2012. február 7., kedd

Rántott leves.

Az az igazság, hogy a páromnak rövid időn belül másodszorra van hasmenése... Most a hóhelyzet miatt nem tudunk bemenni a városba, hogy akár a gyógyszertárból hozzunk valamit, akár orvoshoz. Az étkezést próbáljuk úgy alakítani, hogy megfelelő legyen. Még mindig volt egy fél kacsamell, és tört burgonya is. Ez rendben is volt. De a folyadékutánpótlás miatt szerettem volna, ha levest is eszünk, főként a párom. De milyet? Gondolkodtam, gondolkodtam, aztán eszenbe jutott, hogy valamikor régen, gyerekkoromban, amikor még "házi előállítású" kismalacaink is voltak, előfordult - főként a téliekkel -, hogy hasmenésük lett. Nem úgy volt akkoriban, hogy állatorvos, meg mindenféle porok-pirulák-injekció. De nem ám! Nagyanyám, vagy Édesanyám főzött nekik pirított lisztből rántott levest. És emlékszem, ez a gyógymód általában segített:) No, több se kellett, máris kaptam a fazekat, a lisztet, ügyeltem, hogy csak éppen barnás legyen.... Felengedtem hideg vízzel, sóztam és mire a párom pár perc múlva érkezett ebédelni, már készen is volt a leves:)
Elmeséltem neki a történetet, de nem volt kifogása ellene... Kapott bele egy kevéske pirított kenyérkockát is.
Úgy döntöttem, ha nem is sűrűn, de máskor is el fogom készíteni:)

Hozzávalók:
(3 személyre)

5 dkg liszt
1 liter víz

1 dkg pirított kenyérkocka

Elkészítése:

A lisztet egy száraz fazékban óvatosan és állandóan kevergetve elkezdjük pirítani. Nagyon vigyázzunk, sehol ne kapjon oda. Szép egyenletesen barna színűre pirítjuk, majd felengedjük 1 liter hideg vízzel. Megsózzuk, felforraljuk, majd tálaláskor pirított kenyérkockákat teszünk bele.
1 adag szénhidráttartalma: 12,5 gramm
1 dkg pirított kenyérkockával:  17,5 gramm


 (Ezt a levest is elkészíthetjük beleengedett habart tojással is, petrezselyemzölddel, stb. Így viszont, zsíradék és paprika nélkül sokkal diétásabb, abszolut kiméletes a gyomorhoz.)

13 megjegyzés:

Maryenne írta...

Régiek sokkal több gyógymódot tudtak mint manapság. Hidegben nem csak betegnek is milyen jó a meleg leveske.

Maryenne írta...

Párodnak jobbulást!

Gabriella írta...

Azt hiszem ez tényleg gyomorkímélő étel... A szüleim is nagyon szeretik. Tulajdonképpen Én is meg szoktam enni, ha náluk vagyunk és ott étkezünk.
Jobbulást kívánok!

Éva írta...

Ez a leves valóban gyógyszer ilyenkor, és még tudod mit szoktam ? Grízestésztát az is nagyon jó ilyenkor. Jobbulást kívánok férjednek!

Roza írta...

Maryenne, Gabriella, Éva, köszönöm szépen, átadom a páromnak:)

trollanyu írta...

Jobbulást a párodnak:) Nekem is sokszor főztek ilyet gyerekkoromban, ha beteg voltam, és segít:)

Rózsa írta...

Mielőbbi gyógyulást a párodnak kedves Roza.

Lívia írta...

Jobbulást kívánok a férjednek. Hát igen ez valóban diétás leves. Én is szoktam készíteni, de nem hasmenés miatt, így viszont kerül bele vöröshagyma, fokhagyma, pirospaprika, kömény, liszt, olaj,és a felvert tojás lassan belecsurgatva és ez a tojásleves.

marisz57 írta...

Szerintem is a diéta a legjobb gyógymód ilyenkor. A megfelelő folyadék bevitelre ügyelni kell.
Gyógyulást kívánok a párodnak!




















g

Panna írta...

Remélem használt a leves! Jó kis gyógymódot eszeltél ki!

Roza írta...

Trollanyu, akkor máris igazolva van a leves gyógyhatása!:) Köszönöm:)

Rózsa, köszönöm:)

Lívia, igen, lehet gazdagabban is:)

Marisz, köszönöm:)

Panna, használt. Jobb a közérzete. De orvoshoz amint lehet, el fogunk menni!

Vicuska írta...

Jobbulást, remélem, nincs már gond, ilyen szívvel-lélekkel főzött könnyű leveske után :) Összejött nektek a kellemetlenség, remélem hamar túl lesztek rajtuk!

Roza írta...

Vicuska, köszönöm, ismét kevésbé érzi jól magát:( De már kaptunk időpontot a gasztroenterológiára...

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...