Oldalmegjelenítések:

2014. július 12., szombat

Szalámis gombóckák, uborkás-babos saláta

Úgy alakult, hogy amikor a fél sertésből készültek a töltelékek, a hentes kitalálta, hogy az utolsó kb. 2 szaláminyi mennyiségű tölteléket szajmókaként (bőrke ugyan nem volt benne) tölti egy vastag bélbe. Mostanra már minden kolbász és szalámi elfogyott, egyedül ez a szajmóka árválkodott a kamrában. Úgy döntöttük, nem várunk vele tovább és megkezdjük. Nagy csalódás ért bennünket, ugyanis a közepe egészen világos volt, magyarázatot nem találtunk rá. Ízre nem volt rossz, csak nem volt olyan étvágygerjesztő. Eldöntöttük, hogy apránként felhasználom "valamire". 
Ma, amikor fasírtokat szerettem volna készíteni, eszembe jutott, hogy talán most lehetne kipróbálni, milyen a füstölt szajmóka fasírtnak. Az eredmény egészen megnyugtató volt. 
 Hozzávalók: 
(4 személyre) 

maradék füstölt szalámi (kb. 10 dkg) 
10-15 dkg darált hús 
vöröshagyma 
bors 
só 
zsemlemorzsa 
tojás 
petrezselyemzöld

Körethez: 

1 doboz vörös babkonzerv 
1 fej vöröshagyma 
1 db uborka 
1-2 ek. balzsamecet 
kakukkfű
koriander
só 
bors 

Elkészítése: 

A szalámit aprítóban összeaprítjuk és a darált húshoz keverjük. Adunk hozzá egy kevés reszelt vöröshagymát, borsot, 1 tojást, kevés zsemlemorzsát, ha szükséges, sózzuk. (Tehetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet is.) 
Diónyi gombócokat formálunk belőle és kevés olajon, megrázogatva/megforgatva minden oldalát pirosra sütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük.

A babsalátához leszűrjük a babot. Vékonyra szeletelünk egy kis fej vöröshagymát, majd az almareszelőn lereszelünk egy uborkát. Sózzuk, borsozzuk, majd 1-2 ek. balzsamecetet szórunk rá. Összekeverjük, kissé állni hagyjuk. Tehetünk bele kakukkfüvet és koriandert is.

2 megjegyzés:

Lívia írta...

Jól néz ki, a leírás szerint finom is lehetett. Csak az a bajom, hogy nem tudom, hogy mi az a szajmóka? Milyen összetevőkből van?

Roza írta...

A szajmóka az olyan, mint a szalámi, de bőrkét is tesznek bele és általában hólyagba töltik. Ez áll el legtovább, általában utoljára szoktuk megkezdeni.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...