy gyümölcsöt.
Ebédre - mint említettem, ezeket főzöm, amik itt is vannak - de nagyon odafigyelek, hogy hány dkg a főzelék pl. és az mennyi szénhidrátot tartalmaz. A húsok (sovány húsok, de az előtt is azt fogyasztottunk) szinte nem is tartalmaznak szénhidrátot. Mondhatni, korlátozás nélkül lehetne fogyasztani. Csak én nem voltam egy nagy húsevő:( Ezzel több gondom volt. De megszoktam, hogy kicsivel több húst és csak az általam elégségesnek ítélt köretet fogyasszam. Ezzel az orvosom is egyetértett, látta az addig elért eredményemet. Igaz, ő nagyon affelé húz, illetve tol engem, hogy a paleolit táplálkozást folytassam, de egyenlőre nincs hozzá semmi indíttatásom. Egyet ugyanis elhatároztam: semmilyen drága készítményt, lisztet, bármit nem veszek meg. Anélkül is működik ez! Akinek sok pénze van, persze azt és úgy csinálja, ahogy jónak látja, én ezt a megoldást választottam.
A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy 97 kg-ról indultam. A 15 kg-ot egy év alatt fogytam le, ez így nagyon jól is van, a bőrömmel sincs semmi progléma. De hiába mondják, hogy ennyi már elég lesz, nem. Sajnos, még legalább 10-15 kg-ot mindenképpen le kell fogynom, ez az orvos utasítása. Ezzel szemben viszont csak addig szeretnék, amíg jól érzem magamat a bőrömben. Ha 80 kg-osan, akkor addig fogyok. Ha 75 kg-osan, akkor addig. De betartva az eddig bevált módszeremet.
Egyébként bárkinek tudom ajánlani. A gyors fogyás gyors visszahízást jelent általában. 56 évesen már tapasztaltam egyet, s mást. Arról nem beszélve, hogy amíg az ember(lánya) 20-30-40 éves max., addig a bőre még gyorsan követi a fogyást. De az én esetemben nem cél az, hogy löttyedt, nagykabátméretű bőrben utáljam a világot, mert akkor csak úgyis evés lenne a vége.

Háááát, lehet, hogy csalódást okozok az általam leírtakkal, de ez az igazság, ez a valóság, ez az én módszerem.
Jah, igen! Még egy dolog, amit feltétlenül meg kell említenem azok számára, akik egyébként egészségesek és csak a diabetesszel küszködnek: aki tud, mozogjon sokat. Én sajnos, az egyéb betegségeim miatt nem tudok se sétálgatni, se kerékpározni, se tornászni:( Ez pedig még nagyon hatásos lenne. Jót tenne még talán az úszás, de annak két akadálya van. Uszoda csak a városban van, és sajnos, nem is tudok úszni:(
A gerinc problémáim okozta fájdalom akadályoz az egészséges mozgásban. Sajnos.

Ennyi volt.:) Egyedül ez a könyv volt a segítségemre: benne találtam meg (és a neten is) az élelmiszerek szénhidrát-tartalmát. Recepteket, stb.

21 megjegyzés:

Csilla írta...

Gratulálok az elért eredményekhez, és nem különben a kitartásodhoz!! :)
Persze tudom, hogy a szükség nagy úr(ahogy szokták mondani). Nálunk is diétáznia kell a férjemnek, nyilván egész más a helyzet, de sajnos mi nem vagyunk ilyen következetesek, és ez rossz. :( Bár már sokkal- de sokkal kevesebbet sütök, és ha sütök is próbálom diétásra fogni, ez van. :)

Dulmina írta...

Nem is vártam mást, minthogy életmód-átalakítás áll a háttérben. Jó is ez az ütem, és valóban, így lehet tartós eredményt elérni. Kívánom, hogy előbb-utóbb sikerüljön elérni (és utána megtartani) azt a súlyt, amelynél igazán jól érzed magad a bőrödben!

Seffer Lilla írta...

Itt is csak gratulálni tudok a kitartásodhoz és az eredményedhez. Nekem csak az édességgel van bajom, azt nehezern állom meg...:( További kitartást Neked!

Éva írta...

Gratulálok neked az elért ereményedhez. Nagyon ügyes vagy hogy így betartottad és tudod számolni a mennyiséget.Nem ártana nekem sem egy pár kilótól megszabadulni.Ilyenkor szoktam azt mondani, pedig nem is eszem sokat.Ez valóban így van, de úgy látszik hogy mégsem okosan eszem.
További sikereket , de csak valóban addig még jól érzed magad !

Roza írta...

Csilla, pedig mindig van megoldás. De magamról tudom, pl. ha itt vannak az unokák és nekik csinálok olyat, amit én igazából nem annyira ehetnék, nehezen (vagy nem) tudom megállni.

