2012. augusztus 26., vasárnap

Talán enyhül a meleg...

Kora reggel keltem, amikor a szürkületben még nem egyértelmű, hogy csak  hajnali színe van-e az égnek, vagy be van borulva. Fél 6-kor aztán nagy ragyogással felkelt a nap a szemközti domb mögül és nyilvánvalóvá vált, hogy semmi borulás:( Ragyogó kék én, ragyogó napsütés. Később kicsit felélénkült a szél. Már az is nagyon kellemes volt. Pedig nálunk a lakásban (az egyik része régi, vert fal, a másik ytongból épült) 26 fok van csak, de ez az állandó "elsötétítés" már kezd egészségtelen lenni:) Nah, majdnem nagymonológ lett a gondolatból, pedig Ti mindannyian szinte, ugyan ezt élitek meg:)) Sőt van, aki sokkal kellemetlenebb körülmények között, mondjuk egy 10 emeletes panel 10. emeletén, és az sem mindennapos gyakorlat, hogy légkondi lenne...
Lapozok:))

Ma ebédre tárkonyos raguleves grízgaluskával,
brassói apró pecsenye sült burgonyával, fejes salátával,
desszertnek pedig túrós muffin volt, csokoládé öntettel.
A túrós muffin magában:
Hozzávalók:
(12 db-hoz)

4 egész tojás
20 dkg porcukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
10 dkg vaj
1 cs. vaníliás cukor
50 dkg túró (12 %-os)
10 dkg mazsola
1 citrom lereszelt héja
3 evőkanál búzadara

Az öntethez:

0,5 l. tej
2 evőkanál cukor, v. ennek megfelelő édesítőszer
1 cs. étcsokoládés pudingpor (lehet vaníliás is)

Elkészítése:

A tojások sárgáját a porcukorral, a vajjal és a vaníliás cukorra habosra keverjük. Hozzáadjuk az áttört túrót, a mazsolát, belereszeljük a citrom héját, belekeverjük a búzadarát, majd óvatosan a felvert tojásfehérjéket.
Szilikonos (vagy kivajazott-zsemlemorzsával beszórt) muffinformákba kanalazzuk a masszát és forró sütőbe tesszük. Addig sütjük, míg a teteje pirulni nem kezd. Ekkor hústűvel megnézzük, megsült-e a közepe és ha igen, akkor kivesszük a sütőből. 
Tetejét porcukorral szórjuk meg. 
Az öntetet  a pudingporon lévő utasítás szerint elkészítjük és hidegen, a muffin köré öntve tálaljuk.
Adhatunk hozzá lédús gyümölcsöt is (őszibarackot, epret, stb.), díszíthetjük tejszínhabbal:)

2012. augusztus 25., szombat

Nagyon hőséges volt ma az idő:(

Nem sok kedvem volt főzni... Éppen ezért döntöttem egyrészt a savanyú tojásleves mellett, ami savanykás ízével kellemes a nagy melegben is.

Másrészt a fokhagyma mártás lett a kiválasztott, lévén, hamar elkészül, nem kell sok időt a konyhában tölteni. Arról nem beszélve, hogy én kifejezetten szeretem!:)
Nos a fokhagyma mártás csak az én kedvencem, ezért a páromnak a fagyasztóból bányásztam ki egy adagnyi töltött paprikát, amihez főztem egy kis krumplit.

2012. augusztus 24., péntek

Rakott hekk.


Kevés hekk volt itthon.. Miután mindenképpen az szerettem volna készíteni, így oldottam meg.

