2013. november 30., szombat

Holnap kezdődik az Adventi időszak...

Ma itt voltak az unokáim. Meglepetés volt számomra, hogy jöttek, mert pár napja voltak itt és akkor arról volt szó, hogy nem tudnak jönni:) Így aztán nekem is megvolt az örömöm, mert időben átadhattam az adventi naptárjaikat. Nagyon örültek mindannyian:) Azt mondták, reggel első dolguk lesz kinyitni az első kis tasakot:) És hogy már alig várják!:)

Lackóé:
Lilikéé:
Bencéé:
Azt mondtam, hogy már nem fogok készíteni nekik, mert hogy 10 éves lesz mind és már nagyon nehéz kitalálni, mi legyen a 3x24 meglepetés. De látva az örömüket, a csillogó szemüket, a boldogságtól füli érő szájukat.... Végül is, van egy teljes évem, hogy döntsek. 

Egy érdekes dolgot még elmesélek. Ma előkerestem a bádogdobozokat, amikbe a mézes sütiket teszem. Az egyiket kinyitottam és meglepetésemre 2 db mézes süti lapult benne. Méghozzá név feliratos. Nem találnátok ki, hogy milyen nevek szerepeltek a sütiken... Néró és Betyár...


2013. november 28., csütörtök

Bableves, túróval töltött zsemle

A bablevest ugyanúgy készítem, mint a babgulyást, azzal a különbséggel, hogy húst, meg kolbászt nem teszek bele. Füstölt csontot, szalonnabőrkét, ilyesmit, azt ha van rá lehetőség, akkor teszek bele.
(Az utóbbi időben, mivel állandóan van az ablakban, teszek bele pár ágacska kakukkfüvet is. Jó hatása van, hogy a babtól ne puffadjon fel, aki érzékeny rá. Nem utolsó sorban a kis unoka miatt is.)
Másodiknak túróval töltött zsemlét készítettem. A napokban Mariann-nál meglátva eszembe jutott, milyen régen nem készítettem már ezt a finomságot.
Hozzávalók : 

6 db zsemle (kissé szikkadt) 
50 dkg túró 
0, 5 l tej 
2 db tojás 
2 cs. vaníliás cukor 
5 dkg mazsola 
5 dkg vaj 
porcukor ízlés szerint 
1(kisebb) citrom reszelt héja 
2 (púpos) evőkanál tejföl 

Elkészítése: 

A zsemlék tetejét levágjuk, a belsejüket kiszedjük és egy tálba rakjuk. Felmelegítjük a tejet egy csomag vaníliás cukorral, és egyenként belemártjuk a zsemléket, jól lecsöpögtetjük és sütőpapíros tepsibe lerakjuk őket. 
A túrót átnyomjuk és a zsemlék morzsájához adjuk, cukrot, a másik vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, tejfölt, mazsolát végül a fehérje felvert habját is hozzáadjuk, és jól összedolgozzuk. 
A túrókrémmel megtöltjük a zsemlék belsejét, rátesszük a szintén tejjel átitatott tetőket, és mindegyik tetejére teszünk egy fagyos kocka vajat, ami majd ráolvad és szép piros ropogós lesz tőle. Sütőbe tesszük és 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük. 
Még melegen (langyosan) porcukorral megszórva tálaljuk. 

2013. november 25., hétfő

Sült csirke párolt káposztával, krumpli gancával

A sült csirke párolt káposztával, krumpli gancával
 a sült oldalas vele párolt káposztával, krumpli gancával elnevezésű, Bódi Margó által készített étel nyomán készült. Még annyi változtatást eszközöltem, hogy a párolt káposztát nem savanyú káposztából, hanem rendes, nyers káposztából készítettem. Végül is az említett étel az ötletet adta.
(Szeptemberben az oldalas nem ízlett annyira.)
Tepsibe rendezve a sült csirke és a ganca, alatta a párolt káposzta.
Beborítottam a maradék káposztával
És a sütőben jól átpirítottam.
 A tálalás nem a legszebben sikerült, de legnagyobb megelégedésemre, nagyon ízlett és az sokkal fontosabb számomra, mint ha tetszik, de nem ízlik:)


Isten éltesse a Katalinokat!!


