2012. január 31., kedd

Tejfölös-fokhagymás csirkemell

Hozzávalók:

40 dkg csirkemell
4 dkg liszt
2 dl 12 %-os tejföl
2 db tojás
2-3 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olivaolaj
zellerzöld

Elkészítése:

A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és oliva olajban elősütjük. Az
elősütött szeleteket hőálló tálba helyezzük. Összekeverjük a tejfölt a tojással, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott zellerzölddel. Ráöntjük a hússzeletekre és előmelegített sütőben készre sütjük.
Párolt zöldséggel, vagy pirított burgonyával tálalhatjuk. 

1 adag tejfösö-fokhagymás csirkemell ch tartalma: 9,0 gramm
1 adag (20 dkg) párolt vegyes zöldség ch tartalma: 17 gramm
1 adag összes ch tartalma:                               26 gramm 

Tojásos leves

Hozzávalók:
(2 személyre)

2-3 evőkanál étolaj
2 evőkanál liszt
1-2 gerezd fokhagyma
babérlevél
köménymag

őrölt paprika
2 egész tojás
petrezselyemzöld

Elkészítése:

A felforrósított olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet. A tűzről lehúzzuk,  beledobjuk a zúzott fokhagymát, egy késhegynyi őrölt paprikát, egy babérlevelet, majd felöntjük 1 liter vízzel.Sózzuk, majd a forrástól számított 10-15 perc főzést követően a 2 tojást egy tányérban összehabarjuk, majd a forrásban lévő levesbe öntjük és fakanállal elkeverjük. Pár percig főzzük, míg a tojás megfő.
Tálalásnál petrezselyemzölddel szórjuk meg.
1 adag leves szénhidráttartalma: 7,5 gramm

Mai ebédünk

Tojásos leves, tejfölös-fokhagymás csirkemell párolt zöldségekkel.

1 adag tojásos leves szénhidráttartalma: 7,5 gramm
1 adag tejfölös-fokhagymás csirkemell:  9,0 gramm ch
1 adag vegyes párolt zöldség:             17,0 gramm ch
1 adag ebéd összesen:                       33,5 gramm ch

Káposzta saláta

Hozzávalók:

1 kg fejes káposzta

bors
őrölt kömény
ízlés szerint édesítő
ízlés szerint ecet
víz

Elkészítése:

A fejes káposztát az almareszelőn lereszelem és besózom. Szórok rá őrölt borsot és őrölt köménymagot. Legalább 1 órát állni hagyom. Ekkor annyi vízben, ami majd ellepi, elkészítem a salátalevet. Ráöntöm, és 1-2 órát hűtőben érlelem.
Ha egy mód van rá, előtte nap elkészítem.

Tálaláskor díszítésként piros paprika karikát, vagy kevés reszelt sárgarépát teszek a tetejére.





10 dkg saláta szénhidráttartalma: 8 gramm

2012. január 30., hétfő

Mai ebédünk

Maradt tegnapról húsleves, és kirántott hús. A kirántott hús mellé főztem egy zöldbab főzeléket.

1 adag ebéd szénhidráttartalma: 65,1 gramm
1 adag húsleves szénhidráttartalma 1 dkg tésztával: 14 gramm
1 adag zöldbab főzelék szénhidráttartalma: 26,1 gramm
10 dkg rántott szelet szénhidráttartalma:  25 gramm

A vasárnapi ebédünk

is még az ikrek kedvére készült leginkább.
Orjából készült húsleves cérnametélttel, rántott szelet sült burgonyával, káposzta saláta, banános muffin.
Az ebéd 1 személyre jutó adagjának szénhidráttartalma: 89,5 gramm
1 adag  húsleves szénhidráttartalma 1 dkg tésztával: 14 gramm
10 dkg rántott szelet szénhidráttartalma: 25 gramm
10 dkg burgonya szénhidráttartalma: 20 gramm
10 dkg káposztasaláta szénhidráttartalma: 8 gramm
1 db muffin szénhidráttartalma: 22,5 gramm

Mindig szívesen főzök a kisunokáim kedvére, de most különösen nagy örömmel töltött el. Apukájuk ugyanis elhoza életük első félévi értesítőjét..Mindegyikük kiválóan teljesített. Példás szorgalommal, példás magatartással. (Itt tett az osztályfőnök említést a segítőkészségükről, fegyelmezettségükről.)
 Lackó matematikából külön dícséretet és osztályfőnöki elismerést is kapott.
 Német nyelvből mind a ketten dicséretet kaptak. 
Ők is nagyon örültek, fogadták az elragadtatott dicséreteinket:)

2012. január 28., szombat

Az ikrek kedvére készült az ebéd.