Hozzávalók:
(2 személyre)

kb. fél kg hekk (filét is használhatunk)
6-8 db kisebb burgonya
2 fej vöröshagyma
2 paprika
2 paradicsom
1 hosszú, vagy két rövidebb sárgarépa
5 dkg kenyérszalonna
2-3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár tejföl (12 %-os)
1 tojás
bors

Elkészítése:

A hekket előző este kivettem a fagyasztóból, és a normál   hűtőrészbe tettem felhasználásig. Ez idő alatt
szépen kiolvadt. 
Megtisztítottam a hekket, kb. egyforma karikára vágtam. Sóztam, borsoztam és a fokhagymát rányomva állni hagytam, amíg a többi hozzávalókat előkészítettem. Egy 20 x 25 cm-es tepsit kizsíroztam.
A burgonyát megtisztítottam és az uborkagyalun legyalultam. Ugyanígy jártam el a sárgarépával is. A paprikát és a paradicsomot vékony karikákra vágtam. A vöröshagymákat megtisztítottam, ketté, majd vékony szeletre vágtam. A kenyérszalonnát vékony csíkokra, majd apró kockákra vágtam és összekevertem a pohár tejföllel, amit sóztam, borsoztam és elkevertem még egy egész tojással.
A kizsírozott tepsiben szépen sorba leraktam a burgonya felét. Erre a hagyma felé, a paprika és a paradicsom felét, majd a sárgarépa felét. Mindegyik sort enyhén sóztam, borsoztam. Ekkor szépen sorban ráraktam a hekk karikákat, majd következett a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, a hagyma másik fele, végül a tetejére került a burgonya.
Ráöntöttem a tojásos-szalonnás tejfölt, majd közepesen meleg sütőbe téve addig sütöttem, amíg a teteje szépen pirulni kezdett. Ekkor villával néztem meg, hogy megpuhult-e. Mivel még nem egészen, egy fóliával letakartam és mintegy 15-20 percig visszatettem a sütőbe. 
(Azért nem az elején tettem rá a fóliát, mert akkor feleslegesen sok nedvességet eresztett volna.)
A sütőből kivéve picit pihentettem.
Tálaláskor kockákra vágtam.
Frissen salátalébe mártott fejes salátával tálaltam.


2012. augusztus 22., szerda

Chilis-gyömbéres csirkemell csíkok sült burgonyával, vegyes friss salátával.

Hozzávalók:
(személyre)

1 egész csirkemell filé
2-3 evőkanál étolaj
őrölt chili
őrölt gyömbér
bors 
fél kg (kb. 6 szem) burgonya


Hozzávalók:

charlotte hagyma
körte
piros húsú paprika
alma
narancs
paradicsom
zeller
snidling
kapri bogyó

bors
fehér balzsamecet

2012. augusztus 19., vasárnap

Bográcsoztunk...

Az igazság kedvéért: tegnap bográcsoztunk:)) Az idén még nem is bográcsoztunk... Végül nem bántam, mert kellemes idő volt délelőtt.

Még a hőség előtt elkészült a csülökpörkölt. Miután két embernek nem igazán lehet jó bográcsost készíteni, mi sem tettük, így mára is maradt.
Kedvenceink is részt vettek az akcióban. Betyár kíváncsian leskelődött az árnyékból,
Néró a nagy öregek nyugalmával inkább alukált az árnyékban.

 Ő már tapasztalatból tudta, amit kis pajtása még nem, hogy a finom csontokat a végén úgyis ők fogják megkapni:))
 Tegnap kovászos uborka, ma fejes saláta volt a pörkölthöz.
Desszertnek túrós-szilvás és vaníliakrémes-banános rétest sütöttem.
Vaníliakrém még maradt is, így az kis tálkában, tejszínhabbal és csokidarával került az asztalra.

Az Ország Tortája 2012.

Az idei évben az Ország Tortája a

Szabolcsi almás máktorta

lett.

A torta eredeti receptjét ITT találjátok meg!

A háziasszonyok  által  is könnyedén  elkészíthető  receptet   ITT   találjátok meg!

A kép INNEN származik!

Egy másik változatban, megvágva a torta:

A kép innen!

2012. augusztus 17., péntek

Paradicsom befőzés.

