2012. április 28., szombat

Legyen kellemes, szép hétvégétek és ünnepetek!



Kép: marmalade.hu. A feliratot, a keretet magam követtem el:)






2012. április 27., péntek

Brokkoli leves, flambírozott banán és körte

Tegnapról maradt még gombás szelet rizzsel. Levest kellett csak készítenem.
Mivel kicsit kevésnek találtam a gombás szeletet kettőnknek, így desszertet is készítettem. Flambírozott banánt és körtét.

Tegnap azért ebéd is volt, nem csak kutyáztam:))

Palóc gulyás, meg gombás szelet volt rizzsel.

2012. április 24., kedd

A család új tagja.

Ennek a - ma 2 hónapos - kis német juhász kutyának a személyében érkezett meg az este:)) Neve még nincs, a hétvégén nevezzük el, közösen az ikrekkel:)

Ismerkedés a nagy Néróval:

Kiegészítem még utólag annyival, hogy a Néró kutyám már elmúlt 10 éves. Sajnos, már jelentkeznek nála a fajtára jellemző, displázia problémák. Sajnos, előbb-utóbb meg kell válnunk tőle:(( Azt szerettük volna, hogy addigra már legyen egy megbízható nagy kutya őhelyette... Persze, drága Néróm még csak éljen sokáig és ne legyenek nagy fájdalmai...
Az ikrek itt töltik a hosszú hétvégét, nevet is akkor kap a kiskutyus.
De csuda egy pofa:)) Bele sem kezdek, mert nem tudom abbahagyni áradozásomat róluk:)) 
Nálunk mindig volt kutya, most a pici a negyedik, aki német juhász. Nekem ez a fajta jelenti A kutyát!:)

2012. április 23., hétfő

Friss vegyes saláta, ezersziget öntettel


Hozzávalók:
(2 személyre)

2 db paprika
1 db sárgarépa
1 db alma
1/4 cékla
1/4 db kígyóuborka
2-3 evőkanál Bianco balzsamecet

1 cs. ezersziget salátaöntet
1 kis doboz (175 g) kefir

Elkészítése:

A hozzávalókat megmostam, a sárgarépának, az almának és a céklának a héját levágtam. A paprikát vékony szeletekre vágtam, enyhén megsóztam. A többi hozzávalókat uborkagyalun vékonyra szeleteltem és mindegyiket enyhén megsóztam. Amikor az hozzávalók elfogytak, 2-3 evőkanál Bianco balzsamecettel meglocsoltam. Az öntetet a zacskón feltüntetettek szerint elkészítettem, kicsit hagytam állni és az alapanyagokkal összekevertem. Tálalásig hűtőben tartottam.
Ma csirkepörkölt és galuska mellé adtam, de bármilyen ételhez adhatjuk, ami megkívánja a salátát.

2012. április 19., csütörtök

Burgonyás tészta, tejfölös uborkasaláta

Gránátos kocka, grenadírmars, granatér... Azért milyen érdekes. Miért pont ezt az egyszerű ételt nevezték el ennyiféle képen? Sőt, ha minden igaz, majdnem ennyiféle képen készítik is. Van pl. - mint olvastam - van, aki fehéren, tehát őrölt paprika nélkül készíti. Nem tudom. Én maradok a jól megszokott paprikás ételnél:)
Viszont újítani én is újítottam rajta. Még egyszerűbben készítettem el ez az amúgy sem bonyolult ételt.
Most is a szokásos módon készítettem el az ételt. A változtatás abban áll, hogy annyi vízzel öntöm fel, amennyi jól ellepi. Puhára főzöm és hozzáöntöm a tésztát. Kis lángon, néha megkevergetve addig főzöm, amíg a tészta kellően megpuhul. Még kevés vágott medvehagymát szórtam rá.

Tejfölös uborkasaláta:


Hozzávalók
(2 személyre)

1 db kígyóuborka
1-2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál cukor, (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
1-2 evőkanál 10 %-os ételecet
őrölt bors


Elkészítése:

Az uborkát megmossuk és legyaluljuk. Gyengén besózzuk, hozzákeverünk 1-2 gerezd összenyomott fokhagymát. Kicsit állni hagyjuk. Borsozzuk, teszünk rá cukrot (édesítőt), ecetet. Megkóstoljuk. Ha kellően édes-savanyúan pikáns íze van, hozzákeverjük a tejfölt és tálalásig hűtőben tartjuk, hogy finom hideg legyen.
Díszíthetjük, de ha csipet őrölt paprikát szórunk rá, úgy is mutatós.

2012. április 11., szerda

Még mindig maradékból

készítettem az ebédet. De a sok hús után már kellett a tészta. Így aztán reszelt burgonyalevest


és gombás-zöldborsós-húsos szarvacska tésztát készítettem.

Hozzávalók:

25 dkg darált hús (maradék húsból is készülhet)
1 nagy fej vöröshagyma
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
3-4 evőkanál étolaj

bors
1 csokor snidling
25 dkg szarvacska tészta

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágtam, és a felforrósított étolajon - enyhén megsózva - fedő alatt üvegesre pároltam. Beletettem az összevágott gombát, a zöldborsót, a kis kockára vágott sárgarépát és rövid ideig együtt pirítottam, majd beleöntöttem a darált húst. Sóztam, borsoztam és kis lángon, többször megkeverve készre főztem.
Közben bő, sós vízben kifőztem a tésztát és amikor megfőtt, a húsos ragura kiszedtem, jól összekevertem és megszórtam finomra vágott snidlinggel.
Tálalásnál ketchupot is kínálhatunk hozzá.

