2013. december 31., kedd

Elérkezett az év utolsó napja, szilveszter.

Ilyenkor az ember hajlamos a számvetésre, a tervezésre. Most én ettől megkíméllek benneteket és csak a jókívánságaimat hagyom itt!:)
(A kép a netről, a felirat és a keret a saját munkám:)

Legyen örömteli, kellemes az óév utolsó és örömteli, békés, boldog az új esztendőtök mind a 365 napja!!

2013. december 30., hétfő

Paradicsom leves, mákos guba

Még karácsony előtt megígértette velem Péterem, hogy a két ünnep között tuti, hogy lesz mákos guba! Ennek pedig ma jött el a napja:) És hogy az élvezet teljes legyen, paradicsom leves volt elé:)

Pici Zsozsókánk is mindkettőt nagyon szereti:) Mivel már leginkább egyedül eszik, akkora gonddal kanalazgatta a levesét, hogy már rá kellett szólni, hogy a finom mákos guba még vissza van. Aztán szegénykémnek már majdnem leragadtak a szemei...

2013. december 28., szombat

Próbálunk napirendet

kialakítani, egyenlőre inkább kevesebb, mint több sikerrel.
A legfontosabb, hogy kicsi Zsozsóka szereti a kicsi Annácskát és ennek már többször jelét is adta.
De azért még mindig attól fél, anyucija elmegy.... Nyugtalanabbul is alszik, korán (nagyon korán) ébred.
Ma behívtam a szobámba, hogy bújjon az én ágyamba, onnan is lehet meséket nézni... A terv sikerült, alukált még kb. másfél órácskát.
A picurka jól eszik, alukál is (ahogy ez lenni szokott, leginkább napközben), de már gyakorlott szülők a fiatalok és ha Zsozsókával ilyen szépen ment elsőre minden, én nagyon optimista vagyok, hogy most is kialakul majd egy napirend, amihez aztán lehet tartani, ragaszkodni.

Látogatók még csak a gyerekek másik nagyszülei és nagynénijei voltak. Örültem, hogy sok aprósütemény sütöttem, örömmel fogyasztották:)
A távolabbi rokonságot, barátokat még kicsit későbbre ütemezték be látogatásra. Hadd erősödjön picit az újszülött.

Mivel az ünnepi ebédre érkezett meg anya és gyermeke, ez kissé felborította a terveimet, sajnos, egyetlen ételről sem sikerült képet készíteni:( De gondolom, egyéb blogokban bőven vannak szebbnél szebb és jobbnál jobb ételek, az enyém talán nem is hiányzik.)
Tegnap főztem csirkepörköltet galuskával, és töltött káposztát, még esélyes, hogy készül róluk kép:)

2013. december 26., csütörtök

Karácsonyi ebédre vendég érkezett! :)

Várt, de váratlan vendég...:)
Még az utolsó ünnepnap felét bearanyozta jelenlétével pici Annácska!:)

2013. december 22., vasárnap

Beigli

Igazából én nem úgy terveztem, hogy sütök beiglit. A több éves tapasztalat alapján döntöttem így, hozzátéve, de ha nagyon szeretnék, sütök. Zsófikám azt mondta, hogy nem, hagyjam csak, majd ő süt, ha úgy gondolja.
Nos, ez még nem lenne nagy dolog a maga nemében, de Zsófikám 24-re várja a babáját, az új kisunokámat!:) És ma ebéd után nekiállt és megcsinálta a beigliket.
Nagyon büszke vagyok rá, meg kell, hogy mondjam. Az én tűzhelyemben most sütött először. És semmi segítséget nem fogadott el és nem is kért. Nagyszerű fiatalasszony, ezt is elmondhatom. Ha valaki nem emlékezne rá - márpedig bárki miért is emlékezne rá:) - tavaly, a 3 hónapos kisbaba mellett Zsófika négyféle süteményt sütött. Akkor még nem laktunk együtt, de a családi ünnepi ebédre úgy jöttek, hogy még süteményt is hoztak!:)
Nos ezek a beiglik részemről megérdemlik a dicséretet. Nem csak itt leírva, szóban is megdicsértem Zsófikámat. Nekem, a közel 35 éves háziasszonyi tapasztalattal a hátam mögött sem mindig sikerült jobban. Egy a lényeg, rosszabbul se sikerüljön sosem!:)

Nem is tudom, mit kívánjak Zsófikának. Azt, hogy hozza meg a Jézuska a legszebb ajándékot, amit nő csak kaphat, vagy azt, hogy inkább tudjon boldogan karácsonyozni a kislánya első igazi karácsonyán? Nehéz döntés... De a jó Isten már úgyis eldöntötte... Mi pedig mindannyian nagy izgalommal várjuk a karácsonyt, az ünnepet, a kisded születését, az együtt töltött ünnepnapokat, az új, boldogabb, sikeres és örömteli új esztendőt, az eljövendő holnapokat.
(kép innen: penta.hcbc.hu)

2013. december 21., szombat

Kocsonya

Ma volt a napja, hogy megfőztem a kocsonyát.
(Ételhordóban nem tányér-hiány miatt került kocsonya:) Lacifiamék részére is én főzöm a kocsonyát, így könnyebb lesz elszállítani.)
Szépek lettek.

