Oldalmegjelenítések:

2013. szeptember 4., szerda

A savanyított káposzta

Megígértem, meg már kérdeztétek is, hogyan sikerült a káposzta savanyítás?
Július 26-án kezdtem hozzá a műveletnek. Mivel a pincébe raktam le a káposztás edényt, elég későn kezdett el "dolgozni" a káposzta. Utána hetente leszedtem róla a keletkezett habot, lemostam a tányért, amivel le volt szorítva és az alsó követ, ami zacskóba volt kötve, de beleért a lébe. Letörültem körben a káposztalé szélénél az ott maradt felesleges dolgot, visszapakoltam és újabb egy hétig békén hagytam. Kb. 2 hete, hogy felhoztam a pincéből a kamrába. Akkorra már érettnek tűnt a káposztám, de nem akart savanyú lenni. Csak sós volt, de az nagyon:( Tanulság, jövőre nem teszek minden kg káposztára 3 dkg sót!!
Itt a kamrában még egy kicsit felgyorsult az érés folyamata. Ma elővettem, leszedtem a tetejét, és lám, egy réteg káposzta alatt szép sárga, ropogós, jóízű, kicsit sós, mint savanyú, de teljesen élvezhető káposzta fogadott!:)
Határtalan az örömöm!:) Igen ám! De itt állok több, mint 10 kg-nyi finom savanyú káposztával... Rendben van, a családban osztogatom. De még akkor is jócskán marad. Erre eszembe jutott, valahol olvastam, hogy üvegekbe rakva sokkal tovább eltartható... Csak már nem találtam meg, hogy hol olvastam!:( Mindegy. Előszedtem egy csomó üveget, teletömködtem őket káposztával. Hogy a tetején ne levegő legyen, felforralt/lehűtött vizet és benne egy kis nátrium benzoátot öntöttem rá, majd celofán és a csavaros tető.
Az első négy üveg káposzta:
Ha mindet sikerült üvegbe raknom, arról is teszek be egy képet:)
Attól, hogy kissé sós a káposzta, nem vagyok elkeseredve, mert egyszerűen a készülő ételt már lehet, egyáltalán nem kell sózni. Más baj nem lesz vele! Ki nem mosom, sok értékes tápanyagot mosnék ki belőle... Ha nyersen esszük, legfeljebb kicsit több vizet iszunk utána:))
Íme, lemértem, nettó 10 kg savanyú káposztám van...:)

9 megjegyzés:

Kati írta...

Anyum most sarvalt el egy tíz litres üveggel:) Ügyes vagy, hogy jó lett:)

Roza írta...

Köszönöm Kati, remélem, el is fogjuk tudni használni mindet. Első próbálkozás... De jövőre megint teszek el, már az idei tapasztalatok alapján:)

Katalin írta...

Szép lett a káposztád! Épp a napokban készítettem én is, kicsit másképpen, de hasonlóan savanyú káposzta lett belőle. Az erkélyen érlelődött, kenyérrel, mint a kovászos uborka. Ha lesz időm, még ma felteszem :)

Roza írta...

Katalin, nekem muszáj volt ilyen sokat csinálni, mert valami kórság támadta meg a káposztánkat és mentettük, ami még menthető...

Katalin írta...

Isten éltessen sokáig, ha ma tarod a névnapodat!

Roza írta...

Köszönöm szépen Katalin:) Igen, 4-én tartom:)

Névtelen írta...

Én 5 literes üvegbe szoktam savanyítani. Három nagy megmosott kavics a prés. A felső réteget leszedem és az megy a csirkéknek, utána üvegekbe nyomkodom és megy a hűtőbe.

Roza írta...

Kedves Névtelen, köszönöm az ötletet.

martinelli írta...

Ez a legegészségesebb C vitamin forrás.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...