2014. január 13., hétfő

Savanyú halleves, halfasírt

Az jutott eszembe, hogy tengeri halat leginkább rántott formában, ritkán sült formában fogyasztunk.
Levest pl. még sosem csináltam tengeri halból... Miután volt itthon tengeri halfilé, elhatároztam, próba gyanánt mást is készítek belőle, mint rántott halat.

Savanyú halleves:
 Hozzávalók: 

fél kg tengeri halfilé
2 db sárgarépa
1 petrezselyem
15 dkg-nyi káposzta
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,
citromhéj
bors
koriander
étolaj
fél doboz joghurt
1 ek. liszt
citromlé

Elkészítése:

A halfilét kisebb kockákra vágom, a sárgarépát, a petrezselymet vékony szeletekre, ugyanígy a káposztát is. A vöröshagymát apró kockákra, a fokhagymát vékony szeletekre. A felforrósított olajba beledobom a zöldségeket, pici sóval, borssal ízesítem, majd fedő alatt párolom. Mielőtt teljesen megpuhulna, hozzáadom a halkockákat, az őrölt koriandert, a citromhéjat, és felöntöm másfél liternyi vízzel. Ha felforrt megkóstolom, ha kell utánasózok, kevés citromlevet nyomok bele, majd a végén a joghurtban simára keverem a lisztet, ezzel sűrítek keveset a levesen. Egyet forralok rajta, tálalásnál citromszeletekkel és petrezselyemzölddel tálalom.


Halfasírt:
Hozzávalók:

0, 5 kg tengeri halfilé
1 szikkadt zsemle
finomra vágott vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só,
bors,
1 egész tojás
olívaolaj
kevés gyömbér
1 zsemlemorzsa bele

Elkészítése:

A halfilét villával apróra töröm. Hozzáadom az áztatott, kinyomkodott zsemlét, a tojást és a többi hozzávalót. Jól kidolgozom, kevés ideig állni hagyom.
Ekkor olajat forrósítok, evőkanállal kimérem a masszából az adagot, amelyet a tenyerembe teszek és zsemlemorzsával megszórva pogácsává formázok.
Amikor az olaj kellően forró, mindkét oldalát szép pirosra sütöm.
Tálalásnál currys rizst és joghurtos káposztasalátát adok hozzá.
Joghurtos káposztasaláta:

Hozzávalók:

o,5 kg káposzta

bors
kevés citromlé
joghurt

Elkészítése:

A káposztát vékony csíkokra vágom, megsózom, borsozom, megöntözöm kevés citromlével, majd ráöntök 1 pohár joghurtot. Összekeverem és tálalásig hűtőben érlelem.
A poszt végéhez érve éppen szeretnék hátradőlni, hogy nah,  ez meg volt, amikor eszembe jut: és holnap mit ebédeljünk?! Az örök kérdés! Aprócska bosszúságként jut eszembe, ha olyan városban laknánk, ahol a Foodpanda online hálózatában változatosan rendelhetnek ebédet, amit házhoz is szállítanak, mennyivel egyszerűbb lenne a dolgom:) No, nem a mindennapi ebédrendelésre gondolok. De van, hogy csak egyedül vagyok, magam miatt is kell valamit készíteni. Olyankor jól jönne legalább egy pizza...

Nincsenek megjegyzések:

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...