2012. december 4., kedd

Karácsonyi stollen

A stollent tavaly előtt sütöttem meg először, az ITT található recept alapján.
A stollen osztrák ünnepi kalács, amit Mindenszentek táján sütnek meg és karácsonyig hűvös helyen, becsomagolva tárolnak.
A kép is onnan származik, a sajátomat nem találtam meg:((
De most szeretném megosztani Veletek ennek a finom és jó előre elkészíthető süteménynek a receptjét.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,
1 dl tej,
1 tojás,
25 dkg vaj,
5 dkg élesztő,
1 dkg só,
10 dkg cukor,
2 cl rum,
egy citrom reszelt héja,
5 dkg kandírozott citromhéj,
5 dkg kandírozott narancshéj,
5 dkg mazsola,
5 dkg darált,
hántolt mandula,
egy kávéskanál szegfübors,
egy kávéskanál őrölt szerecsendió,
egy kávéskanál kardamon,
egy kávéskanál fahéj,

A sütés utáni felületkezeléshez olvasztott vaj és porcukor.

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében kialakított mélyedésbe öntjük a tejben, kis cukorral megfuttatott élesztőt. Az így kapott híg kovászt meleg helyen 30 percig kelesztjük. A mazsolát és az apróra vágott kandírozott gyümölcsöket rumba áztatjuk. A megkelt kovászhoz hozzáadjuk a tojást, sót, cukrot, fűszereket, vajat és mindezt homogén tésztává dagasztjuk. Ezután egy órára meleg helyre tesszük. A kelesztés után hozzáadjuk az áztatott mazsolát és gyümölcsöket meg a mandulát. Zsírozzuk ki a sütőlemezt vagy béleljük ki sütőpapírral. Osszuk ketté a tésztát és gömbölyítsük fel őket, majd nyújtsuk kb. 2cm vastagságúra és az egyik végét kb. a tészta feléig hajtsuk be, hogy kialakuljon a jellegzetes stollni forma, majd meleg helyen két órán át kelesszük. A sütőt melegítsük 180°C-ra és kb. 45–50 percig süssük. Sütés után kenjük be többször olvasztott vajjal majd kihűlés után szórjuk meg vastagon porcukorral. Végül becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A hozzávaló fűszereket helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel is. 

8 megjegyzés:

teller-cake írta...

Mesés! :) Még sosem készítettem, sőt, nem is kóstoltam. A Tied után hiába áhítozom, így kénytelen leszek magam elkészíteni...:-DD

marisz57 írta...

Még sosem sütöttem stollent, de már több helyen felfigyeltem rá. Ngyon guszta a tiéd is, alapos a leírás, várólistára teszem.(Lehet, hogy jövő karácsonyra kerül sorra, bár nincs rá törvény hogy máskor nem süthető.)

Roza írta...

Süssétek meg, bármikor:)) Én is azért kerestem elő, mert az idén ismét el szeretném készíteni:) Ugyanis egy ideje a gyerekeim száműzték a beiglit...

trollanyu írta...

Isteni lehet, én is ki fogom próbálni mindenképpen, még sosem készítettem ilyet. A bejgliből most nekem is elgem van, de majd meglátom, mit kérnek a gyerekek:)

Éva írta...

Nagyon finom lehet ! Érdekes ezt az elnevezést még nem hallottam.Érdemes lenne kipróbálnom úgy látom!

Kati írta...

Én sem ettem még soha, de finom lehet:)

Lívia írta...

A kelt tészták a kedvenceim, ki fogom próbálni. Finom lehet.

Roza írta...

Én csak ajánlani tudom:) Nem kell mindig beigli:))

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...