2013. november 24., vasárnap

Adventi naptár projekt

Bizony, alig egy hét, és elérkezik az év legszebb és talán legjobban várt ünnepe, az Advent.
Talán még emlékeztek rá, tavaly az unokáknak eléggé "munkás" adventi naptárt készítettem.
Méghozzá rögvest három darabot is!:) Három nagy unokám van... Talán az idén készítek nekik utoljára adventi naptárat. Betöltik a 10. életévüket, lehet, már nem fogják annyira értékelni. De egyáltalán nem biztos. Majd kiderül:) Mindenesetre visszatérünk a Mikulás csomaghoz.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy én fogyok ki az ötletekből:( És ez sokkal nagyobb probléma!:(
Mert úgy gondolom, hogy a tavalyi az nagyon "ott" volt!:) Legalább is a visszajelzésekből ezt vonhattam le.
Akkor az idén sem szeretnék kevésbé ötleteset készíteni...
Az még hagyján, hogy kitalálom, milyen legyen a naptár. De 3 gyereknek a 72 apró meglepi! Az a valami!
Játék-féle már nemigen, úgyhogy... nem egyszerű.

Íme az első elkészült idei adventi naptár:
24 db 7,5 x 10 cm-es kis tasak megszámozva, karikára fűzve.
Az elkészítéséhez szükséges hozzávalók:
Ezen kívül én úgy gondoltam, hogy mind a  négy vasárnap tasakja fehér lesz, a karácsonyi a fiúknak zöld, Lilikének piros. És piros lesz Lilikének a 9.-ei tasak, akkor lesz ugyanis a szülinapja.
Amin még gondolkodom az az, hogy sorban legyenek-e 1-24-ig, vagy összevissza. A keresgetésnek is megvan a maga izgalma:)

2013. november 23., szombat

Születésnap

Kismenyem Zsófika ma kerek évfordulós születésnapot ünnepel. Azért a 30. év az elég kevés ahhoz, hogy nyugodtan közzétehetem:)

Még nagyon sok boldog születésnapot kívánok neki, jó egészséggel, sok sikerrel, örömmel gazdagítva!
A születésnapi ebéd sült csirke volt párolt káposztával, krumpli gancával,
és sütemény. Imi varázslata... (nem én követtem el.)
 Azért nem készült szülinapi torta, mert a nagy születésnapi ebéd Zsófikám szüleinél lesz, holnap.

Kutya nélkül lehet élni....

de nem érdemes.
Ezt én is hiszem és vallom.
Mivel a család gyermektagjai, főként a 10 éves korosztály teljesen letaglózva állt az események sodrában,
Péterem törekedett, hogy mihamarabb pótoljuk az elvesztett családtagokat, hogy mire ismét jönnek a gyerekek, addigra már ne a fájóan üres udvar fogadja őket és mindegyikük meg tudjon nyugodni.
Így került hozzánk Ő:
Gyönyörűséges fiúcska, 4 hónapos:) Nagyon nagy szeretettel fogadtuk, és úgy érzem, szerencsétlen sorsú elődei elégedetten tekintenek le rá a csillagok közül...

Nagyon értelmes kis jószág:)  Nem sírt, hogy itt egyedül van, helyette ugatott két éjszaka is:) Teljesen feltérképezte az udvart, és gondolom, az ő érzékeny idegrendszere pontosan tudja, hogy itt nem akármilyen rokonai éltek... De a kihűlt nyomok azt is elmondták neki, biztosan, hogy azok már nem jönnek vissza.
Első éjszaka nem, de második éjszaka Betyár helyét foglalta el. Örültem neki nagyon. Bátor kis jószág!:)