Zöldborsó leves 

1 adag szénhidráttartalma: 25 gramm


1 adag szénhidráttartalma: 40 gramm

Kedves olvasóim,

kedves blogtársaim, akik naponta meglátogattok.

Sajnos, elképzelhető, hogy kicsit visszavonulok a blogolástól. Inkább szólok, ha észreveszitek, hogy nem nagyon látogatlak Benneteket, az nem lustaság, vagy érdektelenség. Most örülök, ha azzal lesz türelmem és kedvem foglalkozni, hogy beletegyem az aktuális receptet...
Oka van, nem publikus.

Kérem szépen és megköszönöm a megértéseteket!
Majd alakul és ismét lesz indíttatásom hozzászólni.

Legyen kellemes hétvégétek!

2012. január 27., péntek

Palóc gulyás, szilvás gombóc


1 adag szénhidráttartalma: 25 gramm


1 db gombóc szénhidráttartalma: 18 gramm

Holnap reggel érkeznek az ikrek. Anyukájuk tegnap ment vissza Bécsbe. A fiam délutános lesz szombaton és vasárnap is. Sőt vasárnap késő estig dolgozik, ezért hétfőn reggel jön a fiúkért, majd innen mennek iskolába.
Már nagyon várom őket, a szülinapi ebéd óta nem is láttam őket:) De most az anyukájuk dédelgetését élvezhették:)

2012. január 26., csütörtök

Arra gondoltam, még inkább odaírom majd

a receptek végére, hogy mennyi a szénhidráttartalma egy adag ételnek. Úgy gondolom, érdeklődésre tarthat számot. (A kalóriát nem tudom megigérni, pillanatnyilag azzal nem foglalkozom különösebben:)
Tegnap pl. csirkepörkölt volt és kelkáposztafőzelék.

Ennek az adagnak a szénhidrát-tartalma: 1 gramm
Kalória-értéke: 155 kcal
Kb. 4 dl főzelék szénhidráttartalma: 30,6
Kalória értéke: 239 kcal


Összes szénhidrát tartalom: 31,6 gramm

2012. január 25., szerda

A szénhidrát-szegény diétám kapcsán

elért eddigi eredményeim okán kérést kaptam Daisy-től, írjak arról, mit is tettem a 15 kg minuszért.