2013. december 20., péntek

Szalalkális-sajtos pogácsa és hagymalekvár

Ma a saját fogyasztásra és az ajándéknak szánt hagymalekvárt főzögettem. Amelyeket ajándékba adok, azok természetesen kapnak egy szép kis karácsonyos "fejkendőt":)
Sütöttem két nagy gáztepsi szalalkális-sajtos pogácsát, amit szezámmaggal szórtam meg. Ennek is, mint a többi elkészült süteménynek a fele karácsonyra, fele a babalátogatóknak készült. Azt hiszem, nem is említettem, hogy nem véletlenül sütök ennyiféle elállós süteményt. Pusztán karácsonyra nem lenne rá szükség. De jönni fognak a babalátogatók is, hátha nem lesz időm sütögetni is még. Jobb így, egy füst alatt.
Még vissza van a kosárkák megtöltése. Olyan krémet készítek, mint amilyet képviselő fánkba teszünk. Azzal töltöm meg a kosárkákat és egy szem meggyet teszek a tetejére.
Holnap pedig kocsonyát főzök...

2013. december 19., csütörtök

Mézesek, linzerek és darálós kekszek

Kedden megsütögettem a második adag mézeseket, és egy adag linzert.
Mivel a mézesek most csak fogyasztásra, a három ikernek lesz, így csak cukormázat kaptak, mert ők azt úgy szeretik. Igazából szerencse, hogy nem írókázni kellett ezt a 170 db mézest:) Így is elég ideig eltartott.
Azért saját használatra így is kialakítottam egy mécsestartót. Nem olyan csodás, mintha írókázva lenne, de nem is csúnya. Az ünnep estéjén majd nekem fog égni, a fiatalok a dédipapához hivatalosak Szentestén .
Délután a kakaós-darálós csokiba mártogatására került   sor,
és a linzerek összeragasztgatására. Kár, hogy azokból alig 50 db lett:(

A szív alakúakat csokival ragasztottam össze, a virágokat baracklekvárral, a kiszúrt virágokat cseresznyelekvárral, mert Zsófikám nem tudott dönteni:) Szegénykémnek a napjai már erősen meg vannak számlálva, 24-ére várjuk a babát, aki már jelezgette, hogy készülődik... Izgalmas napokat élünk:)
A jó Isten legyen velünk!

2013. december 16., hétfő

Natúr szűzérmék pirított burgonyával, savanyúsággal.

A mai ebédünk volt.
A napokban említettem, hogy a csontos karajon rajta volt a szűzérme is... Ez volt a másik csomag csontos karaj és egy kis darab sertésszűz volt rajta. A karajt tegnap rántottam ki, itt voltak a fiamék a három gyerekkel, de a szüzet eltettem mára. Nagyon jól tettem, mert egészben sült burgonya maradt bőven, de nem volt hozzá semmi.
A szüzet szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam, majd lisztbe mártva, kevés  forró olajon hirtelen kisütöttem.
A burgonyákat eldaraboltam és a hús után maradt olajon szépen átpirítottam.
Házi savanyú zöld paradicsommal tálaltam.
Délután begyúrtam egy újabb adag mézes tésztát, tegnap ugyanis az utolsó szemig elfogyott az első adag:),
és egy adag linzert.
A hűtőben pihennek, majd holnap kiszaggatom és kisütöm őket.

2013. december 14., szombat

Karácsonyi sütemények készítése.

Még 8-án megsütöttem több tepsi mézes sütit.
Ezek csak sima cukormázat kaptak és elvittem az unokáknak, amikor mentünk Lilikét felköszönteni.
Úgyhogy, majd még egy adagot fogok sütni a jövő héten.
Tegnap a Stollen készült el,
amely most már alaposan becsomagolva várja a nagy napját. Valamint kisütöttem a kosárkákat.
Megtölteni ráérek még, az nem is tart olyan sokáig. Addig szépen be vannak dobozolva.
Ma pedig a darálós keksz sárga adagját sütöttem ki és díszítettem meg, majd dobozoltam be.
 A kakaós tészta a hűtőbe pihen, arra holnap kerül sor. A kakaósból is és a sárgából is egész adagot gyúrtam be, ezért nem készültek egy napon el. Aztán ember tervez... Bejelentkeztek az unokák:) Szerencsére a kakaós tészta már eleget pihent, így azt is kisütöttem. Majd fehér csokis díszítést kapnak a jövő héten. Ez az egyik doboz:
És már csomagoltam be a birssajtból is, amit ajándékba fogok elküldeni egy barátnőmnek.
Muffin papírra ültettem, tetejét pedig kókuszreszelékkel szórtam meg.
És készülnek már a saját gyártású egyéb ajándékaim is:)

2013. december 13., péntek

Göngyölt szűzérme petrezselymes-tejszínes mártásban. Krumpli gancával és sült burgonyával.