Nevet is kapott, amit - hagyományosan - az unokák választhattak ki. Teljesen oda voltak, hogy mikor lesz már a névválasztás:) Most sajnos eljönni nem tudtak, de a kutyának meg sürgősen kellett a név. Így aztán ők megnézhették a kutyust a fészbukon, innen mentek a javaslatok a neveket illetően, végül a jó hangzású Wolf név mellett döntöttek a gyerekek. (Mert azért volt egy-két vicces név is, mint Zselé, vagy Kapitány:) Ebből is látszik, az unokák teljesen komolyan vették a feladatot:))
Kicsi Wolf, remélem, sokáig, nagyon-nagyon sokáig lesz családunk tagja, sor örömet hozva és okozva a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.
Már jó érzés,hogy itt van... Az elhagyatott, csendes udvar nagyon nyomasztó volt:( Itt mindig volt kutya, aki reggelente boldogan üdvözölt, este pedig nyugodtan hajthattam álomra a fejemet, vigyáztak házra, portára.
Egyet elhatároztunk: majd, ha egyszer elérkezik az ideje, új kutyát addig nem hozunk, amíg elődje el nem távozott. Megtapasztaltuk, már másodjára, hogy egyedül lévő kutya nem igen mászkál el.
Úgy legyen!

2013. november 18., hétfő

In memoriam...

Nem tudom elhinni, hogy soha többé nem látom őket:(
Arra pedig végképp nem számítottam, hogy így látom viszont Betyárt:(
Nagyon-nagyon szomorú vagyok:( Néró jóban-rosszban volt az életem része... Betyár sajnos, csak nagyon rövid ideig örvendeztetett bennünket a ragaszkodó, imádni való kis butaságaival. Zsozsókának volt a testőre... Kicsi Zsozsó nagyon keresi őket:( Csak mondogatja, Bety... Bety...
Embertelen dolog így veszíteni el őket:(


Felnézek  este az égre, s  meglátom a két legfényesebben ragyogó csillagot... 

tudom, hogy Ők azok: Néró és Betyár


2013. november 17., vasárnap

Tyúkhúsleves, rántott csirkemáj hasábburgonyával, tepsis muffin étcsokis pudinggal töltve

Ezek voltak a mai ebédünk.
Tyúkhúsleves,
rántott csirkemáj hasábburgonyával, hozzá tartármártás,
 desszertnek pedig tepsis muffin étcsokis pudinggal töltve.

Halászlé tésztával, burgonyás tészta

Sajnos, nagyon ritkán van nálunk halétel. Még a felújítás előtt hozattam pontyot, azóta a fagyasztóban várta, hogy jobbra forduljon a sorsa. De közben a gyerekek többször is ettek halászlét. Úgy meg nem akartam főzni, hogy már a könyökükön jöjjön ki. Most a kis Zsozsóka miatt egy krumplit is főztem bele, hogy tartalmasabb legyen az ebédje. Természetesen halhúst is kapott bele a drágám, meg is ette mindet!:)
És maradt is belőle... Le fogom fagyasztani, aztán ha nagyon megkívánom, majd előveszem:))

Előtte nap meg reszelt leves és burgonyás tészta volt az ebéd...
Kicsi Zsozsó azonnal a savanyú uborkára "csapott le":)

2013. november 16., szombat

Hagymalekvár

Tegnap főztem egy adag hagymalekvárt. Még nem a karácsonyi projekt, még csak magunknak.
Ez most amolyan "muszáj valamit csinálnom", meg a "történjen már valami" jegyében készült.
Remélem, ettől még éppen olyan finom lesz, mint máskor.
Annyit változtattam rajta, hogy bor helyett egy kis csirkelevessel főztem fel. Ízre így is remek.
Majd, amit karácsonyi ajándéknak szánok, abba teszek bort is...

Az eredeti recepthez képest 1 kg vegyes - vörös- és lila - hagymából készítettem. Ehhez mérten emelve a hozzávalók adagját is.
 Megkezdődött a hagyma főzése:
Kellően összeesett:
Jöhet az ízesítés:
 Végül üvegekbe került a lekvár:
Kár, hogy még egy kisebb üvegem nem volt... De majd azt kezdjük meg, ami nem lett tele.

