Nézelődtem, lapozgattam, és megtetszett a Tárkonyos tüdőleves Boldog Kuktánál.
Egy kis változtatással készítettem el.
Hozzávalók 4 személyre:
A tüdő főzővízéhez:
1,5 l víz
1 ek. só
1 kisebb fej vöröshagyma
2 db babérlevél
5-6 őrölt feketebors
Leveshez:
0,5 kg sertéstüdő
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
10 dkg-nyi zeller
1 teás-kanál ételízesítő
1 ek. tárkony
25 dkg sárgarépa
15 dkg fehérrépa
3 gerezd fokhagyma
10 dkg-nyi zeller
1 teás-kanál ételízesítő
1 ek. tárkony
1 ek tejföl
1 tk. liszt
fél citrom
5 dkg száraz levestészta (pl. eperlevél)
2 ek. étolaj
5 dkg száraz levestészta (pl. eperlevél)
2 ek. étolaj
Kicsit hűlni hagyjuk, majd az oda nem illő darabokat (hörgők, légcső folytatása) kivágjuk.
A tüdőt 1 cm széles csíkokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A zellert és a fokhagymát apróra felkockázzuk, a sárgarépát és a fehérrépát felkarikázzuk.
Egy 3 l-es fazékba öntjük az étolajat, felforrósítjuk és hozzáadjuk a sárgarépát, zellert, fokhagymát, a fehérrépát. Fedő alatt kicsit pirítjuk, amíg levet nem enged. A tüdőt is a zöldségekhez adjuk. Néhányszor átforgatjuk a zöldségekkel a tüdőt, majd rászűrjük a tüdő főzőlevét. Megkóstoljuk, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt adunk hozzá. Lassú tűzön addig főzzük, amíg minden meg nem puhul. Végül a lisztből és tejfelből habarást készítünk és hozzáadjuk a leveshez. Ekkor dobhatjuk bele a tésztát is és együtt főzzük további pár percig. (A tészta főzés nélkül is megpuhul a forró levesben, amíg asztalra kerül.) Tálalás előtt még megszórjuk frissen vágott tárkonnyal és petrezselyemzölddel.
Friss citrommal tálaljuk!
3 megjegyzés:
Tüdőt még soha nem főztem, de még a hentesnél se láttam. De el tudom képzelni, hogy finom lehetett. Nálam nyelveleves volt a hét végén, mind elfogyott.
Errefelé is ritkán kapni, szerintem elkapkodják. Nyelvet meg én nem láttam még:))
Én a csirkehátakból ismerem csak a tüdőt, de nem lett a kedvencem. De hát ízlések és pofonok, ugye, különbözőek.
Megjegyzés küldése