2014. augusztus 31., vasárnap

Túrós csiga

A fagyasztóban figyelt már egy ideje 1 cs. élesztős leveles tészta. Az este gondoltam egyet és a mellette leskelődő túróval egyetemben áttettem a hűtő normál részébe, ahol reggelre mind a kettő szépen felengedett.
Gondolkodtam, milyen formában készítsem el.
Tegyem-e muffin sütőbe és mint kis kosarakat töltsem meg?
Végül kitaláltam ezt a túrós csigát.
A túrót úgy ízesítettem, mint a túrós lepénynél.
Kaprot nem sikerült bele tennem, mert nem volt szép zöld.
Hosszában tekertem össze, így lett 15 db.
Délután vendégeim voltak, nekik nagyon izlett!:)
Megemlítem, kicsi Zsozsóka ma 2 éves. Úgy alakult, hogy a születésnapját a jövő szombaton, 6-án tartjuk meg. Majd akkor fogok beszámolni róla.
De azért ma nagyon boldog születésnapot, kislányunk!:)


2014. augusztus 30., szombat

Sárga borsó főzelék sertéspörkölttel

Mai ebéd sárgaborsó főzelék volt, sertéspörkölttel. Már nagyon régen nem készítettem, pedig szeretem:)





Egy adag sárgaborsó főzelék szénhidráttartalma 64,3 gramm.
Egy adag sertéspörkölt szénhidráttartalma  0,7 gramm.

2014. augusztus 28., csütörtök

Palóc gulyás csirkemellből, 3 perces mikrós süti

Most nem a szokásos negyed óra alatt összedobott hús + zöldségek c. ebédemet mutatom meg...
8 hónapos kisunokám Annácska már kóstolgathatja azokat az ételeket, amelyeket mi eszünk. Természetesen nem mindent és természetesen turmixolva, lévén, még nem sikerült fogacskát növesztenie:)
Ma palóc gulyást készítettem, kicsi Annácskára tekintettel csirkemellből.
A múltkor készített "csípős csirkemell pikáns salátával" ételemből még meg volt a fél csirkemell fele. Az most is elégségesnek bizonyult. Természetesen a fűszerekkel csínján bántam.
Amikor elkészült a gulyás, a sűrűjéből  vettem ki, amit leturmixoltam. Annácskának nagyon ízlett!:)
Másodiknak, egy hirtelen ötlettől vezéreltetve a régebben nagyon felkapott, de általam még ki nem próbált 3 perces mikrós sütit készítettem el. (A receptet  itt olvastam.)
 Hozzávalók:

4 csapott ek.  liszt
4 csapott ek. cukor
2 csapott ek. kakaó
1 db tojás
3 ek. tej
3 ek. olaj vagy olvasztott margarin
3 evőkanálnyi csokidarab, lehet fehér csoki, aszalt gyümölcs, stb., de el is hagyható
egy csepp vanília aroma

1 késhegynyi sütőpor, v. szódabikarbóna
1 nagy bögre


Elkészítése:

Tegyük a száraz hozzávalókat a bögrébe és keverjük jól össze. A nedves hozzávalókat is jól keverjük el. Öntsük hozzá a száraz hozzávalókhoz és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a csokidarabokat (ha használjuk) és a vaníliát és ismét keverjük meg.Tegyük a bögrét a mikrohullámú sütőbe és kapcsoljuk be  1000 watton (magas fokozaton),3 percre . A sütemény felemelkedik a bögre széléig, de ne aggódjunk! Hagyjuk kissé kihűlni és helyezzük kistányérra. 
Ha nagyon magasnak találnák, ketté is vághatjuk.   Az is előfordulhat, hogy a süti első fele szépen kijön a pohárból, a másodikat segíteni kell. Ez esetben a másodikat fordítsuk meg és tálaljuk úgy. Két darabban is guszta. Tehetjük eleve két kisebb formába, készíthetjük sárga színűre is, akkor hagyjuk el a kakaót és a tej- valamint az olaj mennyiségét csökkentsük 1-1 ekvőkanálnyival.
Tálalhatjuk csokiöntettel, vaníliapudinggal, bármilyen finom lekvárral, tejszínhabbal.