Ma egyedül leszek, főzni nem is fogok. Száraz süteményeket sütök karácsonyra. Ez lesz a program:)  Terv szerint Stollent és darálós gépi kekszet. Kell még egy adag mézes is, meg linzer.
Ezt az ételt még a múlt hét végén készítettem, de akkor más is volt,amit felposztoltam, most meg legalább van mit feltennem:)

Először mérgelődtem, hogy a gyerekek csontos rövidkarajt hoztak, de amikor megláttam, hogy rajta van (csontos karaj árban!:) a szűzérme is, elszállt a bosszúságom és eszembe jutott ez a recept. Ez szűzérméből az igazi, de karajjal elkészítve is finom.
Az utóbbi időben nagyon népszerű köret lett nálunk a ganca:) Receptje ITT található!

Hozzávalók:

60 dkg sertés szűzérme, esetleg karaj
8 db szeletelt bacon
3-4 evőkanál étolaj
5 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
bors

1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítése:

A húst egyforma, hüvelykujjnyi vastag szeletekre vágjuk. (Személyenként 4 db-ot számolok.) Sózzuk, borsozzuk. A bacon szeleteket félbevágjuk és mindegyik hússzeletet becsomagoljuk, majd fogvájóval összetűzzük. Az olajat a vajjal felolvasztjuk egy serpenyőben és amikor jól felmelegedett, belerakosgatjuk a göngyölt húsokat. Lefedjük és amint sülni kezd, kisebb lángra vesszük. Nem kell sok, amint megpirul a szalonna, megfordítjuk, hogy a másik fele is szép pirosra süljön. Ekkor kiszedjük a serpenyőből a húsokat és a csokor petrezselyemzöldet, melyet összeaprítottunk, a vajba dobjuk. Pár pillanatig kevergetjük, majd ráöntjük a tejszínt. Összeforraljuk. A húsokat visszahelyezzük a forró mártásba. 
Bármilyen burgonyakörettel tálalhatjuk.
Volt egy korábbi variáció is, oda nem írtam receptet. 
A hús a recept szerint készült, a sült burgonya receptjét most adom közre:

A sült burgonyához a meghámozott, 4-be vágott burgonyákat forró, sós vízbe dobjuk. Az újraforrástól számítva 3 percig főzzük. Ekkor kiszedjük a vízből, de az edényt, amibe kiszedtük, visszatesszük a forró vízre, hogy a burgonyából/ról minden víz elpárologjon. Kb. 1 dl étolajat elkeverünk 1 mokkáskanál sóval, megborsozzuk és kevés őrölt cseresznyepaprikát, vagy chilit szórunk bele. Elkeverjük. A burgonyákat ezzel a keverékkel összeforgatjuk, majd egy tepsiben szétterítjük, és forró sütőben pirulásig sütjük.

2013. december 12., csütörtök

Kocsmatojás

A fiamnak különösen bejött ez a Kocsmatojás. Aztán mindig van, amit kevesell benne. A hagyma még sosem lehetett elég. 
Ezért most elhatároztam, - egyrészt az idén utoljára készítem el - hogy ahány tojás, annyi fej vöröshagyma, és annyi gerezd fokhagyma lesz benne. Ráadásként virslikarikákkal tettem tartalmasabbá kedvencét:) Már egy 5 l-es üveg lett tele:)
De nem csak a fiamnak, mindegyikünknek ízlett eddig a Kocsmatojás. Mikor fogyóban van és reklamál, hogy mindjárt elfogy, azzal vigasztalom, hogy tojásból nem lehet (ill. nem ajánlatos minden nap minimum 3-at megenni.  Gondoljon csak a koleszterinjére. Gondolni biztosan gondolt valamit, aminek legkevesebb köze valószínűleg a koleszterinhez volt:)
Vigasztalás gyanánt még karácsony előtt főzök egy jó nagy adag kocsonyát. Akkor tán megbékél:)


2013. december 11., szerda

Fokhagyma mártás

Ma csak ketten vagyunk a kislánnyal, így aztán úgy döntöttem, hogy fokhagyma mártást fogok főzni ebédre.
Nagyon ízlett a csöppségnek:) Pedig ő még nem evett ilyet:) Ritkán készül, mert eleddig csak én szerettem a családban:) Mindig mondom, amikor valamit nagyon szeret, amit én, hogy látszik, az én unokám:)


2013. december 9., hétfő

Lilike ma 10 éves!

