2013. március 30., szombat

Áldott, békés húsvéti ünnepeket!

Szeretettel kívánok Mindenkinek, aki erre jár és benéz hozzám, nagyon kellemes, örömteli és békés húsvéti ünnepeket, kedves Családjaitokkal egyetemben!!
(Kép: airporthotelstacio.hu, felírást, keretet magam követtem el:)
Majd húsvét hétfőre:
(Kép: vilagutazo.blog.hu., felirat, keret, saját alkotás:)

2013. március 26., kedd

Húsvéti nyúl vs Mikulás

Nektek is elmesélem, jött a híre, hogy a Mikulás visszafordult, kisegíteni a húsvéti nyuszit... Szegény nyuszinak nincsen járműve...
És nálunk ilyen van, ma reggel:


2013. március 25., hétfő

Étel-képek helyett:))

Festés, rajzolás. Ezekkel foglalkoztunk tegnap délután. Ikrek, fiatalok és jómagam. Kár, hogy a nagy szorgalomban arról nem, csak az alkotásokról készítettem képet:) Van, ami már elkészült,

 van, ami félig van készen

és van, ami még csak kezdemény:) Mint ez a boci,

 Sőt, van, ami még nem is látható, mert csak rajz. Pl. Sarokban nagyon szép virágdísz, és lesz még napocska, pillangók, hold és csillagok. Szóval, minden, ami örömet okozhat a pici Lányunknak.
És, mivel az ikrek a kis Zsozsóval alhatnak egy szobában, Zsófika megengedte, hogy oda, ahol majd az ágyuk lesz, oda egy Pókember is kerülhet:)
Itt még a Pókember is csak kezdemény:)
Nagy volt az öröm:))
És ami már tuti biztos, az Zsozsóka helyes kis lámpája:)



2013. március 24., vasárnap

Virágvasárnap van...


"Hiszek, Uram, erősítsd bennünk a hitet!" 
Ámen 
(Kép: /richpoi.com)
(kép: hotdog.hu)

2013. március 23., szombat

Mégis kénytelen vagyok szólni.

Kedves Lányok!

Az a helyzet, hogy egyrészt mindenkihez nem is juthatott el a hír, miszerint egy ideje nálunk felújítás folyik, érinti az egész házat, és bizony nem egyszer előfordul, hogy csak kora reggel és késő este van áram.
Ezáltal a blogolásom is ritkább.
Nos,  az ember egy ilyen munkálatnak csak a kezdetét tudja pontosan, a befejezését nem. Mi is így vagyunk... A fiatalok (kisebbik fiamék a pici unokával költöznek hozzánk) április 4-re tervezik a költözést, ámbár az még nem jelenti a munkálat befejezését.

Azért éreztem szükségét, hogy ezt most már konkrétan leírjam, mert sajnálattal kellett visszautasítanom Aleda kedves invitálását egy húsvéti játékra.

Megértitek, azt se tudom, hol áll a fejem. Még azt se, hogy hogyan lesz a húsvét megtartva. Meg lesz, de valószínűleg most nem tudok igazán ráhangolt lenni és azt hiszem, ezt megértitek.
Megértéseteket köszönöm szépen:) Úgyis jelzem, ha "rendben" lesznek nálunk a dolgok:)

A másik, hogy valamiért a Takarékos konyha bejegyzéseihez nekem nem enged a rendszer hozzászólni:(
Járt már így más is? Rákattintok, csak villan egyet, de nem jön a lehetőség.

A fiatalok maguk is részt vesznek a munkálatokban.

2013. március 22., péntek

Szardellás-tejfölös spagetti

Már megint az a nap volt, amikor halvány fogalmam sem volt arról, mit kellene főzni. Egy biztos pont volt: ebédnek lennie kell!
Körülnéztem, gyorsan kitaláltam, hogy a leves legyen dauerolt leves (tudjátok, az a kínai zacskós, amiben benne van az a dauerolt tészta:)) és legyen spagetti. Aztán tovább nézegelődtem, mikor is ráakadtam egy doboz szardellára. Már régóta szerettem volna elkészíteni, de valahogy mindig elmaradt. Most nem halogattam tovább:))
Hozzávalók:
(2 személyre)

25-30 dkg spagetti
1 fej vöröshagyma
1 doboz szardella
kevés szardellapaszta
bors,
metélőhagyma
tyúkhúr
1 dl tejföl v. tejszín

Elkészítése:

A szardelláról leöntöttem az olajat, abba az edénybe, amiben készítettem a mártást. A vöröshagymát apró kockákra vágtam és a szardella olaján üvegesre pároltam. Közben a szardellát szintén apróra összevagdostam (nem tudtam, hogy szinte el is fog tűnni:) és a hagymára öntöttem. Borsoztam, majd kevés szardellapasztát nyomtam bele és elkevertem 1 dl tejföllel. Szórtam bele még metélőhagymát és apróra vágott tyúkhúrt is.
A közben kifőtt spagettit beleszedtem a tejfölös-szardellás mártásba és jól összeforgattam.
Tálalásnál még metélőhagymát és tyúkhúrt szórtam a tetejére.
Finom íze volt, de látszani a zöldeken kívül nem látszott semmi:) Legközelebb talán nagyobb darabokra vágom a szardellát, ill. legalább 2 dobozzal használok fel.

2013. március 21., csütörtök

Rakott krumpli

Én legjobban úgy szeretem a rakott krumplit, hogy semmi extra (kolbász, virsli, vagy bármi) nincs benne. Csak a krumpli, a tojás, a tejföl. Nálunk mindig így volt. Ha egy kicsit gazdagabban készítettem, azt már máshonnan tanultam.
Ami sajnos lemaradt a képről: finom, friss fejes salátával fogyasztottuk:))

Hozzávalók:
( 4 személyre)

1,5 kg krumpli
15 db tojás
1 nagy doboz tejföl
1,5 dl étolaj 

bors
zsír a tepsi kikenéséhez

Elkészítése:

A krumplit és a tojásokat egy lábasban, sós vízben megfőzöm. A tojásokat természetesen hamarabb kiveszem és hideg vízbe teszem. Amikor megfőtt a krumpli, hagyom hűlni, majd leszedem a héját. Ugyanígy a tojásokat is megtisztítom. A tejfölt összekeverem az étolajjal és jól felmelegítem.

Egy megfelelő méretű tepsit kikenek jól zsírral és a a  krumplit elkezdem bele szeletelni, vékony szeletekben. Egy rétegnyi krumplira (sózom, borsozom) egy réteg főtt tojás kerül, amit a tojás szeletelővel vágok fel. Majd  ismét krumpli, tojás, só, bors, tejföl, és ugyanígy, míg elfogynak a hozzá valók. Az utolsó réteg krumpli legyen. A tetejét megkenem tejföllel.

Mehet a 200 fokos sütőbe, addig sütöm, míg a tetején a tejföl kicsit megpirul. 
Frissen tálalom, mellé vagy savanyúságot, vagy fejes salátát adok.
Ha szeretnétek szépen szeletelhetővé tenni, amikor össze van rakva, +1 kis pohár tejfölt keverjetek el egy tojással, 1 evőkanál liszttel, kevés tejjel (besamel-szerű legyen) és azt öntsétek a krumplira 


2013. március 17., vasárnap

Ma ebédre

sertés ragulevest,
csípős  pácolt csirkemell csíkokat karika burgonyával,
(Itt a pácban a csirkemell csíkok)
Itt már kitálalva:
És desszertnek kefires rétest készítettem.
Megdíszítve az egyetlen, a hó fogságából kiszabadított törpe nárciszommal:))

2013. március 15., péntek

Tejfeles-gombás sertésszelet rizzsel

Tejfeles-gombás sertésszelet rizzsel
Sajnos, a hirtelen ránk zúdúlt és tomboló hóesés és szél miatt semmi zöldet nem tudtam behozni, hogy díszíthettem volna vele az ételt:(

2013. március 14., csütörtök

Tejbegríz rántva, csokipudinggal

Az itt található leírás alapján készítettem el a saját verziómat.
Íme, a kisült rántott tejbegríz krokettek:
Legközelebb kicsit kisebbre formázom őket.

Hozzávalók:
(4 személyre)

5 dl tej 
20 dkg búzadara 
2 ek cukor 
1 cs vanília cukor 
2 tojás sárgája 
pici só 
olaj a sütéshez 

A tejet felforraljuk a cukorral, vanília cukorral, pici sóval, majd lassan folytonos keverés közben hozzáadjuk a grízt és nagyon sűrűre főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni. 
A tojássárgákat egyenként hozzákeverjük. 

