2013. május 27., hétfő

Vörösbársony torta

Tegnap volt a fiamék 1. házassági évfordulója. Ezért finomakat (tyúkhúslevest cérnametélttel, kacsasültet tört burgonyával, párolt káposztával, kirántott csirkemellet burgonyapürével, rizzsel, tartármártással) főztem és gondoltam, itt az alkalom, hogy kipróbáljam ez a tortát.
A torta tésztáját az ITT található recept alapján, kicsi változtatásokkal készítettem, a krém az egy nagyon könnyű, nem túl édes gesztenyés-mascarponés-tejszínhabos krém, ami húsvétkor már nagyon bejött:)
Mivel a tésztája a muffinéhoz hasonlatos, legközelebb a muffin-technika alapján is fogom elkészíteni. Így egy kissé tömött volt a tészta. (Míg volt már, hogy muffint sütöttem tepsiben, az a tészta finom levegős volt.)

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg liszt
fél tk só
1 ek kakaó a lisztbe szitálva
13 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
2 tk vanília kivonat
2, 5 dl kefir
2 ek folyékony, piros ételszínező
2 tk ecet
2 tk szódabikarbóna

Krémhez:

25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenye massza
5 dl hulala habtejszín
2 ek. cukor
2 cs. habfixáló-por

Elkészítése:

A lisztet, sót és kakaót összevegyítjük. Egy másik tálba tesszük a szoba-hőmérsékletű vajat, addig kavarjuk, amíg krémessé válik. Ezután beletesszük a cukrot, azzal is összedolgozzuk, majd a tojásokkal is. Végül beletesszük a vanília aromát, jól elvegyítjük.
Egy pohárba kimérjük a kefirt és belevegyítjük a színezéket. A liszthez öntjük a vajas masszát, elkavarjuk, hozzáadjuk a piros kefirt és simára dolgozzuk. Végül a szódaport leöntjük az ecettel, hagyjuk felfutni, majd a tésztához kavarjuk.

23 cm átmérőjű tortaformának az alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk. Belesimítjuk a tésztát és 180 fokon 45-50 perc alatt megsütjük.

Miután kivesszük a sütőből, 10 percet hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan kiborítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fóliába csomagoljuk és 1 órára megy a hűtőbe. Ezt azért, mert így megdermed és könnyebb lesz elvágni és megkenni a krémmel, mint a friss, puha tésztát.

Időközben elkészítjük a krémet:

A mascarponét keverjük el a cukorral, majd adjuk hozzá a gesztenyemasszát.
Verjük kemény habbá a tejszínt a zselatinfix-szel, majd óvatosan forgassuk hozzá a gesztenyés krémhez. Csodálatosan könnyű, habos krémet kapunk!

A tortalapot kivesszük a hűtőből, három lapot vágunk, megtöltjük a krémmel, majd bevonjuk ugyanazzal. A lehulló morzsákból egy sütikiszúró segítségével szivecskéket szórunk a közepére és vágott mandulával díszítjük.

Éjszakára hűvösre tesszük, másnap gyönyörűen szeletelhető.

Még annyit fűznék hozzá, hogy a tészta színe inkább mélybordó volt, de ennek oka, hogy nem volt elég piros ételfesték itthon, viszont a kakaót addigra már belekevertem a lisztbe...
Finomnak pedig nagyon finom volt, az ünnepeltek örültek neki én pedig mégis csak elégedett voltam magammal és örültem, hogy végre kipróbáltam ez a tortát.

2013. május 18., szombat

Még várom a kezelések hatását...:(

Egyenlőre semmi:( De nagyon semmi:( Beszéltem a háziorvosommal, bizony elég randa a gerincem, ne csodálkozzak... De akkor mi legyen?!
Itthon kapok segítséget, mosogatás, takarítás terén. Ennek nagyon örülök és nagyra is értékelem.
Főzni szinte minden nap főzök, de nagy késztetésem, hogy képet is készítsek, még nem igen volt...
Kicsi Zsozsó már szinte teljesen azt eszik, amit mi. (Tejet, tésztát azért még nem. Sem kirántott húst:)
Tegnap paprikás krumpli volt, abból repetát is kért:)) Tüneményes, nagyon jól evő kis baba:))

Itt éppen kipróbáltuk a hintát, de ő komoly képpel az ebeken tartotta a szemét:) Imádja őket, de egyben fél is tőlük:)
Előtte nap pizza volt ebédre, meg frankfurti leves. Imádta a pizza ropogós szélét majszolni:))

2013. május 12., vasárnap

Tegnap érkeztem haza.

Reménykedem, hogy a kezelések hatása majd valóban érződni fog... Azt ígérték, 1,5-2 hét múlva jelentkezik igazán a hatása. Fizikoterápiás kezeléseket, masszázst, mágneses karikát és infúziós kezeléseket kaptam, ill. gerinctornát.
Mire hazaértem, a kismenyem fini húslevese és rakott húsa várakozott, hogy ne kelljen főznöm. És mondhatom, nagyon finom volt. A gesztus pedig igen jólesett!:)

Már nagyon kívántam a halászlét, karácsony óta nem is volt, így ma azt főztem. Délután a nagyfiamék is befutottak, ezért sütöttem egy habos, banános muffint tepsiben. Amikor kisült, megkentem lekvárral és habot tettem a tetejére...

2013. május 1., szerda

"Itt van május elseje!"...

Jól elköszöntem Tőletek, aztán még itt egy ünnep:)
Mindőtöknek legyen nagyon kellemes, szép és örömteli ünnepe, aki teheti, majálisozzon, pihenjen!

Kép 1980-ból:
Én és a 37 éves nagyfiam - akkor:) Vállalatom május 1-i felvonulásán. Én 25, ő 4 éves volt...
(Még főzök egy nagy adag székelykáposztát, ne mindjárt főzéssel kelljen kezdenie Zsófika menyemnek.
Desszertet nem készítek, igazából csak kísértés mindenkinek:)
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...