Oldalmegjelenítések:

2013. október 10., csütörtök

Birs - kompót, lekvár, sajt....... pálinka


Meséltem, hogy milyen rengeteg birs termett az idén (is)? El nem tudom képzelni, mitől... A fa már gyerekkoromban is ott állt és termett, ahol most áll és terem. Egyetlen baja van: nem túl egészségesek a gyümölcsei. Hamar lepottyannak és gyorsan tönkremennek.

A múltkor tettem el befőttnek,
csináltam kompótot,
tettem savanyúság közé,
még főzök belőle lekvárt,
adtam belőle ide-oda, de még így is rengeteg marad. Ami nem olyan szép, ami kicsi, nyomorék, stb.
Vétek lenne - mint eddig is már több éve - a fa alatt hagyni tönkremenni a gyümölcsöt. Aztán, mivel nem értek hozzá, eleddig igazából nem tudtam elképzelni, hogy birsből (lévén, hogy nagyon kemény húsú gyümölcs) is lehet(ne) pálinkát főzetni. Természetesen megfelelő előkezelés (mosás, darabolás) és tárolás után. Miután a szomszéd ma lelkesen mutatta, hogy viszi kifőzetni az eddig elkészült cefréit, rákérdezett, nem vihetné-e el a fa alól a hullott gyümölcsöt... És elmesélte, mit kell vele csinálni. Beleegyeztem. Még így is marad nekünk is. A biztonság kedvéért barter ügyletet bonyolítottam le vele, elfogadtam az ajánlatát egy kis üveg birspálinkára a gyümölcsért.... Hátha nekünk valami okból nem jön össze a dolog:)) Edény ugyan van, idő, hogy megmossuk és főleg feldaraboljuk, kicsit kevesebb. Én csak tudom, nem egyszerű összevagdosni még pár kg-nyit sem, nemhogy több 10 kg-ot. De azt mondom, vétek veszni hagyni azt, ami megtermett...

10 megjegyzés:

Kati írta...

Ügyes vagy, többféle módon tartósítottad. Kiváncsi leszek a páleszre:)
Nálunk még hecsedliből sőt narancsból is főznek pálinkát.

Roza írta...

Igen Kati, olvastam, hogy az emberek nagyon találékonyak:) Nekem meg itt megy tönkre ez a sok gyümölcs... Ha lesz belőle valami, úgyis posztra kerül:))

MJ írta...

Jó hogy eszembe hoztad. Tudok a rengeteg szélén egy birsfát. ha még él, ha terem. ha nem, akkor irány a piac, mint tavaly. :)

Roza írta...

Kedves MJ, ugye, jó az öreg a háznál:)

trollanyu írta...

De jó neked, szívesen lennék a szomszédod, jókat üzletelnénk:)Nagyapám jutott eszembe, ő gyakran főzetett pálinkát, sőt régebben ő maga főzte, minden reggelt egy kupica pálinkával kezdett és szép kort élt meg:) Szép hétvégét:)

Roza írta...

Drága Erzsikém, én is szívesen lennék a szomszédod..., de ott:))
Nektek is legyen nagyon szép hétvégétek!!

MJ írta...

Jó bizony! Csak az "öreg" legyen idézőjeles! :)

Roza írta...

Kedves MJ. köszönöm szépen:)

Agnes. írta...

Kedves Roza:)

Nagyon szepek az uvegeid ismet.Egy kerdesem volna, hatha tudod.Mar masodik evben probaltam birs-sajtot kesziteni, de valamiert nem sikerul, folyos marad, pedig a recept szerint csinalom az aranyokat, a fozest.Nem tudsz valami kulon titkot hozza?megkoszonnem.

Roza írta...

Kedves Ágnes, nagyon sajnálom, de sajtot még sosem készítettem:( Mindig csak halogatom, halogatom, de valamiért nem kezdtem neki sosem.
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.
Esetleg tovább kell főzni, a lehető legsűrűbbre, akkor tuti, nem marad folyós...

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...