Úgy alakult, hogy amikor a fél sertésből készültek a töltelékek, a hentes kitalálta, hogy az utolsó kb. 2 szaláminyi mennyiségű tölteléket szajmókaként (bőrke ugyan nem volt benne) tölti egy vastag bélbe. Mostanra már minden kolbász és szalámi elfogyott, egyedül ez a szajmóka árválkodott a kamrában. Úgy döntöttük, nem várunk vele tovább és megkezdjük. Nagy csalódás ért bennünket, ugyanis a közepe egészen világos volt, magyarázatot nem találtunk rá. Ízre nem volt rossz, csak nem volt olyan étvágygerjesztő. Eldöntöttük, hogy apránként felhasználom "valamire".
Ma, amikor fasírtokat szerettem volna készíteni, eszembe jutott, hogy talán most lehetne kipróbálni, milyen a füstölt szajmóka fasírtnak. Az eredmény egészen megnyugtató volt.
Hozzávalók: (4 személyre)
maradék füstölt szalámi (kb. 10 dkg)
10-15 dkg darált hús
vöröshagyma
bors
só
zsemlemorzsa
tojás
petrezselyemzöld
Körethez:
1 doboz vörös babkonzerv
1 fej vöröshagyma
1 db uborka
1-2 ek. balzsamecet
Körethez:
1 doboz vörös babkonzerv
1 fej vöröshagyma
1 db uborka
1-2 ek. balzsamecet
kakukkfű
koriander
só
bors
Elkészítése:
A szalámit aprítóban összeaprítjuk és a darált húshoz keverjük. Adunk hozzá egy kevés reszelt vöröshagymát, borsot, 1 tojást, kevés zsemlemorzsát, ha szükséges, sózzuk. (Tehetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet is.)
Diónyi gombócokat formálunk belőle és kevés olajon, megrázogatva/megforgatva minden oldalát pirosra sütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük.
A babsalátához leszűrjük a babot. Vékonyra szeletelünk egy kis fej vöröshagymát, majd az almareszelőn lereszelünk egy uborkát. Sózzuk, borsozzuk, majd 1-2 ek. balzsamecetet szórunk rá. Összekeverjük, kissé állni hagyjuk. Tehetünk bele kakukkfüvet és koriandert is.
só
bors
Elkészítése:
A szalámit aprítóban összeaprítjuk és a darált húshoz keverjük. Adunk hozzá egy kevés reszelt vöröshagymát, borsot, 1 tojást, kevés zsemlemorzsát, ha szükséges, sózzuk. (Tehetünk bele apróra vágott petrezselyemzöldet is.)
Diónyi gombócokat formálunk belőle és kevés olajon, megrázogatva/megforgatva minden oldalát pirosra sütjük. Tálalásig papírtörlőre szedjük.
A babsalátához leszűrjük a babot. Vékonyra szeletelünk egy kis fej vöröshagymát, majd az almareszelőn lereszelünk egy uborkát. Sózzuk, borsozzuk, majd 1-2 ek. balzsamecetet szórunk rá. Összekeverjük, kissé állni hagyjuk. Tehetünk bele kakukkfüvet és koriandert is.
2 megjegyzés:
Jól néz ki, a leírás szerint finom is lehetett. Csak az a bajom, hogy nem tudom, hogy mi az a szajmóka? Milyen összetevőkből van?
A szajmóka az olyan, mint a szalámi, de bőrkét is tesznek bele és általában hólyagba töltik. Ez áll el legtovább, általában utoljára szoktuk megkezdeni.
Megjegyzés küldése