2013. november 13., szerda

Néró és Betyár

Azt hiszem, a kutyáimról azért egy-egy posztot betettem... Sajnos, most azon szomorú esemény kapcsán teszem meg, hogy holnap lesz egy hete, hogy elszöktek:( Jobban mondva a szomszéd kissé meggondolatlanul hagyott a kerítésén egy akkora rést, hogy kutyaésszel azt nem lehetett kihagyni... A tetejében, hogy minden simán menjen, a szomszédéknál a kertkapu is nyitva volt:(
Kerestük őket, érdeklődtünk, kérdezgettünk, vadászokat, vadőrt, senki nem látta őket. Elképzelhetetlen számomra, hogy két ekkora jószág nyomtalanul eltűnjön:(
Még tartom magamat, még bízom, de ahogy múlik az idő, egyre inkább elhatalmasodik  a gondolat, hogy nem fogom látni őket többé:(

Néróm 12. évében van, Betyár 1 és 3/4 éves.   Nagyon szép állatok. Nagyok, okosak, a család kedvencei.
Egymás között felosztották a családot: Néró felügyelete alá tartozik mindenki, az ikrekig bezárólag. Betyár csak a kis Zsozsót verekedte ki magának. Szó szerint. És persze, azon volt, hogy a Nérótól minél több családtagot kitulajdonítson. Ez aztán hatalmas verekedésbe torkollott...

Betyárt azért hoztuk, mert Nérón egyre inkább elkezdtek mutatkozni a német juhászokra jellemző betegség tünetei. Úgy gondoltuk, mire elmegy közülünk, addigra Betyár majd mellette tanulja meg, mi a szokás nálunk... Az csak örömünkre szolgált, hogy Néró megfiatalodott a kiskutya mellett. Aztán, amikor a kiskutya elkezdte észrevenni, hogy már simán belenéz az öreg kutya szemébe, onnantól kezdve kezdődtek a villongások. De Néró még "félkézzel" ellátta a Betyár baját számtalanszor. Ebbe sosem avatkoztunk bele...

Órákig tudnék mesélni róluk... Életem részei... voltak. Hányszor hallom úgy, mintha ugatnának!:( Esténként félek. Kicsi, eléggé elhagyatott pici falu a miénk. A két kutya biztonságérzetet adott. Hála Istennek, nem történtek itt "dolgok", de nyugodtan is hajtottuk álomra a fejünket ilyen őrző-védő kft. felügyelete mellett.

Nem tudok megbarátkozni a gondolattal, hogy esetleg már soha többé nem rohannak hozzám boldogan és soha többé nem nyalogatják meg a kezemet, az arcomat és a "szép ruhámat" sáros orral soha többé nem szaglásszák meg...:( Teljes jogú családtagok voltak... Azt el tudom képzelni, hogy valaki befogta őket... Azt is, hogy elütötte őket valami száguldó nagy autó... Hisz mindig egymás nyomában jártak... Az most mindegy, hogy Betyár volt az ötlet gazdája... Ilyen névvel!? Néró egymaga akkor sem ment volna el, ha nyitva hagytuk volna a kaput. Betyárt hajtotta a kíváncsiság és akkor már Néró sem akart lemaradni...


Vajon mikor jut eszükbe, hogy a "mama" biztosan szomorú...? Mikor vágynak a meleg helyükre, az udvarra, ahol éltek, a családra, ahova tartoztak?
Mi visszavárjuk őket!!