2014. augusztus 25., hétfő

Csípős csirkemell csíkok pikáns salátával

Ez megint olyan étel, amiből csak egy adag készült.
A kb. 15-20 kg-nyi csirkemell csíkokat bepácoltam szójaszósz, bors, csípős curry, gyömbér és Erős Pista keverékével.
Mielőtt kisütöttem volna, megszórtam egy púpozott teáskanál kukoricakeményítővel és nagyon kevés olajon megpirítottam.
A pikáns saláta  1 paradicsom, 1 tv. paprika és 1 főtt burgonya felszeletelve, megsózva és 1 ek. balzsamecettel meglocsolva.
Tálaláskor vágott korianderrel szórtam meg.
(A főtt burgonya helyettesíthető a salátában bármilyen más zöldséggel. Pl. lila hagymával, de nekem éppen nem volt kéznél.)
Az adag szénhidrát tartalma 25,7 gramm. Burgonya nélkül: 7 gramm. Lila hagymával 17,1  gramm.

2014. augusztus 22., péntek

Almás-csicseriborsós csirkemell csíkok paradicsommal

Azt hiszem, többször is említettem már, hogy amikor egyedül vagyok itthon, nincs nagyon kedvem főzni magamnak. Tegnapról maradék sem volt... Ilyenkor szoktak jönni az ötleteim, amikor negyed óra alatt, (leszámítva persze a csirkemell kiolvasztását a mikroban, ami kb. 6 perc volt, addig viszont összedaraboltam az almát, lemostam a csicseriborsót, odakészítettem a tűzre a serpenyőt, kézközelbe a szószokat, stb) tuti nem több, összedobhatok valami finomat. 
 Hozzávalók:
1 személyre

fél csirkemell filé kb. 15 dkg
10 dkg savanykás nyári alma
5 dkg csicseriborsó
10 dkg paradicsom
2 ek. étolaj
bors
szójaszósz
tabasco szósz
bazsalikom
Elkészítése:

A felforrósított olajon a csíkokra vágott csirkemellet megpirítottam. Hozzáadtam a cikkekre vágott savanykás nyári almát és a csicseriborsót, és addig pirítottam, amíg az alma puhulni kezdett, de még roppanós volt. Ekkor szójaszószt és tabasco szószt, ill. frissen őrölt borsot szórtam rá. Sózni nem kellett, a szójaszósz elég sós.
Tálaláskor egy felszeletelt paradicsomot tettem mellé, tetejére tépett bazsalikomot szórtam.
Teljesen elégséges 1 személyre, sőt a szénhidráttartalma is alacsony.
1 adag szénhidráttartalma 23,6 gramm
Csicseriborsó nélkül         13,0 gramm

2014. augusztus 20., szerda

Pácolt csirkecombok kukoricás rizzsel, szilvás vegyes salátával

Pácolt csirkecombok

Augusztus 20-a lévén csak gyors és egyszerű, de az "ügyeljünk a súlyunkra" jegyében készítettem   ebédet.
Elsőként a csirkecombokat pácoltam be.
Pác:

1 db. natúr joghurt
kb. 1 dl olívaolaj
0,5 dl balzsamecet
frissen őrölt fekete bors
frissen őrölt színes bors
frissen őrölt szegfűbors
frissen őrölt koriander
2 ek. szójaszósz
2 ek. méz
1 tk. chili szósz
2 gerezd fokhagyma


Miután egy ideig pácolódtak ebben a pácban a combok, beleraktam őket egy tepsibe és közepesen meleg sütőben, fóliával lefedve elkezdtem sütni.
Bő egy óra elteltével a pác szépen besűrűsödött, a combok megpirultak. Sütés közben néhányszor megforgattam a combokat. 
A 9 db comb ch tartalma: 150,2 gramm a páccal. 1 db comb 16,7 gramm ch-t tartalmaz.
Szilvás vegyes saláta

Szilva-szezon lévén, mindenképpen szilvás salátát szerettem volna készíteni.