Ha azt írnám egyszerűen, hogy szenvedtem, nem mondanék igazat. Nem szenvedtem. Eleinte voltak nehézségeim, mire megtanultam, melyik étel, gyümölcs, zöldség, egyéb alapanyag mennyi szénhidrátot tartalmaz, de utána már könnyedén ki tudtam számolni, melyik étel mennyi szénhidrátot tartalmaz.
Elejétől fogva,  ezeket az ételeket fogyasztottam én is, mint amiket ide betettem. Semmi extra diétát nem követtem. Ügyeltem, hogy pl. a levesben csak kevés tészta legyen (mondjuk 1 dkg), lehetőleg kevesebbszer legyen tészta, kelt tészta. (Süteményt azóta nagyon ritkán sütök.) Kevebbszer van rizs is. Ha mégis ezeket főzöm-sütöm mindenképpen odafigyelek, mennyit eszem belőle. Ugyan ez a helyzet a burgonyával és a kenyérrel is. Kenyeret (félkorpás kenyeret sütök) csak reggelire eszem, olyan 8-10 dkg-ot, attól függően, mekkorát sikerül levágni:) Ezt megpirítom, vajazom, teszek rá pár szelet valamilyen felvágottat, pár szelet paprikát, paradicsomot, vagy uborkát, ilyesmit, rá egy szelet ketté vágott lapkasajt, grillsütőben átmelegítve, és 4 dl üres zöld teával minden nap ez a reggelim. Nem unalmas. És kb. 32 g szénhidrátot tartalmaz. Az picit sok, de a napi 180 gr-os engedélyezett szénhidrát-mennyiséggel én gazdálkodom. Éppen ezért igyekszem estére hagyni a legkevesebbet. Ezért eszem este zöldséget (sárgarépa), vagy gyümölcsöt.
Ebédre - mint említettem, ezeket főzöm, amik itt is vannak - de nagyon odafigyelek, hogy hány dkg a főzelék pl. és a mennyi szénhidrátot tartalmaz. A húsok (sovány húsok, de az előtt is azt fogyasztottunk) szinte nem is tartalmaznak szénhidrátot. Mondhatni, korlátozás nélkül lehetne fogyasztani. Csak én nem voltam egy nagy húsevő:( Ezzel több gondom volt. De megszoktam, hogy kicsivel több húst és csak az általam elégségesnek ítélt köretet fogyasszam. Ezzel az orvosom is egyetértett, látta az addig elért eredményemet. Igaz, ő nagyon affelé húz, illetve tol engem, hogy a paleolit táplálkozást folytassam, de egyenlőre nincs hozzá semmi indíttatásom. Egyet ugyanis elhatároztam: semmilyen drága készítményt, lisztet, bármit nem veszek meg. Anélkül is működik ez! Akinek sok pénze van, persze azt és úgy csinálja, ahogy jónak látja, én ezt a megoldást választottam.
A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy 97 kg-ról indultam. A 15 kg-ot egy év alatt fogytam le, ez így nagyon jól is van, a bőrömmel sincs semmi progléma. De hiába mondják, hogy ennyi már elég lesz, nem. Sajnos, még legalább 10-15 kg-ot mindenképpen le kell fogynom, ez az orvos utasítása. Ezzel szemben viszont csak addig szeretnék, amíg jól érzem magamat a bőrömben. Ha 80 kg-osan, akkor addig fogyok. Ha 75 kg-osan, akkor addig. De betartva az eddig bevált módszeremet.
Egyébként bárkinek tudom ajánlani. A gyors fogyás gyors visszahízást jelent általában. 56 évesen már tapasztaltam egyet, s mást. Arról nem beszélve, hogy amíg az ember(lánya) 20-30-40 éves max., addig a bőre még gyorsan követi a fogyást. De az én esetemben nem cél az, hogy löttyedt, nagykabátméretű bőrben utáljam a világot, mert akkor csak úgyis evés lenne a vége.

Háááát, lehet, hogy csalódást okozok az általam leírtakkal, de ez az igazság, ez a valóság, ez az én módszerem.
Jah, igen! Még egy dolog, amit feltétlenül meg kell említenem azok számára, akik egyébként egészségesek és csak a diabetesszel küszködnek: aki tud, mozogjon sokat. Én sajnos, az egyéb betegségeim miatt nem tudok se sétálgatni, se kerékpározni, se tornászni:( Ez pedig még nagyon hatásos lenne. Jót tenne még talán az úszás, de annak két akadálya van. Uszoda csak a városban van, és sajnos, nem is tudok úszni:(
A gerinc problémáim okozta fájdalom akadályoz az egészséges mozgásban. Sajnos.

Ennyi volt.:) Egyedül ez a könyv volt a segítségemre: benne találtam meg (és a neten is) az élelmiszerek szénhidrát-tartalmát. Recepteket, stb.

2012. január 24., kedd

A mai ebédünk

Paradicsom leves volt és Tonhalas-zöldséges spagetti.


Hozzávalók:
(2 személyre)

25 dkg spagetti
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
kb. 15 dkg-nyi fejes káposzta - volt itthon egy kis fej fele, annak a negyedét használtam fel.
1 nagyobb sárgarépa
1 közepes doboz tonhal konzerv (Rio Mare)
1 kis zacskó zöld olajbogyó
2-3 evőkanál étolaj
1 evőkanál halszósz
1 evőkanál worchestershire szósz
bors

bazsalikom (megszórni)

Elkészítése:

A zöldségeket (hagyma, paprika, paradicsom, káposzta, vékony szeletekre vágtam. A sárgarépát az almareszelőn hosszúkás csíkokra reszeltem. A tonhal konzervről leöntöttem az olajat, hozzáöntöttem még kb. 2 evőkanálnyi étolajat, felforrósítottam és ebben pároltam meg pár perc alatt - kissé megsózva - a zöldségeket. Közben az olajbogyóról leöntöttem a levét és karikára vágtam. (Mindegyiket 3-4 karikába.) A tonhalat villával szétnyomkodtam. A zöldségeket borsoztam, majd hozzáadtam az olajbogyót, meg a tonhalat. Picit kevergettem, ráöntöttem a halszószt és a worchestershire szószt. A közben kifőtt forró spagettit beleöntöttem a tonhalas zöldséges raguba és összekevertem.
Tálalásnál frissen vágott bazsalikommal szórtam meg.



1 adag tonhalas-zöldséges spagetti szénhidrát tartalma: 74,2 g

2012. január 23., hétfő

Letöröltem, mégis visszateszem:)

Csak meg szeretném mutatni, nem csalás, nem ámítás, a 15 kg tényleg meglátszik rajtam... Az első kép a nyáron készült, a második most pénteken.
(Azért nem egész alakos képet teszek fel, mert a ruháim még ugyanakkorák, úgy nem nagyon látszana, hogy van eredménye az odafigyelésemnek. Az arcomon jobban látszik.)

2012. január 22., vasárnap

Mai ebédünk

csontleves volt csigatésztával,


 másodiknak cserépben sült sertéscomb tört burgonyával, párolt lila káposztával.

4 dl csontleves 2 dkg csigatésztával = 7,5 gramm szénhidrát
A sertéscomb + 15 dkg burgonya (30 g ch), + 15 dkg párolt káposzta (9 g ch) = 39 g szénhidrát
Összesen: 46,5 gramm szénhidrát

Addig-addig rendetlenkedett a gépem,

amíg ismételten szerviz lett a vége:( Újra telepítette a szervizes fiú... Ez rendben is lenne, de csak minimális programokkal adja vissza. Tegnapi napom szinte ráment, amígt pótolni tudtam a számomra fontos programokat.
Mondjuk, ez az ára, hogy elfogadható összegért hozza rendbe.
Remélem, most már minden rendben lesz, mert nagyon tud hiányozni a net:)

 Pénteken voltam fodrásznál... Háááát, már ideje volt, mert októberben voltam legutóbb. De decemberben lett volna esedékes, akkor viszont a karácsonyra tekintettel megspóroltam az árát. Akkor még egész jó volt a frizurám, de a plusz 1 hónap ez már sok volt:)

Tegnap  tárkonyos burgonyalevest készítettem, reszelt tésztával, (a burgonyaleves 2 dkg tésztával = 35 gramm szénhidrát)
meg pacalpörköltet burgonyával. (Pacalpörkölt 10 dkg burgonyával = 20 gramm szénhidrát)

Még egy díj...:))

Most Hobbychef volt kedves és lepett meg a díjakkal. Ide teszem őket, köszönettel vettem, de mivel a napokban volt szerencsém kapni és tovább adni egy ilyen díjat, ezt most nem teszem meg. Azzal hagyom itt, hogy mindenki érdemes lenne rá.

2012. január 19., csütörtök

Káposztás bableves

Ez az étel a mi vidékünkön nem volt ismert. De többször olvastam róla, egyszer a tv-ben is láttam, nagyon felkeltette az érdeklődésemet, így elkészítettem. Nem bántam meg:)

Hozzávalók:

25 dkg füstölt hús
25 dkg füstölt kolbász
25 dkg savanyú káposzta
1 dob. (25 dkg) konzerv fehérbab
babérlevél
1 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál étolaj
1 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
pirospaprika


Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágtam, kissé megsóztam és fedő alatt pároltam. Rátettem egy kevés pirospaprikát, a kockákra vágott füstölt húst, a karikára vágott kolbászt, az összevágott fokhagymát, a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát, majd a kimosott savanyú káposztát. Felöntöttem kellő mennyiségű vízzel, tettem bele babérlevelet, sóztam és addig főztem, amíg a hús megpuhult. Ekkor beleöntöttem a konzervbabot és puhára főztem. A lisztből és a tejfölből habarást készítettem, behabartam vele a levest és egyet forraltam.

