2012. október 28., vasárnap

Csípős csirkemell petrezselymes rizzsel

A receptet  ITT találtam és mivel megtetszett, ma el is készítettem.


Hozzá pedig vegyes friss salátát készítettem, amibe

fehér- és lila hagymát
zöld paprikát
piros paprikát
sárgarépát
almát
csicsókát
zöld paradicsomot
sót
borsot
citromlevet
balzsamecetet
kevés szezám olajat tettem.

2012. október 27., szombat

Zsófika:)

Nem fűzök bejegyzést a képekhez, mindegyik kép önmagáért beszél:)






2012. október 26., péntek

Csicsóka

Ha már a lila burgonya mondhatni semmit sem termett, a csicsóka legalább megörvendeztetett terméssel:)
Nagyon megörültem, amikor kapirgáltam és sok-sok piszkos-fehér gumócska került elő a tő alól. Pedig attól tartottam, hogy lehet, nem is lesz alatta semmi, ugyanis nem virágzott. De ezek szerint ennek sem feltétele.

Párat alaposan megmostam és nyersen elfogyasztottam. Mivel diabeteszes vagyok, ezt  napi szinten meg fogom tenni:)
Most bújom a blogokat és holnapra kitalálom, nekem melyik ízlene legjobban:)

Aztán majd beszámolok az eredményről:)

2012. október 24., szerda

Dió és mogyoró betárolása

Ez az időszak most nagyon tetszik nekem:) Alig csuktam be magam mögött a kamraajtót, a frissen betárolt savanyúságok után máris más elfoglaltságot találtam:)

Most diót és mogyorót tisztítottam. A dióból van idei, tavalyi és többéves is. De szépen külön, megjelölve most mindet megtisztítom. Eddig 2 kg dióbél van, de még van törni való.

Mogyoró az idén nem is termett, de nem viccelek, van, amelyik már 5 éve várja, hogy történjék vele valami.
Most az is mind meg lesz tisztítva. Eddig csak az ikrek törögettek maguknak, mert nagyon szeretik eszegetni.
Tisztított mogyoró eddig 1,60 kg lett és még ennyi lesz kb.
Mindegyiknek nagyon örülök:)

2012. október 22., hétfő

Folytatódott a savanyúság projekt.

A vágott vegyes savanyúság után ismét vegyes savanyúságot raktam el télire, de most a hozzávalókat egészben hagytam.


Hozzávalók:

apró vöröshagyma
zöld paradicsom
paprika
egész szemes bors
mustármag
babérlevél
koriandermag
őrölt szegfűbors
Az alaposan megmosott zöldségeket a szintén alaposan kimosott üvegekbe raktam. Rájuk szórtam a fűszereket, majd felöntöttem őket a savanyúság felöntő lével.
Hozzávalók:
1 db 5 l-es, vagy 4 db 2 l-es üveghez

2,5 l víz
40 dkg cukor (édesítőszer)
10 dkg só
2,5 dl 20 %-os, vagy
5 dl 10 %-os ételecet
1 teáskanál borkénpor

A vizet a cukorral és a sóval felforraltam, majd amikor lekapcsoltam, hozzáöntöttem az ecetet. Kihűtöttem, és beleszórtam 1 teáskanál borkénport. Elkevertem és az üvegekbe öntöttem. A csavaros tetők alá duplán folpackot, ill. celofánpapírt raktam. Amelyik nem volt csavaros tetejű, az dupla celofánpapírt kapott, melyiknek az üveggel érintkező felét kissé megvizeztem. Befőző gumival szorosan lezártam.
Ezek a savanyúságok is a kamrába kerültek:)

2012. október 21., vasárnap

Vágott vegyes savanyúság


Hozzávalók:

fejes káposzta
húsos piros paprika
zöld paradicsom
vörös hagyma
sárgarépa

szemes bors
babérlevél
mustármag
koriandermag
őrölt szegfűbors


A káposztát, a paprikát, a paradicsomot és a vöröshagymát vékony szeletekre vágtam, a megtisztított sárgarépát uborkagyalun szeleteltem fel.
Rétegenként gyengén megsóztam és a fűszerekből is szórtam bele.


Egy éjszaka állni hagytam.
Másnap az alaposan kitisztított üvegekbe  raktam a zöldséget. A sós levet nem öntöttem rá, de nem is csavartam ki belőle.
Majd elkészítettem a savanyúság felöntő levet:

Hozzávalók:

1 db 5 l-es, vagy 4 db 2 l-es üveghez:

2,5 l. víz
40 dkg cukor
2,5 dl 20 %-os, vagy
5 dl 10 %-os ételecet.
1 teáskanál borkénpor

A vizet a cukorral felforraltam, majd amikor lekapcsoltam a gázt, beleöntöttem az ecetet. Kihűtöttem, majd 1 teáskanál borkénport kevertem el benne és az üvegekben lévő felszeletelt zöldségekre öntöttem.
A csavaros tető alá dupla folpack-ot, vagy celofánpapírt tettem. Amikor mindezzel elkészültem, a kamrába raktam őket.

2012. október 16., kedd

Galuska tejszínes gombás-olívabogyós raguval



Hozzávalók:
(2 személyre)

30 dkg szeletelt gomba
1 fej vöröshagyma
5 dkg olívabogyó
petrezselyemzöld
2 dl főzőtejszín

bors
3-4 evőkanál étolaj

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és a felforrósított étolajon, kissé megsózva, fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a gombát, borsozzuk, majd a gomba puhulásáig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a szeletekre vágott olívabogyót, majd hozzáöntjük a főzőtejszínt és a vágott petrezselyemzöldet.  Egyet forraljuk, majd galuskával tálaljuk.


2012. október 9., kedd

Lecsó tojással

A lecsót leginkább ilyenkor ősszel szeretem, mert ilyenkor a leggusztusosabb a kinézete. A sok színű paprikák, zöldek, sárgák, pirosak, sokkal étvágygerjesztőbb látványt varázsolnak az ember tányérjába.


Ma nem tettem bele se rizst, se tarhonyát. Friss, puha kenyérrel fogyasztottuk. Egy pohár finom, világos sör is nagyon jólesett hozzá:)

2012. október 8., hétfő

Vasárnapi ebéd

Csirke raguleves:

Rántott csirkeszárny tejfölös-hagymás krumplisalátával:
Desszertnek szőlős tejes pite:

Ebéd után pedig vigyázhattuk a kis Zsozsókánk édes kis álmát:))
A kis hölgy 5 hetes, és elmúlt 4 kg:)
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...