2014. április 22., kedd

Fiona szelet

Hozzávalók:
A tésztához:

Száraz hozzávalók:

20 dkg liszt
1 kk. sütőpor
1/2 kk. szódabikarbóna
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg kr. cukor

Nedves hozzávalók:

1 tojás
0,8 dl étolaj
2 kisdoboz kefir

Elkészítése:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, egy másik edényben a nedves hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókat hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és gyengéden összekeverjük. Kizsírozunk/lisztezünk egy 25x35 cm-es tepsit, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben, 220 fokon tűpróbáig sütjük.(Közben elkészítjük a krémet.)

Krémhez:

25 dkg cseresznyelekvár
25 dkg mascarpone
5 dl habtejszín
2 ek. porcukor
2 cs. habfixáló

A lekvárt és a mascarponét alaposan összekeverjük, majd hozzákeverjük a porcukorral ízesített és habfixálóval felvert tejszínhabot. A közben kihűlt és lapjában kettévágott süteményt megtöltjük a krémmel.
 Tetejére a következő mázat tesszük:

Pillecukros cukormáz:

18 dkg porcukor
 1 tojásfehérje
 2 ek citromlé (vagy narancs)
 1/2 tk borkő
 csipet só
 5 dkg pillecukor
 1 tk vanília aroma 


Elkészítése:


A mázhoz egy edény forró (de nem lobogó) víz tetejére üvegtálat teszünk.
Beleöntjük a porcukrot, tojásfehérjét, sót, borkőt (az stabilizálja a tojásfehérjét).
Addig keverjük, amíg az összetevők egybeolvadnak. Nagyon alacsony fokozaton kell melegíteni.  Hozzáadjuk a kis darabokra vágott pillecukrot, és hagyjuk beleolvadni a tojásfehérjés-cukros elegybe.
 Amikor minden elolvadt, leve
sszük a mázat a tűzről, és amíg a máz még meleg, robotgéppel pár perc alatt habosra verjük. 

 A mázat a kész sütemény tetejére és oldalára kenjük. Ezt gyorsan kell csinálni, mert a máz egyből keményedni kezd. 
Megszórhatjuk akár tortadarával, esetleg a kedvenc apró cukrainkkal, esetleg csokoládémázat csorgathatunk rá vékony csíkban.Tálalás előtt nedves késsel szeleteljük.
Megjegyzés:

Fiona szelet néven egy zöld krémes sütemény van a köztudatban, utalva Shrek és Fiona zöld mivoltára. 
Én Fiona Cairns után neveztem el a süteményemet lévén, a pillecukros mázat az ő műsorából írtam le.

5 megjegyzés:

Kati írta...

Nagyon szép:) Remélem szép volt a húsvétotok, sajnos csak most értem idáig :)

trollanyu írta...

Nagyon mutatós sütemény, én is remélem szép volt a húsvét a picurokkal:)

Roza írta...

Kati, Erzsike, köszönöm szépen. A húsvétot a kislányokkal tudtam csak tölteni, az ikrek tegnap, a tavaszi szünet utolsó napján értek ide. De így is nagyon szép napot töltöttünk együtt.

Vicuska írta...

Dekoratívan szép sütemény!

Roza írta...

Köszönöm Vicuska. Sajnos, a lekvárban lévő cseresznyedarabok miatt nem lehet szépen szeletelni, de isteni a krémje, ugyan ezért:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...