(Ha száraz babból készítjük, azt célszerű előző este beáztatni.)



1 adag szénhidráttartalma: 26,6 gramm

2012. január 18., szerda

Kanalas fánk

Farsang lévén, gondoltam, sütök fánkot. Nagyon szeretem a kelt tésztákat. Még akkor is, ha csak módjával ehetek mostanság belőle.

Aztán úgy alakult, hogy kissé elszöszmöszöltem a időt. Rendes szalagos farsangi fánkot már nem volt időm süti, így esett a választásom erre a - nálunk - kanalas fánknak nevezett kelt tésztára.



1 db fánk szénhidráttartalma: 26,6 gramm

Megint nincs rendben valami:((

Ha belépek, azt utána nem jelzi ki, nincs kint az a kis ceruza, hogy szerkeszthetek, meg ilyenek. De ha ismét be akarok lépni, azt az oldalt adja ki, ahol van, hogy Új bejegyzés, Bejegyzések szerkesztése, stb.

Azon kívül nem tudok hozzászólni másoknál, mert van, akinél egyszerűen nem fogadja el:(

Valakinek ötlete, hogy mi lehet a hiba?

Köszi!

Mozzillában működik, de nem azt használom egyébként, hanem a G. Chroomet.

Díjat kaptam Mariatól!:)


Díjat kaptam Mariatól, aminek nagyon örülök,  köszönöm, hogy  gondolt rám! :)
A díj továbbadás szabályai:
  1. Vedd át a díjat
  2. Köszönd meg, akitől kaptad
  3. Tedd ki a blogodra
  4. Add tovább másik 4 blognak
  5. Írj magadról 3 dolgot.
A díjat nagy  örömmel elfogadom, és szeretettel köszönöm Marianak!!
Az alábbi Bloggereknek  szeretném továbbadni:
  1. Lívia
  2. Nelli
  3. Tálaló
  4. Mellissina2
És az utolsó tennivaló: három dolgot kell magamról írni:

1. A Családom a legfontosabb az életemben.
2. Lelkileg képtelen vagyok feldolgozni a betegségeimet.
3. Sajnos, mindenkinek meg akarok felelni.

2012. január 15., vasárnap

Bélszínroló sütőtök pürével.

Igazából a sütőtököt desszertnek szerettem volna. De én még ilyen ízetlen sütőtököt nem ettem:( Így viszont kicsit megfűszereztem és nagyon finom volt egy kis salátával a bélszínroló mellé:)

Éééés, a burgonyával szemben a sütőtök kalória-tartalma 80, a burgonyáé 90, szénhidrát tartalma pedig 16 g, a burgonyáé 20. (100 grammra vonatkoztatva természetesen:)

1 adag: 
15 dkg sütőtök püré szénhidráttartalma: 16 gramm
2 db bélszínroló (15 dkg) szénhidráttartalma: 25,6 gramm
Összesen: 41,6 gramm szénhidrát

2012. január 13., péntek

Igaz, hogy ma nem leszünk itthon,

de nem szeretném ha bejegyzés sem születne:)
Van egy kallódó ételem, nem tudom, miért maradt ki, mit tettem be helyette. Most megosztom Veletek:

Vagdalt tört burgonyával és párolt káposztával.


Hozzávalók:

0,5 kg darált hús
2 db szikkadt zsemle
kevés tej
1 tojás
zsemlemorzsa
só, 
bors,
petrezselyemzöld

Elkészítése:

A szikkadt zsemléket kevés tejben megáztatom, majd összemorzsolom. Hozzáadom a darált húshoz. Sózom, borsozom, beleütök 1 tojást, vágott petrezselymet teszek bele és alaposan összedagasztom. Ha húspogácsát (fasírtot) szeretnék készíteni, akkor kevés olajon sütöm ki a két tenyerem között meglapogatott húsgolyókat, melyeket sütés előtt zsemlemorzsába hempergetek. Én az egybensült fasírtot (vagdalt) jobban szeretem. Ezért fogok egy kisebb tepsit, kizsírozom, megszórom zsemlemorzsával és a húsmasszát belesimítom. Tetejére is zsemlemorzsát szórok és egy kis forró olajjal meglocsolva beteszem a forró sütőbe. Közepes hőfokon sütöm, amíg szép piros színt kap. Kis pihentetés után szeletelem.