Köszönöm Dulmina. Igen, az életmód-váltás. Fontosabb minden drága, biztos sikert ígérő csodaszertől.

Lilla, köszönöm szépen:) Ha nincs baj a súlyoddal, egészségedr váljék az édesség:)

Évám, addik kezdjél el odafigyelni arra, hogy mit eszel, míg nem kell sok-sok kg-ot lefogyni.
És köszönöm szépen:)

iri írta...

Diceretre melto, meg a szamolgatas is , hat meg annak betartasa!

Névtelen írta...

Kedves Roza!

Örülök, hogy egyre több ilyen beszámolót lehet olvasni, mint a tiéd. Hogy nincsenek csodaszerek. Öt éve életmódváltással (én kalóriát számolok és sportolok) lefogytam 22 kg-ot és azóta szerencsére sok - a tiédhez és az enyémhez - hasonló történetbe futok bele. Hosszan rettegtem a visszahízástól, de lekopogom, így alapvetően élhető és fenntartható.
Egy kérdésem lenne, miért javasolja az orvosod a paleolit diétát? Nekem is ez a szakmám és én nem igazán javasolnám hosszútávon senkinek. Gyógytorna nem jön szóba, mint mozgásforma? Mindenesetre gratulálok az eredményekhez, 100 emberből, jó, ha néhány képes változtatni a szokásain, nagyon nagy szó tehát, amit elértél! Üdv Dr. Quinn

Roza írta...

Irike köszönöm. Eleinte elég zavaró volt, de megszoktam:)

Roza írta...

Kedves dr. Quinn! Nagyon szépen köszönöm:)
A diabetikus orvosom egy igen fiatal ember és - szerintem - megragadta a paleolit táplálkozás. Azt is el tudom képzelni, hogy érdekeltté van téve e módszer terjesztésében.
Nos, nekem azért a magamhoz való józan eszem - úgy érzem - meg van. Nem költök semmire, amiről már előre tudom, hogy nem fog segíteni lefogyni anélkül, hogy ne változtatnék az életformámon...
A gyógytorna, az igen. Az nagyon jó volt, amikor 2010. januárjában egy hetet feküdtem a reumán... Falun lakunk, annak nem igazán látom értelmét, hogy bebuszozok, ott egy gyógytorna, aztán hazabuszozok. Azt akkor és úgy volt jó, hogy minden nap torna, a kezelések, pihenés. Az jó volt. Ámbár az alapproblémán, amivel ott jártam fikarsztnyit sem segített. (Elcsúszott csigolyák okozta fájdalom.)

Daisy írta...

Köszönöm Róza, hogy összefoglaltad. Éppen ma beszéltem egy fiatal kolléganőmmel / 40 év alatt /, aki napi 150 gr. szénhidrátot ehet, inzulinos és fogynia kellene.
Most neki próbálok segítséget találni, ami ösztönzi a változásra, mert ezt most muszáj.

Zsuzsanna írta...

Kedves Roza! Több, mint húsz éve az akkori ORFI kórház (Orsz. Reuma- és Fizioterápiás Int.) kiadott gyógytorna magnókazettákat. Azért jobb a magnó, mint a videó, mert fekve is tudod csinálni, nem kell a képernyőt lesni. Ezt évtizedes tapasztalattal állították össze a mozgásszervi betegségek szakértői. Engem a már akkor beígért csípőprotézistől mentett meg a csípőtorna. Nem kell hozzá semmilyen külső segítség, csak egy tornamatrac vagy egy kemény ágy és legyengült, még fekvő betegek is elkezdhetik. Még megvan három kazettám: általános torna, gerinctorna (!), a nyak és váll gyógytornája. Igaz, már rég hallgattam őket. MOdernebb adathordozóra is át lehet vinni, erre van néhol technikai lehetőség.

Hankka írta...

Gratulálok, bámulatra méltó az akaraterőd és a kitartásod! Én is próbálkozok, de tudom, hogy amíg fejben nem dől el, addig hiábavaló az erőlködésem! :)

María írta...

Csak annyit tudok mondani, hogy így tovább. És sikerülni fog az is, amit még beterveztél :)

m.k. írta...

gratulálok!!!! hogy jó úton haladsz: barátnőmnek a szívgyógyász azt jaavsolta: reggel 1 jogurt + 1 szelet barna kenyér, ebéd zöldségleves és 1 szelet knyér, és vacsora 1 szelet hús + saláta.

Lívia írta...

