Oldalmegjelenítések:

2014. november 21., péntek

Ki lesz a 2014-es év legnépszerűbb házhoz szállító étterme?


A Falatozz.hu keresi az ország legnépszerűbb házhoz szállító éttermeit. Az ételrendelő portál a megrendelők véleményre kíváncsi, az ő szavazataik alapján dől el, hogy kik kapják a megtisztelő címet és az azzal járó jutalmat.


 ELŐSZÓ
Az ételrendelés rendkívül népszerű, és egyáltalán nem új keletű szolgáltatás hazánkban, ezidáig mégsem volt olyan megmérettetés, amely felállított volna egy szakmai rangsort a házhoz szállító éttermek között. Amíg az éttermek szolgáltatásai és minősége kapcsán számos verseny, ranglista és blogbejegyzés követi egymást, a házhoz szállításról lényegében egy szó sem esik, holott attól még, hogy nem egy idegen asztalra, hanem a sajátunkra kapjuk az ételt, ugyanúgy jogunkban áll tudni, hogy mire számíthatunk. Ennek érdekében találta ki a Falatozz.hu, hogy létrehozza Az év házhoz szállító étterme versenyt.
Ma Magyarországon virágzik a „take away” kultúra, ezért a kiszállító éttermek sokkal több figyelmet érdemelnek, mint amiben részesednek. Ahhoz képest, hogy csak arról cikkeznek a médiában, hogy melyik étterembe érdemes beülni, a Falatozz.hu történetében volt már olyan, hogy egy másik étterem hármas asztalához kérte valaki az ételt, de az ételrendelő portál kapott már rendelést patológiáról és ásatásról is. Gyakori az is, hogy különféle fitness termekbe hozatják a – bűntudattól ideiglenesen mentesült – nők a pizzát.
Tényekkel is alátámasztható, hogy az online ételrendelés gyorsabban növekszik és fejlődik, mint a klasszikus vendéglátás. Míg 2009-ben az e-kereskedelmi forgalom hazánkban kevesebb, mint 100 milliárd forint volt, amelynek 13%-át tette ki az internetes élelmiszervásárlás, 2013-ban már a több mint 200 milliárdos online forgalom 14%-át fedte le ez az ágazat, ami erőteljes növekedést, konkrétan duplázást jelent. Ezzel szemben a vendéglátóhelyek forgalma 2009-ben több mint 585 milliárd forint volt – a kereskedelmi szálláshelyek forgalmával együtt –, míg 2013-ban ez a szám alig több mint 655 milliárdra rúgott.
A VERSENYRŐL
A versenyre ingyenesen nevezhet minden Magyarországon működő, étel házhoz szállítással foglalkozó vendéglátó. Három kategóriában nevezhetnek 2014. október 21-től akiazevetterme.hu weboldalon, illetve a Falatozz.hu Facebook oldalán (facebook.com/Etelrendeles).
A pályázókra is ezeken a felületeken szavazhatnak a felhasználók, mindenki több vendéglátóra is szavazhat, de csak egyszer. A szavazás egy hónapig tart, 2014. november 1-től 30-ig. A legtöbb szavazatot szerzett pályázó lesz az adott kategória díjazottja.
Nem csak az elismerés jár a legjobbaknak, a díjazottak jutalomban is részesülnek. Kategóriánként értékes és praktikus ajándékokat ajánlottak fel a verseny szervezői. A „Legjobb házhoz szállító étterem 2014” díj nyertese 100.000 Ft értékű Gastron vendéglátóipari csomagolóanyag utalvánnyal gazdagodik, amit tetszése szerint használhat fel pizzadobozra, műanyag ételtároló edényekre. Ebben a kategóriában a másik két kategóriában nevezett éttermek is automatikusan indulnak. A „Legjobb házhoz szállító pizzéria 2014” cím tulajdonosa szintén 100.000 Ft értékben kap konyhagép utalványt a Termotechnika Kft. felajánlásával. Különdíjat is hirdetnek a versenyen, „A Falatozz.hu legjobb étterme 2014” díjat elnyerő vendéglátó 100.000 Ft értékű hirdetési csomaggal népszerűsítheti tovább a szolgáltatásait.
A szervezők szeretnének az idei versennyel hagyományt teremteni, és a megmérettetés népszerűsége esetén minden évben újra megszervezni azt.
ÉRDEKESSÉGEK
Pizzarendelés magyar módra
Az nem újdonság, hogy a pizza a házhoz szállítás aduásza. A Falatozz.hu adatbázisa szerint 2013-ban az ételrendelők 2/3-a legalább egyszer rendelt pizzát is, ugyanakkor évente átlagosan mindössze 4,6 pizzát eszünk meg fejenként. Ez a mennyiség elmarad az olaszoktól és az amerikaiaktól: az előbbiek havonta akár 20 pizzát is elfogyasztanak, az utóbbiak pedig éves szinten 3 milliárd pizzát pusztítanak el, ami a világ évi 5 milliárdos pizzarendeléséhez képest kiemelkedő teljesítmény. Épp a pizza népszerűsége miatt „Az Év házhoz-szállító étterme 2014” versenyen külön pizzéria kategóriában is hirdetnek egy nyertest.
A Falatozz.hu megrendelései alapján kijelenthető, hogy – ahol választható –, kétszer annyian kérik vastag tésztával a pizzájukat, mint vékonnyal. A magyarok 55%-a az ananászos-sonkás Hawaii pizzát szereti a legjobban. Utána következik a népszerűségi listán a Magyaros pizza, az általában szalámival vagy kolbásszal tuningolt, hagymás-paprikás verzió (26%), és a dobogóra még felfért a sima sonkás, azaz a Prosciutto is, a maga 14%-ával. A sonka-gomba-kukorica szentháromságot magába foglaló Songoku mindössze 5% népszerűségnek örvend a hazai ételrendelők körében.