Leszedtem az első adag érett paradicsomot. Elég aprócskák, de ebben a szárazságban még az is csoda, hogy egyáltalán lett rajta valami. Mert az öntözés az nem igazán pótolja a jó kis kiadós esőt.
Nem lett túl sok belőle, de jó sűrű, finom:) És még lesz a későbbiekben is, remélhetőleg nem kevesebb:))
Édesanyám receptje szerint teszem el őket!
(Ez a 7 üveg 4 liternyi paradicsomlé:)

2012. augusztus 16., csütörtök

Nem minden nap jutok ide...

Sőt, a blogokat megnézni sajnos, egyáltalán nincs időm:( De nézzétek ezt el nekem, elsők az unokák!:))

Bizony az unokák, akik tegnap másodjára készíttettek velem mákos gubát:)) Ezt most felfoghatom úgy is, hogy az én gubám verhetetlen:)) Így is fogom fel!:) Az apukájuknak részletesen elmesélték, hogy hogy is volt:))

De azért nekünk nem volt kedvünk gubát enni ismételten, ezért ki kellett találni a bableves mellé még valamit. Hááát, kitaláltam, csak nevet nehezen tudtam "neki" adni:))

Csípős currys pirított csirkemell szilvás almával, burgonyával:

2012. augusztus 14., kedd

Rusztikus zöldborsó krémleves

volt ma ebédre.
Attól lett rusztikus, hogy sűrítés gyanánt csak a felét turmixoltam át. Ettől kellemes, krémes lett, de pl a sárgarépa látszik is benne és érezni lehet a zöldborsó szemeket is.

Az ikrek csirkemáj rizottót kértek,

nekünk pedig töltött paprikát készítettem.

2012. augusztus 13., hétfő

Húsleves, mákos guba.

Mint általában, hétfőre mindig marad vasárnapról húsleves... Ez ma is így volt. És megbeszélés szerint másodiknak mákos guba készült az ikreknek. Nagyon örültek, én meg visszanéztem és már elmúlt egy éve, hogy nem is készítettem... Akkor is ők kérték:))
1 adag szénhidráttartalma: 47 gramm

Délután barackot, dinnyét, jégkrémet ettek:)
Kukoricát is főznöm kellett, pedig már elég öreg a kukorica... Egyszer csak megfő:))

Tegnap megérkeztek az ikrek.

A héten itt is maradnak. Tegnap szokásos vasárnapi ebéd volt: húsleves, rántott szelet, sült karika burgonya, saláta, tartármártás. Desszertnek pedig leveles-vajas tésztából lekváros szélforgócskákat készítettem.

Sütés előtt, ami nem fért a nagy tepsire:)
A kisült szélforgócskák:
Egy tányér szélforgócska:

2012. augusztus 9., csütörtök

Naan - indiai lepénykenyér

(A naant többek között Lilahangya receptje alapján készítettem.)

Hozzávalók:

50 dkg liszt (de lehet 40 dkg rétesliszt, 10 dkg simaliszt is)
1 cs. szárított élesztő
1 pohár natúr joghurt  (175 g)
2 evőkanál étolaj
2,5-3 dl víz
1 tk. só

Elkészítése:

A hozzávalókból enyhén ragadós, de rugalmas tésztát dagasztunk, majd letakarva 3/4 órát kelni hagyjuk. A megkelt tésztát lisztezett deszkára öntve jól átnyomkodjuk, majd 8 részre osztva, 15-20 cm átmérőjű, 0,5 cm vastag korongokat nyújtunk. letakarva még 20 percig pihentetjük, majd felforrósított serpenyőben megsütjük.
Sütés előtt bekenhetjük az alsó felüket fokhagymás olajjal.

