Tarhonyaleves:
Hozzávalók:(4 személyre)
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem
1 burgonya
1 kisebb fej, v. fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1, 2 l. füstölt lé
(ennek hiányában füstölt szalonnabőrke)
petrezselyemzöld
8 dkg gépi tarhonya
csapott mokkáskanálnyi őrölt paprika
őrölt kömény
só
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk és karikára vágjuk. A burgonyát a nagylyukú, a vöröshagymát a kislyukú reszelőn lereszeljük. A fokhagymagerezdeket fokhagyma nyomón átnyomjuk, esetleg lereszeljük.
A füstölt levet feltesszük melegedni. Ha szalonnabőrkével dolgozunk, akkor 1, 2 liter vizet felteszünk melegedni. A zöldségeket és a fűszereket beletesszük és felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük addig, amíg a zöldségek már majdnem puhák lesznek. Ekkor beleöntjük a tarhonyát és kb. még 4-5 percig főzzük. Utána lezárjuk a gázt. Mire tálalásra kerül a sor,a tarhonya egészen bizonyos, hogy megpuhul.
Fokhagymás sült tőkehal-filé sütőben sült burgonyával, paprika/paradicsom salátával:
Hozzávalók:
Személyenként 1 db tőkehal-filé
1 fej fokhagyma
só
bors
tej
liszt
őrölt pirospaprika
étolaj
A tőkehal-filét megsózzuk, borsozzuk, a megtisztított fokhagymát vagy ráreszeljük, vagy fokhagymanyomón rányomjuk. Annyi tejet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Egy éjszaka hűtőszekrényben tartjuk jól lefedve, hogy az ízek összeérjenek.
Másnap, sütés előtt a tejet papírtörlővel alaposan leitatjuk a halszeletekről, majd mindegyiket paprikás lisztbe mártjuk és forró olajban szép pirosra sütjük.
Köretnek bármilyen burgonya megfelel, én most - mivel még bőven van "öreg" krumplink - sütőben, héjában megsütött burgonyával és paprika/paradicsom salátával tálaltam. Ez utóbbihoz 2 paprikát és 2 paradicsomot jó vékonyan felszeleteltem. Sóztam, borsoztam, majd rányomtam egy citrom levét és bazsalikommal szórtam meg.
2 megjegyzés:
A halas ételből most szívesen elfogadnék egy tányérral :-) krumplival, salátával együtt....
:) Ha szereted Katalin, ez tuti ízlene!:)
Megjegyzés küldése