Szokott módon panírozzuk és k
özepesen meleg olajban szép barnára sütjük. 
Tálalhatjuk csokoládé, vagy vanília  pudinggal, illetve lekvárral, vagy fahéjas porcukorban meghempergetve.
(Amennyiben a pudingot választjuk, a zacskón lévő utasítás szerint készítjük el.)
Megszórhattam volna még porcukorral, hogy pofásabb legyen, de minden gramm szénhidrát számít...
1 db tejbegríz-krokett szénhidráttartalma: 35,5 g + a csokipuding 1,5 dl = 16,5 g ch.

2013. március 13., szerda

Fokhagymás csirkemáj sült krumplival

A tavaly elültetett medvehagyma az idén szépen kibújt és reményeim szerint ennél azért sokkal több levelet hoz majd:)) De így is örülök neki, mert majd évről-évre több lesz:))
Ebédnél már szórtam is egy keveset a sült krumplira:)
A munkálatok még tartanak, pillanatnyilag lazulás van péntekig. Akkor jönnek a Zsófika menyem és barátnői, megrajzolni a mesefigurákat a kis Zsozsó szobájában.
Szőnyegek megrendelve, a lakatos a terasz köré készülő kerítés vázát ma feltette.

2013. március 10., vasárnap

Füstölt csontleves, rántott gomba burgonyával tartár mártással

Megesküdtem volna, hogy Katinál találkoztam a füstölt csontból készült levessel, amiről eszembe is jutott, hogy tán gyerekkorom óta nem is ettem, de most, hogy be szerettem volna linkelni, Katinál nem találtam:( Lehet, mégsem nála volt, akkor viszont elnézést kérek attól, akit most nem linkelek be:(

 Emlékszem, régen - mivel disznóvágás után mindig volt füstölt csont, füstölt orja - legutoljára tán nagyanyám készített füstölt csontból/orjából húslevest. Ez pusztán annyiban különbözött a hagyományos csont, vagy orjalevestől, hogy ebben a füstölt dolgokon kívül még egy kevés őrölt paprikát szórt nagyanyám. Ezáltal is kiemelve a füstölt aromát.
Másodiknak rántott gombát készítettem sült krumplival és tartármártással. Szép grillgombák voltak itthon:) Jobban szeretem rántva, mint a gombafejeket.
Tálaláskor kevés friss tyúkhúrral szórtam meg.

2013. március 2., szombat

Tiramisu

Mivel a hétvégén a munkások sem jönnek, így vasárnapra készítettem egy tiramisut. Egy tojás nélküli változatot.

Hozzávalók:

3 dl tej
1 cs. tejkaramellás pudingpor
2 ek. kristálycukor/édesítő
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
20 db babapiskóta

1,5 dl erős feketekávé
1,5 dl tej
keserű mandula aroma
folyékony édesítőszer

cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:

A pudingport a 3 dl tejjel készítettem el és kihűtöttem. A kihűlt pudinghoz részletekben adtam hozzá a mascarponét, és jól elkevertem. A habtejszínből  a habfixáló hozzáadása után kemény habot vertem, majd a mascarponés-pudingos krémhez adtam óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.
Fogtam a jénai tálat, a babapiskótákat egy pillanatra a feketekávé-tej-keserű mandula aroma-édesítőszer keverékébe mártottam és leraktam egy sort. Erre a krém felét, majd kakaóporral megszórtam. Megint jött egy sor babapiskóta, rá a krém másik fele, majd a kakaópor. Most a hűtőben várja, hogy holnap sorra kerüljön.
Tálalás előtt még egyszer megszórom a  kakaóporral.

2013. március 1., péntek

Kicsit elmaradok.

Az a helyzet, főzni főzök, de felújítás van nálunk és csak kora reggel, meg késő este tudok a netre kapcsolódni. Nah ,akkor meg már nincs ihletem:))
Gondoltam, jelzem, semmi baj, csak megoldásra váró feladatok vannak:))

Még az ikrek hetelnek itt, influenzásak voltak... De ők hétfőn már mehetnek iskolába.

És, március van...:) A tavasznak jönnie kell!:)
(Kép: blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pev=2012&pho=3&n)



    Tavaszköszöntő

Csivitel a sok veréb:
Télúrfiból már elég!
Zord Február, tova fuss,
Jöjj el hamar, Március
Zsenge lánya, Napsugár!
Kicsi és nagy téged vár.
Arany hajad terítsd szét,
Zöldüljön ki minden rét.
Bontsál szirmot Hóvirág,
Hadd szépüljön a világ.
Fiúk, lányok táncba fognak,
Tavasz, tavasz lesz, már holnap!

 (Bars Sári) 
                                                                                      

(A kép: reformatus82.com/2010_05_01_archive.html)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...