2013. szeptember 22., vasárnap

Sült oldalas vele párolt káposztával, krumpli gancával, máglyarakás

Már a hó eleji nagy bevásárlás óta készülök ennek a finom, igazi őszi ételnek az elkészítésére.

Sült oldalas vele párolt káposztával, krumpli gancával 

Legközelebb figyelmeztetem magamat, hogy készítsek fázisfotókat.
Hozzávalók:
(6-8 fő részére)

1 kg sertés oldalas
1 kg savanyú káposzta
1 kg burgonya
0,5 kg liszt
1 dl étolaj
bors

Elkészítése:

A burgonyákat meghámozom, kockákra vágom, és sós vízben puhára főzöm. A levét elteszem egy tálba, mert később szükségem lesz rá. A burgonyákat összetöröm, visszateszem a tűzre és a levét folyamatosan visszaadagolom rá. Közben lisztet szórok hozzá, folyamatosan kevergetem, nehogy összecsomósodjon. Addig főzöm, amig sűrű masszát nem kapok. Ha kihűlt, teszek bele két tojást, jól elkeverem és félrerakom. A savanyú káposztát leöblítem, jól kicsavarom, kinyomogatom belőle a vizet. Tálba rakom, megsózom, megborsozom, hozzáadom az olajat és jól összekeverem. Egy tepsiben egyenlően eloszlatom, forró sütőben kissé megsütöm. Egy kistányérra kiszedek a káposztából, majd félrerakom. Kanállal a krumpli gancából kis galuskákat szaggatok, és szép sorban a tepsiben sült savanyú káposzta tetejére rakom. A félretett savanyú káposztát rászórom. Ezt az egészet visszateszem a sütőbe és negyed órát tovább sütöm. Az oldalast feldarabolom, két dl olajjal, sóval meghintem, lábosban kis vízzel fedő alatt megpárolom, majd a fedőt levéve ropogósra sütöm. Az elkészült oldalasokat a savanyú káposzta és a ganca tetejére helyezem. Az oldalas zsírjával kicsit meglocsolom, visszatolom a forró sütőbe, és pár percig összesütöm. 
Tálaláskor kiveszem a tepsiből és szépen tálra rendezem.

Desszertnek pedig máglyarakást készítettem. Az jutott eszembe, hogy így, szüret tájékán készíthetjük akár szilvával, szőlővel, vagy a szőlőskertekben termő, fehér húsú, késői őszibarackkal is. Csak próbálkozzunk bátran! A több levet tartalmazó gyümölcsök még előnyösebbek.


5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Szuper menü megint:) Nekem újdonság a gánca, szerintem még nem ettem ilyet, de nagyon finom lehet a leírásod alapján.

Katalin írta...

Finom lehetett! Gáncát még én sem ettem, bár már hallottam róla :)

Roza írta...

Finom... Olyannyira, hogy Péterem legközelebb csak azt kér, meg káposztát:))

Még krumpli kása néven is szokták emlegetni, amúgy felvidéki étel, legalább is a nagyanyám felvidéki volt, ő szokta készíteni:)

Kati írta...

Olyan gáncát én sem ettem, de biztos finom:) S az oldalas a káposztával...hm...

Roza írta...

Kati, nem egy könnyű étel, de egyszer-egyszer az ember megengedheti magának, persze, csak mértékkel!:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...