2012. augusztus 8., szerda

Gombás-tojásos-húsos raguval töltött rántott palacsinta petrezselymes burgonyával, remulád mártással

Gombás-tojásos-húsos raguval töltött rántott palacsinta most petrezselymes burgonyával és Remulád mártással készült.
Remulád mártás:

Hozzávalók:
(2 személyre)

1 dl. tejföl
2 ek. majonéz
1 tk. édes mustár
1 kis marék snidling
1 evőkanál kapribogyó
1 csemege uborka
bors


Elkészítése:

A mustárt, a majonézt és a tejfölt jól összekevertem. Picit sóztam, borsoztam.
Az uborkát lereszeltem, a kapribogyót összevagdostam. Összeaprítottam a snidlinget is és a mártáshoz kevertem.
Hűtőszekrényben egy fél napig érleltem, hogy az ízek jól összeérjenek.

2012. augusztus 6., hétfő

Mascarponés-túrós-barackos rétes

A dinnye a mindennapos desszertünk, de a mascarponénak eljött az "ideje". Hogy sokat ne kelljen vacakolni, a rétes mellett döntöttem. És hogy a kísértés is kisebb legyen, csak két rövidke rudat alkottam:)
Hozzávalók:
(2 személyre)

6 db-os réteslap
1 dob. mascarpone
1 dob. (25 dkg) 15 %-os tehéntúró
kevés édesítőszer
2 cs. vaníliás cukor
1 egész tojás
2 db őszibarack
étolaj

Elkészítése:

A mascarponet,  a túrót, az édesítőszert, a vaníliát és az egész tojást simára kevertem.
Az őszibarackot lehámoztam és felszeleteltem.
3 db réteslapot egyenként megkentem olajjal, majd az egyik felére rákentem a mascarpone krém felét, majd őszibarack-szeletekkel kiraktam.
Feltekertem és kizsírozott tepsibe fektettem.
Ugyanígy jártam el a másik 3 réteslappal is.
Tetejüket megkentem olajjal, majd 220 fokos sütőben addig sütöttem, míg a tetejük kicsit megpirult.
Amikor kihűlt, megszórtam porcukorral és szeletekre vágtam.
A két rúdból 10 szelet lett. 1 szelet szénhidráttartalma: 13,3 gramm

2012. augusztus 5., vasárnap

Currys csirke

Tegnap a currys ételekről beszélgettünk. Curryt közbenső fűszerként szoktam használni, de curryt még nem készítettem. Nézegettem a recepteket, sok volt, sok féle. Aztán úgy gondoltam, hogy majd, ha lesz itthon csirkemell, vagy -comb, akkor fogok hozzá. Ma ebédre sült csirkeszárnyat terveztem készíteni... Aztán, egyszer csak a szemem megakadt a fűszerek között a curryn. Döntöttem. Curryt fogok készíteni. Meg kell hogy mondjam, én a csirkeszárnyat sokkal jobban szeretem, mint a csirkemellet, vagy akár a combot. És hogy  recept szerint csont nélküli húsból készítik? Az is egy dolog. Én elkészítettem a magam curryjét.
Hozzávalók:
(2 személyre)

4 db csirkeszárny, ill. 2 db csn. csirkemell
3-4 evőkanál étolaj
1 doboz natúr joghurt
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kk. currypor
1 kk. chilipaprika
késhegynyi köménymag
késhegynyi koriander
késhegynyi gyömbérpor vagy kevés reszelt gyömbér
1/2 citrom leve


rizsköret

Elkészítése:

A hús sózzuk, megszórjuk curryporral és egy fél napig állni hagyjuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, majd az étolajon, picit megsózva, fedő alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a húst, az összezúzott fokhagymát, a chilipaprikát, a köménymagot és a gyömbérport, majd erős lángon, hogy a fűszerek is piruljanak, 5-6 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a joghurtot és lefedve a hús puhulásáig főzzük. Ekkorra finom, sűrű szósz vonja be a húst.
Tálaláskor citromlevet csöpögtetünk rá, megszórjuk vágott korianderrel és párolt rizzsel tálaljuk.

