(2 személyre)
15 dkg csirkemell filé
10 dkg csirkemáj
1 közepes fej vöröshagyma
só
bors
őrölt pirospaprika
2-3 ek. étolaj
Elkészítése:
A csirkemellet és a májat vékony csíkokra vágjuk. A hagymát kis kockákra és a felforrósított olajon, kissé megsózva, fedő alatt üvegesre párolom. Ekkor hozzáadom a csirkemell csíkokat és nagy lángon addig pirítom, amíg mind kifehéredik. Ekkor adom hozzá a csirkemájat, azt szintén addig pirítom, amíg a színe megváltozik. Borsozom, kevés őrölt paprikát szórok rá, lefedem és tálalásig melegen tartom.
A körethez:
10 dkg hosszú szemű rizs
10 dkg konzerv csicseriborsó
2 ek. étolaj
só
1/4 teáskanál curry
2 dl forró víz
petrezselyemzöld
Elkészítése:
A konzerv csicseriborsót vízzel leöblítem, majd ledörzsölöm róla a hártyáját (a szemeken van egy hártyaszerű héjféle, az könnyedén lejön róla). Az olajat felforrósítom, beleöntöm a rizst, melyet addig pirítok, amíg kifehéredik. Ekkor hozzáöntöm a 2 dl forró vizet, sózom, beleteszem a curryt és hozzáadom a csicseriborsót. Amikor felforrt lefedem és egészen kis lángon működő sütőbe teszem. Semmi dolgom nincs vele, kb. 20-25 perc alatt készen veszem ki a sütőből.
Tálaláskor frissen vágott petrezselyemzölddel szórom meg.
Tyúkhúr saláta:
két marék frissen szedett tyúkhúr (a felső 3-4 cm-es vége)
salátalé (só, édesítőszer, ecet, víz, bors)
Elkészítése:
A tyúkhúrt alaposan átöblítem, majd tálalás előtt az előre elkészített salátalébe mártom és a tányérra halmozom.
Amíg enyhe az időjárás, a kertben szépen nő a friss, zsenge és bio tyúkhúr. Ugyanígy a gyermekláncfű is. Változatos salátát készíthetünk belőlük akár külön-külön, vagy vegyesen.
2 megjegyzés:
Na végre most be tudtam jönni!:-)
Álmomban se gondoltam volna, hogy a tyúkhúr emberi fogyasztásra is alkalmas. Mi hörcsögöknek, tengerimalackáinknak szedtük mindig. De városiak vagyunk, nem vagyunk hozzászokva, hogy ilyeneket - pl. a gyermekláncfű is - ehető.
Biztosan nagyon egészséges a családod, Roza, mert úgy látom, mindenre odafigyelsz a főzésnél.
Köszönöm Isabel. Én sem régóta tudom, hogy ezek a dolgok ehetőek, de én nyitott vagyok minden újra. És főleg nem kerül pénzbe:)
Egészségesek, hála az Égnek.
Megjegyzés küldése