Ami pedig a pizzafeltéteket illeti, Magyarországon nincsen nagy divatja a különlegességeknek, de azért itthon is elkezdtek terjedni az érdekesebb változatok. Számos helyen árulnak már nutellás pizzát, ami egyenesen divatossá vált az utóbbi időkben. A különféle népek étkezési kultúráit utánzó pizzák is elszaporodtak: ilyen az amerikai hamburgerhúsos és hasábburgonyás pizza, a mexikói taco pizza tortillával, illetve a kínai édes-savanyú csirkés, görög gyrosos vagy indiai currys változat. Nem beszélve a magyarosított, pacalos vagy marhapörköltös verziókról, amelyeket savanyú uborkával tetéznek a lelkes kifőzdék. A Falatozz.hu partneréttermeinek kínálatát böngészve további különcségeket is találhatunk, mint például a mandarinos, rumos vagy articsókás pizza, illetve a virslivel töltött pizzaszegély.
De mit rendelünk a pizzán kívül?
2013-ban a legnépszerűbb ételkategória a pizza után a gyros és a desszert volt, és csak ezek után következett a frissensült, majd a hamburger. Azt is megnéztük, hogy tavaly – a kategóriáktól függetlenül – összesítve mely ételeket rendelték a legtöbbször: toronymagasan a palacsinta nyert, majd utána következett a gyros tál, a dobogó harmadik fokát pedig a rántott sajt foglalta el. Ami a desszerteket illeti, az már kiderült, hogy az édesszájúak kosarába legtöbbször palacsinta kerül, de az adatbázisból kinyert toplista alapján a további kedvencek is kiderültek. A második legkedveltebb édes finomság a gesztenyepüré, a harmadik helyezett szinte fej-fej mellett a baklava és a somlói galuska, a mákos guba pedig lecsúszott a dobogóról, és csak utána jön a sorban a gofri és a tiramisu. A Falatozz.hu felméréséből az is kiderül, hogy a magyaros(ított) ételeket részesítjük előnyben, hiába óriási a kínálat. A bolognai sertésbordából például 1,6-szor többet rendeltünk az elmúlt évben, mint a bolognai spagetti klasszikus formájából.
Szórakoztató esetek
A portál négyéves fennállása alatt jócskán születtek meglepő vagy vicces megrendelések, megannyi mulatságos percet okozva a diszpécsereknek: például amikor egyszerre kértek egy Pizza Lófingatót és egy Pizza Szex Utánt, vagy az a speciális kérés érkezett, hogy a futár rajzoljon egy MókusGyíkMadarat a pizzadobozra. Az is mosolyra fakasztó volt, amikor a megrendelő elszontyolodott, hogy egy eleve megrakott Csülkös pizzára nem kérhet pluszban még 12 darab feltétet. De arra a férfira sem lehet haragudni, aki a szerelmesek napján egy hotelszobába rendelt, de majdnem meghiúsult a kiszállítás amiatt, hogy sokáig nem vette fel a telefont, végül visszahívott minket, és bűnbánó hangon kijelentette, hogy azért nem vette fel, mert „Valentin-napi teendői akadtak”.
A legmókásabb rendelésfelvételt azonban egy tévedés szülte. A Falatozz.hu diszpécsere leadott egy rendelést egy pizzériának, amit egy bizonyos Józsi vett fel, és nagyon értetlenkedett, de új pincérek szoktak ilyet, úgyhogy ellentmondást nem tűrő hangon mondta neki, hogy csak írja fel, hogy kinek mit kell vinni. Két óra múlva csalódottan hívta a megrendelő az ételrendelő számát, hogy még nem érkezett meg a futár, sőt az étterem sem tud a rendelésről. Amikor a feldúlt diszpécser elégtételért visszahívta az éttermet, kiderült, hogy korábban elütötte a számot, és egy rádióstúdiót hívott fel a pizzéria helyett, méghozzá élő műsorfelvétel közben. Kiderült, hogy Józsi a bemondó, és nem szokott nagyon ellenkezni, konfliktuskerülő jellem, úgyhogy ő tisztességgel leírta, amit bediktáltak neki, bár  furcsállta, hogy szám helyett pizzát kérnek.

2 megjegyzés:

Lívia írta...

Én még ingyen sem ennék ilyen házhoz szállított ételeket. Szerencsére nem szorulok erre. Évtizedek óta sütök-főzök, így tudom, hogy miben mi van.
Amikor még dolgoztam, aktív kórban voltam, akkor a tanácsháza konyháján, majd később az önkormányzattá változott intézmény konyháján készült ételeket ettem hétfőtől péntekig. De reggelit, vacsorát akkor is mindig meleget készítettem, mert a felvágottakat és a hozzájuk hasonlókat nem szerettük.

Roza írta...

Igazad van, Lívia. Én már csak azért sem ennék ilyet, mert ide,az Isten háta mögé semmilyen futár nem jár:) Meg én szeretek is főzni. Amikor még dolgoztam, a cégnek saját konyhája volt, elég jól főztek.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...