1 adag szénhidráttartalma rizs nélkül 15 g.
1 adag főtt rizs szénhidráttartalma (20 dkg) 55,6 g

2012. augusztus 4., szombat

Lecsós-csirkés tészta

Hozzávalók:
(2 személyre)

4 db (1 izületes) csirkeszárny
15 dkg nagykocka tészta
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 db paprika
2-3 db paradicsom
1 db csípős paprika
1 csapott mokkáskanálnyi őrölt paprika
3-4 evőkanál étolaj


Elkészítése:

A vöröshagymát kettévágjuk, majd az 1-1 felet vékony szeletekre vágjuk és gyengén megsózva, fedő alatt, az étolajon puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szeletekre vágott paradicsomot, kicsit együtt pirítjuk és amikor a paradicsom már levet enged, hozzáadjuk a karikára vágott, kicsumázott paprikát is. Megkóstoljuk, ha kell, ismét sózzuk és nagyobb lángon, hogy a lecsó kellően levet tudjon engedni, kicsit rotyogtatjuk. Beletesszük a kettévágott csirkeszárnyakat, az őrölt paprikát és továbbra is erős lángon főzzük, gyakran kevergetve, hogy a csirkehús a saját levében tudjon puhulni. Ügyeljünk rá, hogy a leve el le fogyjon. Ha kell, cseppnyi vizet önthetünk alá. Mikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a tésztát és a csirkés- lecsós lében, kis lángon puhulásig pároljuk. Többször megkeverjük, nehogy odakapjon. Mire megpuhul, a levet teljesen magába szívja.
Finom egytálétel.
 

2012. augusztus 3., péntek

Hurka, hurka...

Annak idején, amikor még drága emlékű Szüleim vágtak disznót, májas hurkát sosem készítettek. Sem májas-rizseset. Viszont rizses véres hurkát azt igen. Azt imádtam:)
A napokban vásároltunk véres- és májas hurkát, így ma az került terítékre.
Snidlinges törtburgonyával és kovászos uborkával fogyasztottuk.

2012. augusztus 2., csütörtök

Sárgadinnyés gyümölcsleves, gombás-tojásos-húsos raguval töltött rántott palacsinta jégsalátával.

Sárgadinnyés gyümölcsleves:
A sárgadinnye bele is benne van a gyümölcslevesben, de a meggy leve elszínezte a levet.

Gombás-tojásos-húsos raguval töltött rántott palacsinta jégsalátával.

Kissé bosszankodom, mert sem a raguról, sem egy elvágott palacsintáról nem készítettem képet:((

Hozzávalók:
(4 személyre)

személyenként 2 db sós palacsinta

Raguhoz:

25 dkg darált hús
20 dkg szeletelt gomba
1 fej vöröshagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
3-4 evőkanál étolaj
kevés mustár
bors

őrölt paprika
kevés chilli szósz
1 db egész kemény tojás
petrezselyemzöld

Elkészítése:

A kis kockákra vágott vöröshagymát az étolajon, kissé megsózva, fedő alatt puhára párolom. Ekkor hozzáadom a felszeletelt zöldpaprikát és a héjától megszabadított, felszeletelt paradicsomot. Kicsit együtt párolom őket, majd hozzáadom a darált húst, sózom borsozom és fehéredésig pirítom. Ekkor ízlés szerint chilli szószt adok hozzá és egy kevés őrölt piros paprikát. Rádobom a felszeletelt gombát, azzal tovább párolom. Az kevés levet enged, éppen csak, hogy meg tudjon puhulni a hússal együtt. Ekkor teszek bele egy evőkanálnyi édeskés mustárt, majd a megtisztított és villával összenyomkodott tojást. Leveszem a tűzről és bőven megszórom petrezselyemzölddel.
Amikor a ragu kihűlt, megtöltöm a palacsintákat, amiket négyszög alakúra hajtok. Szokásos módon panírozom és közepesen forró olajban kisütöm.
Tálaláskor kevés tejfölt és savanyú-pikáns lébe mártott jégsalátát adok hozzá.
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...