Hozzávalók:

kb. 20 szem, még kemény szilva
2 kisebb fej új vöröshagyma
1 nagyobb lucullus paradicsom
5-6 db sárga koktélparadicsom
1 tv. paprika
fél ek. olivaolaj
2 ek. balzsamecet
frissen őrölt bors


Tetejére frissen vágott bazsalikomot szórtam.
 Köretnek - közkívánatra - kukoricás rizst készítettem.
Hozzávalók:

2 dl (kb 20 dkg) rizs
4 dl forró víz

1 kis cső kukorica, (v. fél doboz konzerv kukorica)
2 ek étolaj

Az elkészítését itt találhatja meg, aki még nem készített párolt rizst, esetleg kíváncsi rá, én hogyan készítem:)
Mikor mindennel elkészültem, jöhetett a tálalás. Még reggel magamhoz vettem ezt a szép tökvirágot, hogy majd díszítésnél felhasználom, de így utólag megállapítottam, a hiányát nem észleltük volna...
 Mindenkinek ízlett az ebéd. A saláta is. Kicsi Zsozsóka teljesen odavolt a kukoricás rizsért, de a kukoricákat kiválogatta belőle:)) A hús kicsit csípős volt, de az egyáltalán nem zavarta a pici lányt. A chili erőssége a mártásában összpontosult inkább, a hús csak az ízét vette át.
1 adag szénhidráttartalma tuti nagyon kedvező, majd egyszer kiszámolom. Ajánlani addig is bátran merem annak (is), aki ügyel a súlyára.

Mindenkinek kellemes, nyugodt és szép ünnepet kívánok!!
(Képek: fesztivalok.varosom.hu, )

2014. augusztus 17., vasárnap

Rántott szelet színes burgonyasalátával

Még tavaly előtt vettem itt a portálon lila burgonya vetőmagot. Tavaly jószerével újabb vetőmagok lettek csak. Az idén - egyenlőre úgy néz ki - azért lesz némi lila burgonya termés... Legalább is ahogy megpiszkáltam a földet, már találtam szép nagy burgonyákat is. Őszig meg még van idejük nőni!:)

Nagyon szerettem volna már készíteni szép színes burgonyasalátát. A lila és a fehér színt nem találtam elég színesnek így nyár közepén, ezért harmadik színnek - édesburgonya híján - tettem bele sárgarépát. 
Hozzávalók:

25-30 dkg lila burgonya
50 dkg fehér húsú burgonya
2 db méretes sárgarépa
fokhagyma levél

 bors
2 dl. olívaolaj
2 ek. dijoni mustár
snidling, esetleg más ehető zöldféle
2-3 ek. fehér borecet
2 gerezd fokhagyma
Elkészítése:

A burgonyákat és a sárgarépát sós vízben puhára főztem és hagytam kihűlni. Eközben összevagdostam fél-1 cm-es darabokra a fokhagymalevelet, és az egyéb hozzávalókból ízlés szerint vinaigrettet készítettem. 
(A vinaigrette-mártásról azt írja a szakirodalom, hogy "Az ecetes-olajos mártás a salátáknak és zöldségeknek leheletnyi fűszeres aromát ad. Alapszabály a vinaigrette készítésénél: egy rész savanyú anyaghoz (borecet vagy citromlé) négy rész olajat kell számítani.")
Az elkészült vinaigrette öntetbe belenyomtam még a 2 gerezd fokhagymát és alaposan összeráztam. A kihűlt burgonyákat és sárgarépát megtisztítottam, majd egy edényben soronként leraktam. Minden 3. sorban megszórtam egy kevés vágott fokhagymalevéllel és megöntöztem 1-2 ek. vinaigrette-tel. Amikor a hozzávalók elfogytak, a maradék vinaigrettet a tetejére öntöttem és tálalásig hűtőbe tettem.
Tálaláskor a színes burgonyasalátát - egyéb híján - sndiglinggel díszítettem.
Még a citromgerezd hiányzik a képről... Azt külön kistányéron kínáltam.
Legközelebb nem felejtem el!:)
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...