2012. szeptember 9., vasárnap

Borzas Kata

Nálunk ezen a néven híresült el ez a sütemény:) Süteményes könyvekben Rücskös tészta néven található meg.
Nagyon régen, még kezdő háziasszony koromban kaptam a receptet az egyik sógornőmtől, amikor arra panaszkodtam, hogy nem tudom téglalap alakúra elnyújtani a sütemények tésztáját, bármennyire igyekszem is.
Nos, azóta is szívesen készítem. És a neve akként változik, milyen töltelék kerül bele. Most párolt almás töltelékkel készítettem, így almás borzas Kata:)


Hozzávalók:

20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
60 dkg liszt
15 dkg cukor (v. ennek megfelelő mennyiségű por alakú édesítőszer)
4 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
1 cs. sütőpor

A töltelékhez:

1 kg alma
15-20 dkg cukor, v. ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
őrölt fahéj
2 evőkanál búzadara
4 tojás fehérje
2-3 ek. cukor, v. édesítőszer

Elkészítése:

A hozzávalókból tésztát gyúrunk, melyet negyed órára beteszünk a mélyhűtőbe, majd kizsírozott-lisztezett tepsibe (25 x 35 cm) reszeljük a felét. A másik felét felhasználásig hűtőbe tesszük.
A tölteléket már előre elkészíthetjük, hogy legyen ideje kihűlni. Ehhez az almákat héjastól lereszeljük, rászórjuk a cukrot, v. az édesítőt, a fahéjat és addig pároljuk, amíg a keletkezett levét el nem főtte. Ekkor belekeverjük a búzadarát és kihűtjük.
A tepsiben levő tésztára simítjuk a megfőtt és kihűlt almát. Az almára kerül a tojásfehérjéből a cukorral, v. édesítővel készített kemény hab, erre pedig ráreszeljük a tészta másik felét. Előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Amikor a tészta elkezd pirulni, akkor már figyeljünk rá, hogy meg ne égjen.
A sütőből kivéve megszórjuk porcukorral a tetejét.


A süteményt pedig hosszúkás szeletekre vágva rakjuk tányérra.
Készíthetjük túró- és meggytöltelékkel is, de készíthetjük habos-diós töltelékkel is.
Ehhez 15 dkg darált diót, 3-4 evőkanál lekvárt, 5 dkg cukrot összekeverünk. Hozzáadjuk óvatosan kevergetve a felvert tojáshabot  is, ezt a diós masszát kenjük a tésztára és reszeljük rá a tészta másik felét.
Sütésével ugyanúgy járunk el, minden esetben.

5 megjegyzés:

hankka írta...

Túrós töltelékkel ismerem, de nagyon finom lehet ez az almás verzió is! :) Fel is jegyzem magamnak! :)

Lilla írta...

Nagyon klassz süti!

Gabriella írta...

Ismerem a sütit, szokott is nálunk készülni - ritkán, de nem azért, mert nem szeretjük, hanem mert már annyi kedvencünk van. :)

Lívia írta...

Ez egy régi,de ismert sütemény. Évtizedek óta készítem, de én sem sűrűn, mert van amit jobban szeretünk.

Roza írta...

Köszönöm szépen:)

Természetesen én is van, amit jobban szeretek, de azt nem szereti a család. Melegben meg ilyet szoktam készíteni, mert ezt nem szükséges hűtőbe tenni, ami ezen esetben pont nem volt hátrány.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...