Én a diétámra tekintettel burgonya nélkül fogyasztottam, így az elfogyasztott szénhidrát mennyisége nem volt több, mint 31 gramm.  A vagdalt is és a káposzta is 20-20 dkg volt. Simán jóllaktam vele.

2012. január 12., csütörtök

A hozzászólás-probléma

a segítségetekkel megoldódott. Most új probléma jelentkezett: egyőtökhöz sem tudok belépni:( Sem megnézni, sem hozzászólni:( Várok holnapig, hátha a böngészőmmel van gond, ami pill. nem frissíthető. Holnap viszont nem leszek itthon:( De kora reggel megnézem, hogyan állnak a dolgok.
Jajj, nagyon szomorú vagyok!:((

Tojásos leves, sült csirkecomb párolt rizzsel, párolt zöldségekkel.

Ez volt a mai ebédünk:

Tojásos leves

1 adag leves szénhidráttartalma: 7,5 gramm


1 adag szénhidráttartalma: 10 dkg rizs   80 gramm
                                        csirkecomb    0 gramm
                                      25 dkg vegyes zöldség: 17 g
                                        Össz: 97 gramm
Összesen 1 adag ebéd 104,5 g szénhidrát.

Nem tudom megnézni a hozzászólásokat!

Illetve, nem tudok rájuk válaszolni, mert csak egy fehér lap jön ki!:(

2012. január 11., szerda

Kedvenc szakácskönyvem - (ajánló)

Még talán lánykoromban vásároltam meg életem első szakácskönyvét: 

Ő az:

Én falusi lány vagyok, és ahogy a szakácskönyvet lapozgattam, az abban leírtak hasonlítottak legjobban azokhoz az ételekhez, amiket édesanyám, illetve nagyanyám készítettek. 
Szinte konyhai analfabétaként is neki mertem állni az ételek elkészítésének, mivel az alapoktól kezdve vezetett be a főzés rejtelmeibe.

A könyv elején megtalálhatóak pl. - már ebben is! - a helyes testsúlyarányok, a szervezet napi tápanyagigénye gyermekektől az idős emberekig, kalória táblázatot tartalmaz. Beszél a vitaminokról, megismertet a különböző fűszerekkel, mibe mit használjunk. 
Van egy érdekessége: "A korszerű konyha berendezése" címszó alatt kettéválasztja a városi és a vidéki konyhát. Mára ez teljességgel eltűnt, szerintem. 
Tanácsokat ad a háztartás megszervezéséhez. Segítséget nyújt az egyszerű konyhai mértékek (mérleg hiányában), a kanálnyi mennyiségű cukor, liszt, stb. dkg-ban való megadásával. (A mai napig is ez alapján számolom, hogy egy csapott evőkanál kristálycukor az 1,5 dkg.)
Az egyszerű konyhai eljárásoktól, a rántáskészítésen át a terítésig mindenben tanácsot ad.
Szerepel benne, hogy milyen eszközök, edények szükségesek alapvetően egy konyhába. Megadja, hogy mennyi alapanyagot számítsunk 1 főre. 
A receptek általában 4 személyre szólnak, ahol nem, azt külön jelzi. 
Meg van osztva a levesektől a desszertekig, a befőzéstől a mirelit ételek felhasználásáig terjedően szinte mindenre. 
A mai modern szakácskönyvekkel szemben talán az a hátránya, hogy képek nem is szerepelnek benne, max. kis rajzocskák. Ez manapság egy szakácskönyvnél alapkövetelmény.Azt, hogy egy mai fiatalasszony mennyire találná hasznosnak, nem tudom megítélni, de azt tudom, hogy nekem a mai napig is támaszt, biztonságérzetet nyújt, hogy bármikor a segítségemre lehet. 
Nem szívesen válnék meg tőle.