2013. november 11., hétfő

Kocsmatojás

Már egy ideje készültem egy újabb adag fincsi kocsmatojás készítésére, de a felújítás alatt - érthetően - nem csinálhattam.
Tegnap végre eljött az ideje. A múltkori tapasztalatokat felhasználva készítettem el. Most a hűtőben figyel, mikor kerül rá sor:)

2013. november 10., vasárnap

Zöldbableves, pirított currys csirkemell csíkok vegyes őszi körettel

Ma csak magamnak készítettem ebédet, de esküszöm, nehezebb volt kitalálnom, mit szeretnék enni, mint amikor a családnak főzök:) Szerintem egy személyre nem is lehet...:))
Végül a zöldbableves
és egy fél csirkemellből készítettem pirított, currys csirkemell csíkokat, vegyes őszi körettel. Az őszi köret pirított burgonyából, sütőtökből és birsből állt. Hozzá az általam savanyított zöld paradicsomot tálaltam.
 
Hozzávalók:
(4 személy részére)

1 egész csirkemell filé
szójaszósz
színes bors
chilis szósz
csípős currypor

fél kg burgonya
fél kg sütőtök
2 db birsalma
3-4 ek. étolaj


Elkészítése:

A csirkemell filéket egyforma csíkokra vágtam és a szószokban bepácoltam. Állni hagytam.
A burgonyát, a sütőtököt megtisztítottam, a birsalmán a héját rajta hagytam, majd egyforma, vékony szeletekre vágtam őket. A felforrósított étolajon addig pirítottam őket, amíg megpuhultak. Szalvétára kiszedtem őket és enyhén sóztam. A visszamaradt kevés olajon nagy hőmérsékleten pár percig pirítottam a csirkemell csíkokat. Én nem éreztem szükségét, hogy sózzam őket, a szószok elég sót tartalmaztak.
Tálalásnál a vegyes őszi köret mellé tálaltam a csirkemell csíkokat.
Savanyúságot kínáltam hozzá.

2013. november 9., szombat

Paradicsom leves, túrós-pudingos máglyarakás

Ma ebédre az örök kedvenc paradicsom leves,
másodiknak pedig Túrós-pudingos máglyarakás készült:
Hozzávalók:
(6 személyre)

20 dkg szikkadt vajas kifli
0, 5 l tej
3 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg cukor

1 cs (25 dkg ) túró
1 ek. kr. cukor
1 cs. vanília
1 egész tojás
1 ek. Tejföl

2, 5 dl
fél cs. vaníliás pudingpor
1 tojás sárgája
1, 5 ek. cukor

Elkészítése:

A kifliket karikára vágjuk és egy tálba tesszük. A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet és a kiflikre öntjük. Egy kisebb, kb. 20x25 cm-es tepsit kizsírozunk és lerakunk egy sor áztatott kiflit. Erre jön a túró, melyet ízesítettünk a kr. cukorral a vaníliával, 1 egész tojással és 1 ek. Tejföllel. Megint egy sor áztatott kifli következik, majd a fél cs. elkészített pudingpor, melybe belekevertünk (nem forrón) egy tojás sárgáját. Előmelegített sütőbe tesszük, kb. 30 percig sütjük. Közben a tojások megmaradt habját felverjük kemény habnak és ízesítjük 3 ek. Lekvárral. Ezt a habot a megsült puding tetejére simítjuk, majd 10-15 percre még visszatesszük a sütőbe, amíg a hab szépen megpirul. 


Kockákra vágva tálaljuk.

