2014. szeptember 30., kedd

Sóska főzelék

A sóska főzelék elkészítési módját - ahogy én készítem - már leírtam, azt még egyszer nem írom le.

Ma az ebédnél kétféle variációban került terítékre a sóska.
Én kemény tojás-karikákkal,
krumpli nélkül,
Péterem sült szalonna taréjjal fogyasztotta kedvencét, szintén krumpli nélkül.
Érdekes, egyőnk sem szereti krumplival:)
Annababa ebédre alma/burgonya főzeléket kapott, parizerrel.
A sóska most nem ízlett neki:( Mikor először készítettem Annának sóskát, akkor cseppnyit édesre ízesítettem. Most nem annyira, mert cél, hogy előbb-utóbb úgy és olyat egyen, mint a család többi tagja. Rászoktatni nem fogom, hogy mindent édesen egyen. Az alma/burgonya viszont eleve édes. Pürésítettem a parizert is, mert ha csak villával szétnyomkodom, akkor kiválogatja a kis nyelvével és kitolja a szájacskájából. Így viszont aranyosan elfogyasztotta:)


2014. szeptember 29., hétfő

Chilis csirkemell csíkok fűszeres sült sütőtökkel

Hétfőnként gyakran előfordul, hogy ebédre a vasárnapi ebédből megmaradt étel kerül az asztalra. Ma ez csak félig volt igaz... A tegnapi tepsis sütőtökből maradt csak, a combok elfogytak. Még volt egy negyed adag csirkemell, abból készítettem kellemesen csípős chilis húst.  
 Hozzávalók:
(1 adaghoz)

1 adag fűszeres sült sütőtök
kb. 15 dkg csirkemell filé
1 ek. étolaj
2 ek. chili szósz
bors
(sózni nem sóztam, a chili szószban van só)
Elkészítése:

A felcsíkozott csirkemell filét jó alaposan bekeverem  chili szósszal, megborsozom, majd a felforrósított olajon kb. 5 percig pirítom. Felesleges tovább, amikor a hús színe világosra vált, megfordítjuk, a másik felét is addig sütjük és kész. Így nem szárad ki az amúgy száraz csirkemell.
A sütőtököt mikróban óvatosan átmelegítettem, majd mellétálaltam a frissen elkészült chilis húst.
Szénhidrát tartalma: 46,6 gramm.

Annababa szintén sütőtököt evett. 

2014. szeptember 28., vasárnap

Sütőtök ágyon sült csirkecombok vegyes salátával

Azzal is kezdhettem volna ezt a posztot, hogy megkezdődött a sütőtök-szezon. 
A hagyományos sütőtökkel szemben  a sonkatököt nem kell, hogy megcsípje a  dér, sőt, leszedésének idejét is szeptember végére ajánlják a szakemberek.

Mivel az utóbbi időben nagyon kedvelt lett a családban a valamilyen zöldségágyon - és nem feltétlenül burgonyán - sült húsoknak, így, hogy a változatosság is fennálljon, sor került a sütőtökre is.

 Igazán finomra sikerült:)
Hozzávalók:
(4 személyre)

A páchoz:

1 ek. olívaolaj, 
1 ek. fokhagymás- és kakukkfű olaj, 
gyömbér, 
bors, 
1 ek. ketchup, 
2 ek. szójaszósz, 
1 mk. csípős curry, 
2 gerezd zúzott fokhagyma, 
1 tk. epres-vaníliás balzsamecet

A megtisztított csirkecombokat ebben a keverékben pácoltam kb. 2 óra hosszat. Ha ettől többet áll a pácban, az csak előnyére válik.
A sütőtök ágyhoz:

kb. 1 kg-nyi sütőtök
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 paradicsom


Elkészítése:

Kizsírozott tepsibe leterítettem a nem túl kicsi csíkokra és kockákra vágott tököt, majd következett egy sor vöröshagyma. A paradicsomot a színhatás kedvéért tettem rá. A hagymát egészen enyhén megsóztam. Ezután következett a pár órát pácban  pihent csirkecombok elhelyezése. A páclevet is rájuk öntöttem. Alufóliával letakartam és előmelegített 220 fokos sütőben sütöttem kb. fél órát. 
Ekkor megnéztem és a sütőtök már puha volt. Levettem a fóliát és úgy tettem vissza a sütőbe a tepsit, hogy a comboknak legyen ideje pirulni és a keletkezett folyadék is el tudjon párologni.  A hátralévő sütési idő alatt csak a combokat forgattam  meg.

Tálalásnál friss, vegyes salátával tálaltam.
1 adag sütőtök ágyon sült csirkecomb szénhidrát tartalma 46,6 gramm.
 A friss vegyes saláta káposzta-mogyoróhagyma-sárgarépa-uborka, kevés só, bors, kevéske balzsamecet és egy fél citrom leve felhasználásával készült.
1 adag saláta szénhidráttartalma 9,8 gramm.
Egy adag "sütőtök ágyon sült csirkecombok vegyes salátával" szénhidráttartalma 56,4 g.

 Ebédre Annababa is a nagyon finom sült sütőtökből kapott és nagyon ízlett neki:)

2014. szeptember 27., szombat

200 olvasó...:)

Szeretettel köszöntöm a 200. olvasómat, "Alma Gránát" személyében!:)

Emlékszem, amikor 2011-ben elkezdtem írni a blogot, mekkora élmény volt, amikor már 20 olvasóm volt!:) Aztán 50, majd a bűvös 100-as. És íme, nem lehetetlen, hogy az embernek - illetve a blogjának - akár 200, vagy még több olvasója legyen. Nem kevés munkával jár. Úgy érzem, annyi munkát, amivel 200 olvasót és 326185 kattintást el lehet érni, annyit belefektettem a blogomba.
És, hogy a 200. olvasómnak is maradjon emléke arról, hogy egyszer egy kis blognak ő lett a 200. olvasója egy szerény - de témába vágó - kis emléket szeretnék küldeni:
Kérem kedves Alma Gránátot, email-címemre küldje el a címét, hogy postára adhassam emlék-ajándékát.

2014. szeptember 26., péntek

Tepsiben sült pácolt csirkecombok vele sült zöldségekkel

Pácolt csirkecombokat már készítettem,
csak akkor nem vele sült zöldségkörettel,
hanem rizskörettel
és szilvás vegyes salátával,
most mogyoróhagymás uborkasaláta volt hozzá.
Annababa ebédje zöldbabfőzelék csirkehusival.
A zöldbabot a csirkehússal együtt tettem fel főni, éppen csak annyi vízben, hogy inkább párolódjanak az alapanyagok. És csak annyi ideig főztem, amíg már azt mondhattam, majdnem puha. Fűszerezése kevéske só, gondolatnyi cukor volt. A végén kapott egy enyhe tejfölös habarást, utána összepasszíroztam.
Annababa szinte mindegyik főzelékjét jól megszórom frissen vágott zöldségzölddel. Ezzel már nem főzöm, amikor elkezdünk enni, csak elkeverem a meleg főzelékkel. 

2014. szeptember 25., csütörtök

Lecsó csirkemájjal

Tegnap, afeletti riadalmamban, hogy egyre ígérték hajnalokra a talaj-menti fagyokat, kicsi Annával "leszedtük" a paprikát. Ő a pálya széléről elégedetlenkedett, a cumikáját úgy elhajította, hogy nem találtuk meg:( Gyors telefon apájának, hozzanak másikat! Igen ám! De egy új cumi nem olyan "ízű", mint egy több hónapja használt...:( Kicsi Annám örömmel a szájába vette az új szerzeményt, cumizott egyet-kettőt, kivette, megnézte az új cumit, majd visszatette a szájacskájába, és kezdődött minden elölről. Később, még zseblámpával is visszamentem a kertbe, mert az elveszett cumi kissé foszforeszkálósnak tűnt, reménykedtem, jobban előtűnik... De az akár hol is lehet. Már a Wolfit akartam "bevetni", de azért ezt átgondoltam. Nem szabad semelyik kapun kimennie, most majd éppen én fogom biztatni, hogy jöjjön?! Onnantól nem lesz fegyelem! 

