Oldalmegjelenítések:

2013. november 7., csütörtök

Birsalma sajt

Ma volt az a nap, amikor egyedül voltam (fiatalok a kislánnyal elmentek babalátogatóba), tehát alkalmas volt birsalma sajtot készítenem.
Ment a dolog a maga útján, aztán kissé meglepődtem, mert amikor átpasszíroztam a birset és megmértem, kereken 3 kg volt... Azt rögtön tudtam, hogy ez kicsit több, mint amennyi birssajtot egyáltalán szerettem volna készíteni, de már nem volt mit tenni, ott tartottam:) Másfél kg cukrot, gyömbért, mézeskalács fűszerkeveréket tettem bele, aztán kisebb-nagyobb edénykékbe, illetve dobozokba, tálcára és az őrgerincbe is azt tettem. A kisebb-nagyobb edénykék, a tálca és az őzgerinc aljába tettem diót, szeletelt mandulát, aszalt vörös áfonyát. Ami majd a kiborítás (mármint a birssajtnak a formából történő kiborítása!:) után fognak szépen látszani. Legalább is nagyon remélem:)
Most még a formában dermedeznek, de megmutatom, ha kifordítottam őket, akkor is:)
(Amikor arról írtam, hogy a lekvárok után sajtot is fogok készíteni, kaptam kedves javaslatokat, hogy hogyan lehet leegyszerűsíteni a sajtkészítés műveletét. Kétségtelenül le lehet, de ahhoz az én bio birseim nem alkalmasak, hogy mondjuk egészben, kuktában főzzem őket puhára pillanatok alatt. De ezt egyáltalán nem bánom, sok munka volt vele, de vegyszert ez a birs nem látott:) Természetesen köszönettel vettem a jóindulatú és segítőkész javaslatokat, ezt csak azért jegyeztem meg itt a végén, hogy érthető legyen, miért is nem a könnyebb utat választottam:))

Elkészítése:

Az apró szemű, más célra alkalmatlan birs is jó hozzá. A birsalmát megmossuk, hibás részeit kivágjuk. A hámozatlan gyümölcsöt négy- vagy hatfelé szeljük és magházával együtt annyi vízben, amennyi éppen ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, levét leszűrjük, a birset áttörjük. Egy kg péphez 50 dkg cukorból és 2 dl főzőléből szirupot főzünk, elkeverjük a birspéppel. Hozzáadunk egy evőkanál citromlevet és tetszés szerint fűszereket, majd állandóan keverve sűrűre főzzük.
Hideg vízzel kiöblített formákba, vagy tányérokba öntjük - néhány gerezd diót, vagy hámozott mandulát is tehetünk bele -, egy-két nap múlva zsírpapírra borítjuk és szellős helyen szikkadni hagyjuk.
(Pelle Józsefné: Nyári ízek télire)

ÉS  HA NEM SZIKKAD MEG?! Mit csinálhatok vele?!:(

11 megjegyzés:

María írta...

Nagy munka volt, de lett birsalmasajtotok bőven :)!!

Roza írta...

Köszönöm Maria, tényleg nagy munka volt...

Culinaria Ungaria írta...

Kedves Roza!

Legjobb tudásom szerint a birsalmasajtot több napig (nálam egyh hét volt, ha jól emlékszem) hagyni kell pihenni. Csak akkor szilárdul meg igazán, nem egy este alatt. Szóval én a te helyedben várnék még egy kicsit, biztos jó lesz. :-)

Szép hétvégét kívánok Neked! Krisz :-)

Vicuska írta...

Nálam 2 hétig is szikkadt, 15 kg-ot főztem be utoljára, amiből birsalmasajt készült. Sütőrácsra téve a konvektoron hagytam. Tökéletes lett.

Roza írta...

Köszönöm szépen!:) Akkor megnyugodtam!:) Már azt hittem, valamit rosszul csináltam:(

Rózsa írta...

Biztosan el fog fogyni ez a mennyiség :) nálunk legalább mindig gyorsan elfogyott, bármennyit készítettem.

trollanyu írta...

De "irígykedem" most, itt csak az ázsisi boltban láttam birsalmát, de olyan áron, hogy abból biztosan nem lesz sajt. Kíváncsi vagyok milyen lesz majd, ha megszáradnak:) Szép hétvégét:)

Roza írta...

Rózsa, Erzsike, köszönöm szépen:)

Gabriella írta...

Jaj, de szeretem... :)

Lívia írta...

Én is készítettem az idén is. Majd beteszem a blogomba. Nagyon szeretjük. Én két hétig hagyom, hogy szikkadjon, elég neki a lakás hőmérséklete. Ahogy kiöntöm másnaptól elkezdem minden nap forgatni. Végül nagyon szépen szelhető és rágcsálható nasi. Egy réteget elsimítok rászórom a diót és beterítem a másik réteggel és elsimítom. Mást nem teszek bele csak a natúr birs fruktóz, és a dió. Az biztos, hogy macerás finomság, és én kiszedem a magházát is ami igen kemény. Úgy főzöm, hogy a héja is rajta van és rajta is marad úgy töröm össze, teljesen eggyé válik a húsával. Még mindig megszikkadt.

Roza írta...

Köszönöm Lívia, azért megkerestem a válaszodat itt is. elnézésedet kérem, hogy nem válaszoltam rá.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...