Isten éltesse, legyen hosszú, boldog, sikeres élete!

Húsleves májgaluskával, rántott szelet krumpli gancával tartármártással, kráter sütemény

Húsleves májgaluskával:
Hozzávalók:

1 cs. csirke levesaplólék
4 db nagyobb sárgarépa
3 db petrezselyemgyökér
1/2 db karalábé
1/2 db zellergumó
1 fej vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
őrölt bors
őrölt szegfőbors
őrölt szerecsendió

ételízesítő
zeller- és petrezselyemzöld

Elkészítése:

A csirkeaprólékokat átnéztem, szükség szerint leperzseltem róluk az esetleges szőrt, majd megmostam és feldaraboltam A zöldségeket megtisztítottam és feldaraboltam. A zöldeket egy fehér cérnával összekötöttem. 3 liter hideg vizet készítettem egy fazékba és az összes hozzávalót abba tettem bele.
Az első forrás után kóstoltam és esetleg utánaízesítettem. Majd éppen csak gyönyözve, kb. 1 óra alatt megfőztem.

Levesbetétként májgaluskát készítettem.

Hozzávalók:

15 dkg csirkemáj
2 db szikkadt zsemle
4 dkg zsemlemorzsa
3 dkg liszt
petrezselyemzöld apróra vágva
só,
bors,
 majoránna
kis fej vöröshagyma lereszelve
1 egész tojás
2 ek étolaj

Elkészítése:

A májat lekapartam a hártyájáról. A vöröshagymát lereszeltem és az étolajon egy kicsit megpirítottam. A zsemléket megáztattam és egy edénybe összemorzsoltam. Hozzáadtam a májat, a tojást, a pirított hagymát, a fűszereket, az apróra vágott petrezselyemzöldet. Jól összekevertem és egy kicsit állni hagytam. Kb. amíg a megsózott főzővíz - levesbe is lehet közvetlenül beleszaggatni, ha azonnal fogyasztásra kerül - felforrt. Akkor egy kanállal nagyobbacska galuskákat szaggattam és addig főztem, amíg mind feljött a víz tetejére. Szűrőkanállal kiszedtem és letakarva pihentettem tálalásig.
Másodiknak rántott szeletet készítettem, krumpligancával. A krumpliganza nagy sláger, mindannyian nagyon szeretjük. Gyakorlatilag bármihez elkészíthető, amihez egyébként burgonyaköretet készítenénk.
Sütés előtt a tepsiben:
Tálalva a rántott szelettel:
Mellé tartármártást adtam, de savanyúsággal, salátával is kitűnő.

Hozzávalók:

1 kis pohár tejföl
2-3 evőkanál majonéz
kevés mustár
fél mokkáskanálnyi porcukor
őrölt bors

Elkészítése:

A porcukrot elkeverem a mustárral. Hozzáadom a majonézt és a tejfölt. Jól kikeverem, ízlés szerint borsozom. Tálalásig  hűtőben tartom, hogy az ízek jól összeérjenek.


Desszertnek Kráter sütemény került az asztalra.



(Az ITT található recept alapján!:)

Hozzávalók:

2 cs. vaníliás pudingpor
5 ek. kristálycukor
9 dl tej
5 db tojás,
25 dkg cukor,
1 dl tej
1 dl étolaj
24 dkg liszt
2 ek. kakaó
1 cs. sütőpor
0,5 l. tejföl
4 ek. porcukor

Elkészítése:

Megfőzzük a pudingot és hűlni hagyjuk. A tésztához habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzáadjuk a tejet, olajat, lisztbe belekevert kakaót és sütőport. Végül a tojásfehérjéből készített habot. Tepsibe öntjük, majd a kihűlt pudingot kanállal rászaggatjuk. 180 fokos sütőben megsütjük. A forró tésztát megkenjük a cukros tejföllel, ami megszilárdul hűlés közben.


(Én a tejfölös mázat most kihagytam.)

2013. december 8., vasárnap

Ismét mézeskalács projekt.

Tegnap ki használtam, hogy kicsi Zsozsókámra  nem kellett vigyáznom, így nekiálltam mézeskalácsokat gyártani.



Megdíszíteni majd ma fogom őket... Igaz, a legtöbb csak sima cukormázat kap, a gyerekek úgy szeretik leginkább. Sajnos, bármennyire reménykedtem, hogy majd évről évre jobban sikerül a mézesek írókázása, ez nem vált valóra. A kezem egyre bizonytalanabb:( Örülök, ha az ültető mézesek sikerülnek annyira, hogy mindenkinek a tányérjára tehetem:( Ez is az élet nagy igazságtalanságai közé tartozik.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...