Amit leírtál, hogy hogyan csináltad a 15 kg-tól való megszabadulást ez nagyon megfelelő. Nem kell semmi flancos csodamódszer, én mindig csak nevetek ezeken. Jól teszed, hogy nem hallgatsz az orvosodra ebben. Ha a gerinceddel baj van, akkor meg nem is lehet mindenféle tornát végezni csak speciális gerinckimélőt. Ha legközelebb mész a cukorbeteg orvosodhoz - mert gondolom, hogy oda is jársz nem csak a házi orvoshoz - akkor kérjél tőle zsebkönyvecskét amiben benne van a Legfontosabb élelmiszereink szénhidrát- és energiatartalma. Tápanyagtáblázat Itt minden ételt megtalálsz, hogy miben mennyi a szénhidrát. Jó szolgálatot tesz.
Haladjál tovább a megkezdett jó úton és megjön a még jobb eredmény.

Rózsa írta...

Kedves Roza, hasonló okokból és hasonló módon, 7 hónap alatt fogytam le 15 kg, elejében nagyon nehéz volt betartani, mindig éhes voltam, ekkor hallottam a tönkölybúza kenyérről, elkezdtem sütni, ugyanis telítettség érzést kelt, a cukor szintjén nem változtatott, annyi volt mint egyenlő mennyiségű korpás kenyér elfogyasztása után, viszont már nem éreztem olyan mértékben az éhséget. A süteményt megsütöm a családnak én viszont nem, vagy ritkán és keveset fogyasztok, gyümölccsel helyettesítem.
Gratulálok a kitartásodhoz.

Roza írta...

Daisy, sokat segít, ha a család is hajlandó a változtatásra. Nálunk a párom teljesen partner mindenben.

Zsuzsanna, ez pl. érdekelne. Közelebbit nem tudsz róla?
Mert hiába rendeltem meg emailben egy Kriston-féle gerinctorna-sorozatot, minden nap kapok egyet. Az elolvashatom, de teszemazt egy pár nap múlva már nem emléksze mindegyikre. Már gondoltam, hogy magnóra kellene mondani:)

Hankka drága, amíg az egészség nincs veszélyben, az ember nehezebben áll rá. Ezt is tapasztalatból tudom.

Maria köszönöm:) Minden elismerő szó segít, hogy tovább és tovább tudjak haladni:)

M.K., hát nem tudom. Az infarktusom óta én is rendszeres kardiológai ellenőrzés alatt vagyok, de függetlenül attól, hogy elég sokat kell fogynom, az én kardiológusom nem ajánlott rögtön ilyen kemény diétát... Arról nem beszélve, minden nap nem eheti ezeket változttás nélkül...

Lívia köszönöm szépen, el is felejtettem megemlíteni, de van mindenféle füzetecském: a cukor mérését is tudom vezetni, meg az étrendi ajánlások is megvannak. A cukorbetegek nagy diétáskönyvét azért említettem, mert abban vannak receptek is és látható, hogy szinte nem is kell változtatni némelyik ételen, fogyasztható, csak egy kicsit kevesebbet együnk belőle.

Rózsa, úgy van, ahogy mondod. Az elején a legnehezebb. Úgy szokták mondani, addig nehéz, amíg a gyomor összeszűkül. Ebben lehet valami:)
Én is gratulálok a fogyásodhoz és akkor együtt tartsunk ki!:)

Lívia írta...

Most olvastam, hogy az elcsúszott csigolyáid miatt fáj a hátad és vannak problémáid. Nem tudom, hogy ezzel kapcsolatban mit mondott Neked már orvos (szakorvos), de erre semmi torna nem segítség, sőt ártalmas. Saját tapasztalatból tudom, - de Te is irtad, hogy az alapproblémádon egy fikarsztnyit sem javított - és nekem azt mondta az ORFI professzora, hogy isten ments hozzányúlni (műtét), mert még le is bénulhatnék - más megoldás pedig nincs. Így aztán erre nem vállalkoznék soha.

Roza írta...

Lívia, semmit nem mondott. Mármint bíztatót. Szedjem a fájdalomcsillapítót. Meg írt fel fűzőt, amit nem tudok viselni. Ennyi.
A reumatológiára sem ő utalt be, hanem a reumatológus, tehát a gyógytornát se ő javasolta.
Mondjuk, konkrétan így nem jelentette ki, hogy isten ments, hogy műtét legyen, de azzal tért ki, hogy majd meglátjuk, később mennyire lesz elcsúszva. Én meg akkor ebbe beletörődtem. Akkor még nem voltak mindennapos fájdalmaim.
Mint minden, ez is fokozatosan romlik.

Panna írta...

Gratulálok az elért eredményekhez! Jó ilyenről olvasni, hogy csodaszerek nélkül is lehet fogyni :)

Roza írta...

Panna, szerintem leginkább csodaszerek nélkül. Azok csak a pénzt viszik.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...