2012. november 13., kedd

Lencsefőzelék

Lencsefőzeléket nem csak január 1-én fogyasztunk:) Igaz, akkor tán az egész ország egy emberként, bízva az új év gazdagságában, de év közben is finom eledel. Sokan, sokféleképpen fogyasztják és szeretik.

Édesapám szinte csak natúran, kevés zsírral, kenyérrel szerette.
Én pl. egy kevés kolbász-zsírral meglocsolva, tejföllel és ecetes hagymával, jól megecetezve szeretem leginkább.
Ezen kívül nagyon finom még sült lecsókolbásszal, tejföllel és ecetes hagymával is:)
Finom feltét még a fasírt, a hagyományos főtt, füstölt sonka stb.

Energiatartalma minimálisan több, mint a száraz babé, fehérjetartalma szintén, szénhidráttartalma viszont  kevesebb.

Hozzávalók:
(2 személyre)

20 dkg lencse
1 kis fej vöröshagyma
babérlevél
kevés füstölt szalonnabőrke

kevés ételizesítő
2-3 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
fél kávéskanálnyi őrölt paprika

Elkészítése:

A lencsét reggel, főzés előtt 2-3 órával, langyos vízben beáztatjuk. De ázhat akár egész éjszaka is. Ekkor leöblítjük, majd annyi vízben, ami jól ellepi, feltesszük főni. Beledobunk 1 babérlevelet, belereszeljük a vöröshagymát, beletesszük a szalonnabőrkét. Kevés ételízesítőt szórunk rá és időnként ellenőrizve, hogy a vizet nem főtte-e el, puhulásig főzzük.
Ekkor a felforrósított étolajba szórjuk a lisztet és zsemleszínű rántást készítünk. Levesszük a tűzről és amikor egy kicsit visszahűlt, beletesszük az őrölt paprikát. Legjobb, ha a főzeléket már akkor levesszük a tűzről, amikor a rántást elkezdjük készíteni, így kellően visszahűl ahhoz, hogy a rántás ne csomósodjon be. Visszatesszük a tűzre és egyet forraljuk, majd amikor a rántástól besűrűsödött, a kívánt feltéttel tálaljuk.

6 megjegyzés:

teller-cake írta...

Én egy kis mustárt is szoktam beletenni! Elég gyakran készítem mert a férjem a főzelékek közül csak ezt és a zöldborsófőzeléket hajlandó megenni. :)

Éva írta...

Guszta nagyon. Bármelyik feltéttel elfogadnám. Tükörtojással szoktuk még enni. A kisebbik lányom is szokott mustárt beletenni mint teller-cake.

Roza írta...

Köszönöm Lányok!:)

Nem rossz ötlet a mustár. Főleg, hogy nagyon szeretem is!:)

MJ írta...

Most lehet meglepőt írok, de én például reszelt tormával is nagyon kedvelem. :)

Rózsa írta...

A bab mellett, a lencse is a kedvenceim közzé tartozik, tejföllel és ecettel ízesítve.

Roza írta...

Kedves MJ, tormával is biztosan finom:)

Rózsa, ez jó ízlésre vall!:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...