Ch. tartalma: 300 gramm
1 adagé: 50 gramm


2013. november 7., csütörtök

Birsalma sajt

Ma volt az a nap, amikor egyedül voltam (fiatalok a kislánnyal elmentek babalátogatóba), tehát alkalmas volt birsalma sajtot készítenem.
Ment a dolog a maga útján, aztán kissé meglepődtem, mert amikor átpasszíroztam a birset és megmértem, kereken 3 kg volt... Azt rögtön tudtam, hogy ez kicsit több, mint amennyi birssajtot egyáltalán szerettem volna készíteni, de már nem volt mit tenni, ott tartottam:) Másfél kg cukrot, gyömbért, mézeskalács fűszerkeveréket tettem bele, aztán kisebb-nagyobb edénykékbe, illetve dobozokba, tálcára és az őrgerincbe is azt tettem. A kisebb-nagyobb edénykék, a tálca és az őzgerinc aljába tettem diót, szeletelt mandulát, aszalt vörös áfonyát. Ami majd a kiborítás (mármint a birssajtnak a formából történő kiborítása!:) után fognak szépen látszani. Legalább is nagyon remélem:)
Most még a formában dermedeznek, de megmutatom, ha kifordítottam őket, akkor is:)
(Amikor arról írtam, hogy a lekvárok után sajtot is fogok készíteni, kaptam kedves javaslatokat, hogy hogyan lehet leegyszerűsíteni a sajtkészítés műveletét. Kétségtelenül le lehet, de ahhoz az én bio birseim nem alkalmasak, hogy mondjuk egészben, kuktában főzzem őket puhára pillanatok alatt. De ezt egyáltalán nem bánom, sok munka volt vele, de vegyszert ez a birs nem látott:) Természetesen köszönettel vettem a jóindulatú és segítőkész javaslatokat, ezt csak azért jegyeztem meg itt a végén, hogy érthető legyen, miért is nem a könnyebb utat választottam:))

Elkészítése:

Az apró szemű, más célra alkalmatlan birs is jó hozzá. A birsalmát megmossuk, hibás részeit kivágjuk. A hámozatlan gyümölcsöt négy- vagy hatfelé szeljük és magházával együtt annyi vízben, amennyi éppen ellepi, fedő alatt puhára főzzük. Ha megfőtt, levét leszűrjük, a birset áttörjük. Egy kg péphez 50 dkg cukorból és 2 dl főzőléből szirupot főzünk, elkeverjük a birspéppel. Hozzáadunk egy evőkanál citromlevet és tetszés szerint fűszereket, majd állandóan keverve sűrűre főzzük.
Hideg vízzel kiöblített formákba, vagy tányérokba öntjük - néhány gerezd diót, vagy hámozott mandulát is tehetünk bele -, egy-két nap múlva zsírpapírra borítjuk és szellős helyen szikkadni hagyjuk.
(Pelle Józsefné: Nyári ízek télire)

ÉS  HA NEM SZIKKAD MEG?! Mit csinálhatok vele?!:(

2013. november 6., szerda

Birslekvár és -kompót télire

Kihasználva, hogy hétfőn nem kellett főznöm, nekiestem a maradék birs feldolgozásának. 
Mit ne mondjak, sérüléseim száma majdnem megegyezik a feldolgozott birsek számával:(  Azzal nem mondok újat, hogy birset nem egyszerű feldolgozni... Ehhez még adjuk hozzá, hogy volt 3 hetem, amikor konyhám sem volt, így a birsek szebb darabjai csak mentek tönkre, csak mentek tönkre:(( Így aztán a maradékból kellett gazdálkodnom. Szívesen csinálom én, hisz a családom örül a kamrában sorakozó nem kevés egyéb lekvárnak is, de már majdnem besokalltam:( 
Kínlódás volt, mire ennyi (és látszik, hogy aprócska darabok is  vannak) ép birset kifarigcsáltam a hibás gyümölcsökből... Viszont bio!:) Már ez az egy dolog volt, ami vigasztalt némileg:)
 A kompótnak valókat meg is hámoztam. Most négy üveggel lett... Meg korábbról van még 2.
 Lekvár 7 üveggel lett. Ezeket Viki receptje szerint készítettem el. Én még fahéjjal és gyömbérrel is ízesítettem. (A szakácskönyveim még nem kerültek elő, így az én családi receptem sem:( De így is nagyon finom lett:) Olyan sűrű lekvárom lett, hogy az üvegbe úgy kellett beleszuszakolni, hogy ne maradjon levegős:) Ezt egy cseppet sem bánom!:)
 Munkám végeredménye. (Még vissza van a birsalma sajt, de ahhoz most nem volt erőm.) Arról majd legközelebb számolok be!


Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...