Ez a kis játék jó alkalom, hogy összeszámoljam, mennyi szakácskönyvem gyűlt össze az évek folyamán. (Sajnos, újabbakat már mintegy 10 éve nem veszek, az áruk miatt... Viszont kárpótol a net:)

  1. Fülöp Margit: Mindenki szakácskönyve (l955)
  2. Horváth Ilona: Szakácskönyv (1974)
  3. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
  4. Péter Jánosné: Süteményeskönyv (1987)
  5. Domokos Lászlóné: Mindentudó szakácskönyv (1974)
  6. F. Nagy Angéla: Édes és sós sütemények (1997)
  7. Pelle Józsefné: Minerva nagy szakácskönyv (1980)
  8. Monspart - Salamon: Főzzünk másképp is (1984)
  9. Receptfüzet - Húsipari kiadó (1983)
10. dr. Falk - Tardos: Kedves tipegő (1985)
11. F. Nagy Angéla: Süteményt télen-nyáron
12. Arany szakácssapka
13. Verő Juli-Jámbor Zsóka: Olcsón, egészségesen (1997)
14.Pákozdi Judit: Burgonyából télen-nyáron (1984)
15. Háziasszonyok kézikönyve (1987)
16. A 100 legjobb kínai étel (2002)
17. Sós főtt tészták (1987)
18. Mária Hajková: Grill, kukta és alufólia a konyhában (1987)
19. Pelle Józsefné: Befőzés, házi tartósítás (1981)
20. F. Nagy Angéla: Befőzés télen-nyáron
21. Pelle Józsefné: Nyári ízek télire (1986)
22. Unger Károly: Baromfiból télen-nyáron
23. F. Nagy Angéla: Fiatalok főzőiskolája (1985)
24. Bokor Judit: Finn konyha (1987)
25. Szakál László: Disznótoros receptek (1988)
26. Francia konyha (1984)
27. Spanyol konyha
28. Zsidó konyha
29. Maria Hajková: Mit főzzünk burgonyából (1989)
30. Kun Szabó Julianna: Vendégvárás (1995)
31. Reader's Digest: Ízek a világból (1991)
32. Főzőcske takarékosan (1980)
33. Hermann Bareiss: Késsel? Kézzel? Villával? (1999)
34. Váncza süteményes füzet (nagyon régi)
35. Különlegesen eltett gyümölcsök (1970)
36. Tolna Kálmán: Egytálételek (1986)
37. Verő Juli: Hónapok, napok, ételek (1984)
38. Burits - Erdélyiné: Miből? Mit? Hogyan? (1982)
39. Receptlexikon (2002)
40. F. Nagy Angéla: Különleges konyha (1987)
41. Édességek, sütemények a világ minden tájáról (2002)
42. Lejtényi - Waldhauser: Rongyosrétes (1990)
43. Zenei ki mit főz? (1983)
44. F. Nagy Angéla: A család szakácskönyve (1981)
45. Finomságok gombával
46. Túrós Emil: Húsételek és egyéb finomságok
47. Huba - Stadler: Tanácsok és receptek mikrohullámú sütőhöz (1989)
48. Sarah Brown: Mikrohullámú szakácsművészet (1989)
49. Romváry Vilmos: Fűszerek könyve (1981)
50. Ételkészítési ismeretek (tankönyv) (1988)
51. B. Laci bácsi: Modern konyhaművészeti kalauz I-IV. (2002)
52. A Planétás receptjei (1984)
53. Fagylaltkelyhek
54. Johannes Mario Simmel: Néhanapján kaviár (1984)
55. F. Nagy Angéla: Gyümölcsből télen-nyáron
56. F. Nagy Angéla: Takarékosan télen-nyáron
57. Főzőkanállal hazán kívül (1985)
58. K Daday - Pataki: Kezdő háziasszonyok könyve (1990)
59. Nagyanyáink receptjei (1983.)
60. Szakácskönyv fiataloknak
61. Párkány Mihály: Családi hidegkonyha (1984)



Édesanyám mézes krémese.

Karácsonykor Ő volt a másik sütemény, amit elkészítettem. Igaz, Édesanyám becsülettel 4 lapot sütött, én mindig csak 3-at sütök:) És mi nem szoktuk lekvárral megkenni a lapokat. DE! Ez a család legkedvencebb süteménye, mert a Mamára emlékezteti őket. Mivel Édesanyám sem tett rá csokimázat, én sem teszek.

