Oldalmegjelenítések:

2014. április 8., kedd

Csalánfőzelék töltött zsemlével


Hozzávalók:
1 kg zsenge, fiatal csalánlevél 

10-12 db medvehagyma levél 
3-4 evőkanál étolaj 
3-4 evőkanál liszt 
cca. 3/4 liter tej 
2-3 gerezd fokhagyma 
ízlés szerint bors 
 
cukor

Eleddig még sosem ettem csalánfőzeléket, de már régóta játszadoztam a gondolattal. Aztán, mivel a tegnapi húslevesből maradt meg főtt zöldség és hús, azt kitaláltam, hogy abból töltött zsemlét készítek, de törtem a fejemet, mi legyen hozzá? Paradicsommártás nem, mert mind nagyon szeretik. A zöldbab- és borsófőzelékhez nem volt kedvem. Spenótot ettem volna, de az meg nem volt itthon... És egyszer csak bevillant a csalán! Nosza, szaladtam a kert végébe, és ahogy még drága emlékű Édesanyámtól tanultam, úgy szedtem le a csalánt puszta kézzel, hogy szinte egyetlen csípést sem kaptam:) Olyan ez, mint ahogy az évek múlásával a rendszeresen főzők szeme hozzászokik a vöröshagymához. 
Szóval, szedtem egy jó marék zsenge csalánt, megmostam, majd konyharuhába göngyöltem és lapogatva felitattam róla a vizet, egyúttal mind letörtek azok a kis "tüskék", amiktől csípős a csalán. (Ezt meg még drága jó Nagyanyámtól láttam:)
Lecsipkedtem a leveleket, szép vékonyra összevágtam. 
Elhatároztam, úgy készítem el, mint a spenótot. Már tisztítottam a fokhagymát, amikor eszembe jutott, hogy a friss tavaszi íz kiemelése miatt teszek bele néhány levél medvehagymát. Úgy is lett. Azt is olyanra vágtam össze, mint a csalánt. Zsemleszínű rántást készítettem, majd beledobtam a csalánt és a medvehagymát. Addig pirítottam, amíg az egész a töredékére esett össze. Ekkor felöntöttem hideg tejjel, sóztam, borsoztam, csipetnyi cukrot is tettem bele és belenyomtam egy gerezd fokhagymát. Egy kis ideig főztem, aztán amikor megkóstoltam és jónak ítéltem meg, elzártam alatta a gázt és félretettem. 

A töltött zsemléhez vettem egy zsemlét, kalapját levágtam, belsejét kivájtam, majd előmelegített sütőben kissé megpirítottam.
A zöldségeket és a leszedett apró húsdarabokat összenyomkodtam, de nem pépesre. Volt benne sárgarépa, petrezselyem, krumpli. A zsemle kiszedett belét is belecsipkedtem, sóztam, borsoztam, majd beleütöttem egy tojást, hogy összefogja.

 Megtöltöttem a zsemlét, rátettem a kalapját, arra egy darab vajat, hogy finom ropogós legyen.
Ezután forró sütőbe téve kb. 25 percig sütöttem.
Kicsit állni hagytam, majd tálaltam.
Nagyon ízlett!:) Zsófika menyem is megkóstolta, neki is ízlett. Szerintem felkerül az étlapra:) 

5 megjegyzés:

Katalin írta...

Csalánfőzeléket még én sem ettem. Jól megdolgozhattál a szedéssel ész összevágással, de gondolom finom lett!

Roza írta...

Katalin megérte, mert nagyon finom volt. Arról nem beszélve, hogy mennyi minden ásványi anyag van benne. Vas több, mint a spenótban...

trollanyu írta...

Nagyon kedvelem a csalánfőzeléket, igaz rég nem ettem. Nálunk még nincs, de ha lesz én is szedek majd. A töltött zsömléd is szuper ötletes és is szívesen kóstoltam volna:)

Kisildi írta...

Az a töltött zsemle levett a lábamról :-)

Roza írta...

Erzsike, nagyon finom volt és jól illett a csalánfőzelékhez!

Ildi, próbáljad ki!:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...