Oldalmegjelenítések:

2012. április 10., kedd

Véget értek az ünnepek.

Gondolom, nem csak nekem nem volt időm a blogommal foglalkozni.
Az ünnepekre a szokásos sonka-tojás összeállításon kívül különösebb étellel nem készültem. Vendégek tegnap voltak, tyúkhúsleves, rántott szelet, karika burgonya, tartármártás és kétféle sütemény volt az ebéd.
Az egyik sütemény habos-banános muffin volt. Sajnos, tojáscukrot nem kaptam, ezért francia drazséval tettem színesebbé a sütiket. A rajtuk lévő cukormáz 10 dkg porcukorból 1 tojásfehérjével felvert habból készült.

A másik süteménynek a keresztelője is most volt, végül Csíkos félméteres süti elnevezést kapott. Ugyanis csak hasonlít az un. méteres kalácshoz. Ennek sem a tésztája, sem a krémje nem a szerint a recept szerint készült. És ez csak két színű, míg a méteres három:)


Hozzávalók:

Száraz hozzávalók:

20 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál kakaópor

Nedves hozzávalók:

1 db tojás
0,5 dl étolaj
1 kis doboz kefir

Egy tálban összekeverjük a száraz, egy másikban a nedves hozzávalókat, majd a kettőt összevegyítjük és simára keverjük.


Egy őzgerinc formát kizsírozunk-lisztezünk és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg szépen felemelkedik a sütemény a formában és a teteje szép világosbarna lesz. Tűpróbát is végezhetünk.

Amíg  a tészta sül, elkészítjük a tölteléket:

Hozzávalók:



25 dkg porcukor
25 dkg vaj
5 dl tej
5 evőkanál búzadara 

A tejet felforraljuk és a darát belefőzzük, majd kihűtjük. Amíg hűl, a porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd összekeverjük a kihűlt darával.

A kakaós tésztát az őzgerinc formája szerint szeletekre vágjuk, megtöltjük a krémmel, külsejét is bevonjuk, majd az egészet csokimázzal vonjuk be. A csokimázhoz 3 evőkanál kristálycukrot, 3 evőkanál kakaóport kikeverünk 2 evőkanál vízzel, majd kevergetve kis lángon simára olvasztjuk. Ha már szép sima, 3 dkg vajat teszünk bele, mellyel addig keverjük, amíg elolvad.

A süteményt ferdén szeleteljük.


13 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon finomakat főztél és sütöttél! :)

Roza írta...

Ennyire telt az erőmből, de mindenkinek ízlett minden:)

teller-cake írta...

Nagyon dekoratív mindkét süti, finomnak néznek ki!

Zsuzska írta...

Gyerekkori nagy kedvencem ez a süti, nálunk 'méteres' néven fut! :-)

iri írta...

Jol nez ki!

MJ írta...

Nagy volt a jövés minden nap. Emiatt aztán nagy volt a készülődés is. De ez így volt jó, együtt a család és mindenki jól érezte magát. :)

Éva írta...

Nagyon fincsik lehettek a süteményeid, hogy én milyen régen sütöttem ezt a méterest pedig szeretem! Blogot az elmúlt napokban én is egy kicsit hanyagóltam, de szerintem ezzel sokan voltunk így!

Rózsa írta...

Mindenkit kicsit "megviseltek" az ünnepek és azt hiszem nem ártana ismét böjtöt tartani:)
Tetszenek a sütik, nagyon érdekes a csíkos félméteres.

trollanyu írta...

Roza, Örülök, hogy jól teltek az ünnepek nálatok:) Sok finomságot készítettél, nagyon szeretem a méterest, de még sosem sütöttem:)

Gabriella írta...

Jaj, nagy kedvencem a méteres kalács (mi így hívjuk:)). Keresztanyámék voltak látogatóban nálunk az ünnepek alatt, ő hozott ilyen méterest, nagyon-nagyon finoman készíti - biztos a tied is ilyen fincsi. :))

marisz57 írta...

Gyönyörű a félméteresed, és a muffinok is!

Roza írta...

Hát igen. A méterest mi is annak hívjuk, de ennek sem a tésztája, sem a krémje nem a szerint készült... Tehát ez nem méteres kalács:))

Vicuska írta...

Viszem a csíkosat!!! :D

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...