Hozzávalók:

1 tojás
3 kg zsír,
2 evőkanál + 5 dl tej
6 dkg méz (2 evőkanál)
1 kávéskanál kakaó
15 dkg cukor
45 dkg liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna
25 dkg porcukor
1 cs margarin
5 evőkanál búzadara

Elkészítése:

1 egész tojást, 3 dkg zsírt, 2 evőkanál tejet, 6 dkg mézet, 1 kávéskanál kakaót és 15 dkg cukrot összemelegítünk úgy, hogy forró legyen. Ha kihűl, hozzáadunk 45 dkg lisztet és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Ezt jól összegyúrjuk. Ha kell, még egy kis tejet adhatunk hozzá. 4 részre osztjuk, zsírozott tepsi hátán lapokat sütünk.

Krém:

25 dkg cukrot 1 cs. margarinnal habosra kikeverünk.
5 evőkanál búzadarát 5 dl tejben sűrűre főzzük. Kihűtjük és habosra keverjük a margarinos krémmel.
A lapokat megtöltjük.

Csokimáz:

3 evőkanál kakaó
3 evőkanál cukor
3 dkg vaj

Összemelegítjük és a tészta tetejére simítjuk.

2012. január 10., kedd

Köszöntöm a 100. olvasómat!:)

Nagyon sok szeretettel köszöntöm Minden kedves olvasómat, de engedjétek meg, hogy most különösen nagy örömmel köszöntsem Hankka-t, ő ugyanis a 100. olvasóm:))
Korábban már említettem, közben azonban kivettem azt a bejegyzést, hogy a 100. olvasómnak ezt a könyvet
fogom elküldeni emlékbe:

Kérem Hankka-t, küldje el email-címemre a levélcímét, hogy elküldhessem emlékbe ezt a könyvet!:)

2012. január 9., hétfő

Tegnap tartottuk az ikrek 8. szülinapjának ünnepi ebédjét.



 Sajnos, csak a kétféle húst volt alkalmam lefényképezni, a társaság éhes volt:))


Kicsi fiaim szülinapi tortája (mint a képen is látható), Lackóé epres-habos, Bencéé túrós-habos volt.


Apukájuk rendelte. Én az ebéd  elkészítését és a vendéglátást vállaltam magamra:)

2012. január 6., péntek

Pankó

Soha nem kedveltem a nagyon finom zsemlemorzsát. Ha nem magam készítettem, igyekeztem durvább szemcséjűt választani. De valamiért sosem voltam elégedett. Aztán egyszer láttam a tv-ben egy műsorban egy durva szemcséjű panírozót, melyről kiderült, a japánok zsemlemorzsája és úgy hívják, pankó. Nosza, elkezdtem után kutakodni, de a környéken nem találtam. Végül a neten nem csak azt találtam meg, hogy hol kaphatok és mennyiért, de azt is - mert mire is jó a net - hogy miből és hogyan készül.
Tulajdonképpen roppant egyszerű. Fehér kenyérbelet durvára lereszelnek és megszárítanak... Uccu! Félretettem egy kenyeret és amikor már pár napja szikkadt, darabokra vágtam és az almareszelőn lereszeltem, majd szétterítettem egy tepsin és megszárítottam. Tehát nem megszárítottam a kenyeret és lereszeltem, hanem lereszeltem és megszárítottam. Elkészült az én pankóm:) Nagyon finom volt az ebben panírozott hús, amikor kisült. Közel sem szívta a panír annyira magába az olajat, és finom ropogós volt. Most már nem csak a majonézt nem fogom többé üzletben vásárolni, a kedvemre való panírozót (zsemlemorzsának mégsem nevezhetem:) is elkészítem magamnak:)

Így néz ki:

Legközelebb különösen ügyelni fogok arra, hogy csak a kenyér belét reszeljem le, akkor teljesen fehér lesz.
Igaz, az szemernyit sem befolyásolja az elkészült étel minőségét:)

2012. január 5., csütörtök

Mára

hagymalevest főztem, hozzá sajtos pirítóst készítettem,


Desszertnek pedig rizsfelfújtat sütöttem, melyet málnaszörppel kínáltam. Vanília sodóval ugyan sokkal jobban kedveljük, de nem volt itthon elégséges tej...

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...