Íme a paprikatermésünk, kb. 20 kg. A képen ez nem nagyon érzékelhető, de a legnagyobb méretű vájlingban van, púpozva, ami 25 literes. Persze, nem csak ennyi termett... Legalább ennyit leszedtünk már enni, főzni, ajándékozni...
 Ma, teljesen egyértelmű volt hogy lecsót kell főzni!:))
 Mivel a kolbászt, a virslit nem igazán szeretem bele, kitaláltam, teszek bele csirkemájat.
 Finom lett!:) A szalonnás alap és a lecsó nagyon finom ízt adott a májnak.
A főzésben az a szép, hogy egy étel variációs lehetőségei szinte végtelenek:)
Mivel egyszemélyes adagot nem nagyon lehet főzni, így legalább holnapra is meg van az ebédem.
1 adag szénhidráttartalma 11,7 gramm.
1 adag szénhidráttartalma kb. 15 dkg májjal 16,2 gramm.

 Annababának kapros tökfőzeléket készítettem, csirkehusival. Ezt nagyon szereti:)

2014. szeptember 24., szerda

Tengeri halragu galuskával

 Hozzávalók: 
(4 adag) 

50 dkg tengeri hal filé
1 db közepes nagys. piros kaliforniai paprika vagy kápia paprika
1/2 csokor petrezselyemzöld
10 db olajbogyó
5 dkg vaj
3 ek. étolaj
1 tk. frissen aprított rozmaringlevél

bors
3-4 gerezd fokhagyma
1 db chili paprika (vagy chili szósz)
1 cm-nyi szardella paszta
2 dl. főzőtejszín

korianderzöld
 Elkészítése: 

A vajat az étolajjal összeolvasztom, megpirítom benne a fokhagymát.
Felkockázom a halfilét és megpirítom az olajos, vajas keverékben. Sózom, borsozom.
Amikor már kicsi színt kapott a hal, hozzáteszem az apróra vágott rozmaringot, a finomra vágott petrezselyem zöldet, a kockákra vágott paprikát és az olívabogyót. Most tehetjük bele a chili paprikát, vagy chili szószt. Végül hozzáöntjük a főzőtejszínt.
Ezután  2-3 perc alatt összeforraljuk.

Tálalhatjuk galuskával, párolt rizzsel, kifőtt tésztával. Előtte bőségesen megszórjuk vágott korianderrel, vagy vágott petrezselyemmel.
Az étel szénhidráttartalma köret nélkül 20 gramm.
1 adag szénhidráttartalma köret nélkül 5 gramm.
1 adag galuska szénhidráttartalma 70,6 gramm.
1 adag  kifőtt tészta szénhidráttartalma 43 gramm.
5 dkg párolt rizs szénhidráttartalma 18,7 gramm.

Annababa ma nincs itthon, így neki nem főztem.

2014. szeptember 23., kedd

Kínai pirított csirke párolt rizzsel

Nálunk - főként, amióta Annababa is eszik husikát - a csirkemell filé a legnépszerűbb húsféle. Egy fél csirkemell felét Anna eszi meg, a másik felét én, de ezt már egy másik posztban említettem:)
A kínait én szeretem nagyon... Kínai vendéglő pedig csak a városban van. Néha egy kínai alappal is meg lehet oldani a dolgot:)
Hozzávalók:
(4 főre)

40 dkg csirkemell filé
1 póréhagyma
1 közepes, piros kaliforniai paprika
1 sárgarépa
1 cs. kínai pirított csirke alap
Elkészítése:

A vékony csíkokra vágott csirkehúst pirítsuk aranysárgára 2-3 ek. olajon. 
Adjuk hozzá a kockára vágott póréhagymát, a vékony csíkokra vágott sárgarépát és a kockára vágott paprikát. Kevergetve pirítsuk közepes lángon 5 percig.
A tasak tartalmát keverjük el 2 , 5 dl hideg vízzel, öntsük a zöldségekre, jól keverjük el és lassú lángon, időnként megkevergetve pároljuk további 5-8 percig.
Tálaljuk párolt rizzsel.
1 adag elkészített étel energia tartalma (rizs nélkül) 260 kcal.
1 adag elkészített étel szénhidráttartalma (rizs nélkül) 9 gramm.
5 dkg párolt rizs szénhidráttartalma 18,7 gramm.
A tányéron látható étel szénhidráttartalma 27,7 gramm.

Annababa ebédje - gyakran két napra valót sikerül megfőzni, vagy elkészíteni - mint tegnap: a levesben főtt zöldségek husival, kevéske tésztával. De ma turmixoltam ismét.
Kétségtelenül jobban tetszett neki:)

2014. szeptember 22., hétfő

Egyben, cserépben sült lapocka petrezselymes burgonyával, kökénylekvárral

 A feladat az volt, hogy süssek olyan sült húst, amihez jól illik a kökénylekvár.
 
Sertéslapocka és -karaj volt itthon. A karajt leginkább kirántva szeretjük, ezért azt el is vetettem. A lapockát jól bedörzsöltem sóval, megtűzködtem jó sok fokhagymával,  színes borsot daráltam rá, baconnel borítottam, majd összezúzott borókabogyót és rozmaringot tettem mellé.
A beáztatott cserépbe a lapocka alá is tettem két szelet bacont, arra fektettem a húst. Letakartam és hideg sütőben, 220 fokon elkezdtem sütni. Amikor egy jó óra múlva megnéztem, már volt leve, így azzal megöntözhettem. Maghőt mértem, de még csak 60 és 70 fok között állt be a mutató. Vissza a sütőbe.
Újabb egy óra elteltével a maghő már picit már túl is haladt a sertésnek ajánlott 85 fokon, így kivettem a sütőből, még egyszer megöntöztem és a forró cserépben hagytam pihenni.
 A pecsenyelevet leöntöttem róla, majd a húst felszeleteltem.
 A pecsenyelevet leszűrtem, forraltam egy kis ideig, amíg szépen besűrűsödött.
Időközben elkészült a petrezselymes burgonya is, úgyhogy a tálalásnak már nem volt akadálya.
A burgonyát a pecsenyemártással, a húst a kökénylekvárral húztam át.
 Ez az összeállítás nagyon ízlett mindenkinek. Biztosan gyakrabban fog az étlapunkon szerepelni:)
Az egész lapocka (8 szelet) szénhidráttartalma 4 gramm.
A személyenként 1-1 szeleté 0,5 gramm.
1 adag petrezselymes burgonya (kb. 5 karika) szénhidráttartalma 32,8 gramm.
A kökénylekvár 10 dkg-ja 69 gramm szénhidrátot tartalmaz.
2 evőkanálnyi mennyiség kb. 4 dkg, szénhidrát tartalma 27,6 gramm.
(A pecsenyelé szénhidráttartalma nem kiszámítható, viszont elhagyható.)
A képen szereplő adag szénhidráttartalma: 60,9 gramm
Anna baba a húslevesben megfőtt zöldségekből kapott ebédre, csirkehusival és kevéske tésztával. Már próbálom, hogy csak villával nyomkodom össze, de harmadjára már nem tetszett neki:) Éppen csak kibújt elöl két fogacskája, nem is tud még darabosat enni... Visszatérünk a turmixra. Kipróbálom, mennyire fotogén egy babaebéd:))
Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...