Oldalmegjelenítések:

2013. szeptember 7., szombat

Zöldbableves daragaluskával, kínaias csirkemell currys-kókuszos rizzsel

Zöldbableves
Hozzávalók:

40 dkg fagyasztott zöldbab v. 1 ü. zöldbab, 
(nyáron 40 dkg friss zöldbab)
1 nagy sárgarépa
1 nagy fehérrépa
kisebb fej vöröshagyma
petrezselyemzöld
cukor
örölt paprika
1 evőkanál liszt
étolaj

Elkészítése:

A sárgarépát, a fehérrépát karikára vágom, a vöröshagymát apró kockákra,  a petrezselyemzöldet apróra.
Egy fazékba annyi étolajat öntök, hogy az alját éppen belepje. Felforrósítom és beleöntöm a zöldségeket és a zöldbabot. (Nyáron a frissen vágott zöldbabot is! Az üveges zöldbabról egy pohárba leöntöm a levét és félreteszem.) Megsózom, megszórom kevés cukorral - ettől egyrészt édeskés íze lesz, másrészt a zöldbabnak megmarad a szép élénk színe -, majd fedő alatt párolom őket kb 10 percig. Ekkor szórok rá egy mokkás kanál őrölt paprikát és ha a tésztát nem főzöm bele, akkor egy evőkanál lisztet. Felöntöm kb. 2,5 liter forró vízzel. Ha üveges zöldbabból készül, a zöldbab levét is hozzáöntöm. Addig főzöm, míg a zöldségek és a zöldbab megpuhulnak.  Megkóstolom, ha kell még teszek bele sót, cukrot. Ha jónak találom, beleszórom a petrezselyemzöldet és üveges zöldbab esetén most öntjük bele a zöldbabot. (Ezzel egyet forraljuk, egyébként a leves elkészült.)
Tejfölt és ecetet kínálok hozzá. (Mi nagyon tejfölösek és ecetesek vagyunk:))
Levesbetétnek kis kocka tésztát veszek, vagy készítek, amit vagy belefőzök - az esetben kimarad a liszt, vagy külön sós vízben főzöm ki és csak tálaláskor teszem a levesbe. Ma daragaluskát készítettem, amit belefőztem a levesbe.

Hozzávalók:
(4 személyre)

1 egész csirkemell kicsontozva, csíkokra vágva
1 lehéjazott paradicsom
1 tv paprika
1 fej vöröshagyma
2 ek. szójaszósz
1 tk. halszósz
2-3 ek. kukorica keményítő
2-3 ek. étolaj

Elkészítése:

A csíkokra vágott csirkemellet megszórom a kukorica keményítővel, majd jól összekeverem. A wokban felforrósítom az olajat, és mielőtt füstölni kezdene, beleöntöm a csirkemell csíkokat és egy fakanállal kevergetem-fordítgatom, hogy a húsok ne ragadjanak össze és minden oldaluk átsüljön. Amikor a hús már kellően kifehéredett, rádobom a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, karikára vágott tv paprikát és együtt pirítom a hússal. Kb. 5 perc után hozzáadom a lehéjazott és szeletekre vágott paradicsomot is. Ezzel csak átforgatom/átforrósítom. Öntök rá szójaszószt és halszószt (ha nincs halszósz, elég a szójaszósz), kicsit átpirítom a szószokkal is, majd tálalásig langyos sütőbe teszem.

Currys-kókuszos rizs

Hozzávalók:
(4 személyre)

3 dl hosszúszemű rizs
2-3 ek. étolaj
fél tk. csípős curry
2-3 ek. kókuszreszelék
őrölt bors


Elkészítése:

Egy megfelelő edényben felforrósítom az olajat, ráöntöm a rizst, megsózom és addig pirítom, amíg a rizs kifehéredik. Ekkor rádobom a curryt, az őrölt borsot, a kókuszreszeléket, pár pillanatig együtt pirítom őket, majd felöntöm 6 dl forró vízzel. Amint újra felforr, lefedve  langyos sütőbe helyezem és kb. fél óra alatt el is készül.
Tálaláskor egy nagyobb petrezselyemlevéllel díszítettem, de ennek hiányában frissen vágott petrezselyemzölddel is megszórhatjuk.
Egy kis tálkába nyomkodtam a rizst és a tányér közepére helyeztem, köré tálaltam a kínaias csirkemellet.

4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Szépek lettek a paradicso leveid!
Mára én is zöldbablevest terveztem, de sehol nem volt zöldbab a piacon, a télire eltetthez pedig még nem akarok nyúlni, így brokkoli krémleves lett.
Kínai meg tegnap volt, nálam sertésből, és kicsit máképp.
Utólag kívánok nagyon sok boldog névnapot! :)

Roza írta...

Kedves Marisz, köszönöm szépen:)
Én kínait sertésből még nem csináltam, biztosan az is finom!

trollanyu írta...

Így jöhetne egymás után:) Nagyon finomakat főzöl mindig, a szájam íze szerint:) Gondolom a kis Zsozsó is nagyon szereti a főztödet és már sokmindent megeszik:)

Roza írta...

Köszönöm Erzsike:)
Zsozsóka már szinte mindent megeszik. És ami a legfontosabb, semmit nem utasít el.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...