Tejfölös-burgonyás sült hús (maradék húsból)

Előfordul és nem csak nagyobb ünnepek után, hogy marad sült-, főtt- vagy rántott hús. Nem sok kedvünk van pl. a másnapos rántott szelethez és a másnapos sült burgonyához úgy, hogy csak felmelegítjük. Én most azt találtam ki, hogy a maradék karika burgonyát leraktam egy kizsírozott kis méretű tepsibe, ráraktam a rántott szeleteket.

1 kis pohár tejfölt elkevertem 2 egész tojással és szépen a hús tetejére kanalaztam úgy, hogy az alatta lévő burgonyára is kerüljön. Megszórtam finomra vágott snidlinggel. Előmelegített sütőben jól átsütöttem.

 Amikor elkészült, fejes salátát kínáltam mellé. Nagyon finom volt:)

2012. április 10., kedd

Véget értek az ünnepek.

Gondolom, nem csak nekem nem volt időm a blogommal foglalkozni.
Az ünnepekre a szokásos sonka-tojás összeállításon kívül különösebb étellel nem készültem. Vendégek tegnap voltak, tyúkhúsleves, rántott szelet, karika burgonya, tartármártás és kétféle sütemény volt az ebéd.
Az egyik sütemény habos-banános muffin volt. Sajnos, tojáscukrot nem kaptam, ezért francia drazséval tettem színesebbé a sütiket. A rajtuk lévő cukormáz 10 dkg porcukorból 1 tojásfehérjével felvert habból készült.

A másik süteménynek a keresztelője is most volt, végül Csíkos félméteres süti elnevezést kapott. Ugyanis csak hasonlít az un. méteres kalácshoz. Ennek sem a tésztája, sem a krémje nem a szerint a recept szerint készült. És ez csak két színű, míg a méteres három:)


Hozzávalók:

Száraz hozzávalók:

20 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
1 cs vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
1 evőkanál kakaópor

Nedves hozzávalók:

1 db tojás
0,5 dl étolaj
1 kis doboz kefir

Egy tálban összekeverjük a száraz, egy másikban a nedves hozzávalókat, majd a kettőt összevegyítjük és simára keverjük.


Egy őzgerinc formát kizsírozunk-lisztezünk és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten addig sütjük, amíg szépen felemelkedik a sütemény a formában és a teteje szép világosbarna lesz. Tűpróbát is végezhetünk.

Amíg  a tészta sül, elkészítjük a tölteléket:

Hozzávalók:



25 dkg porcukor
25 dkg vaj
5 dl tej
5 evőkanál búzadara 

A tejet felforraljuk és a darát belefőzzük, majd kihűtjük. Amíg hűl, a porcukrot a vajjal habosra keverjük, majd összekeverjük a kihűlt darával.

A kakaós tésztát az őzgerinc formája szerint szeletekre vágjuk, megtöltjük a krémmel, külsejét is bevonjuk, majd az egészet csokimázzal vonjuk be. A csokimázhoz 3 evőkanál kristálycukrot, 3 evőkanál kakaóport kikeverünk 2 evőkanál vízzel, majd kevergetve kis lángon simára olvasztjuk. Ha már szép sima, 3 dkg vajat teszünk bele, mellyel addig keverjük, amíg elolvad.

A süteményt ferdén szeleteljük.


2012. április 9., hétfő

2012. április 6., péntek

Nagypéntek van...

Nagyon sok szeretettel küldöm Mindenkinek, aki benéz hozzám:
(Kép innen, a feliratot és a keretet magam készítettem.)

2012. április 3., kedd

"Sóban-vízben" krumplileves, borsófőzelék bélszínrolóval.

Gyerekkoromban sokszor hallottam, amikor a szomszédasszony sipítozva kiabálta az érdeklődő akárhányadik szomszédasszonynak, hogy ő bizony csak egy kis "sóbavízbe" krumplilevest főz, meg még valamit, ami már akkor sem volt érdekes számomra, mert mindig megragadta ez a leves a fantáziámat, amilyet nálunk sosem főztek. Mindig kértem Nagyanyámat, hogy ő is főzzön ilyen csodalevest - már egész kis csodát képzeltem köré, ami csak a kiváltságosoknak adatott meg... Nagyanyám mindig legyintett: - Menj át a Kati nénédhez, aztán ott ehetsz sóbavízbe krumplilevest.  Ezzel le is zárta a maga részéről ennek a levesnek az ismertetését. Sok-sok év eltelt, míg egyszer eszembe jutott ez a misztikus leves. Édesanyámat kérdeztem meg, hogy milyen levesről regélt a Kati néném, amikor a sóbavízbe krumplilevest emlegette? Édesanyám nevetve mondta: - A Kati lusta volt rendes ebédet főzni, ezért emlegette úgy ezt a levest, mintha égi manna lett volna és a családja imádta volna. Holott ez csak simán sóban-vízben, kevés őrölt paprikával megszórt, kockára vágott krumpliból készített leves. Se zsiradék, se semmi egyéb. Nah, ért a nagy csalódás, én azt hittem, valami rendkívüli leves. El is készítettem, mert éreztem, tovább már nem halogathatom a vele való megismerkedést. Nos, nem rossz, de nagyon egyszerű leves. Nálunk akkor volt hasonló, ha Nagyanyám a főzött krumpli levéből, vagy tésztaléből készített finom levest. Ő ezekből is csodát tudott főzni:)
Ma - meg nem tudnám mondani, honnan jutott eszembe a sóbavízbe krumplileves - megfőztem, életemben talán másodszor:)) Én úgy reszeltem bele a krumplit, ettől finom sűrű lett az állaga.
Másodiknak borsófőzeléket főztem, hozzá bélszínrolót sütöttem.
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...