2015. január 26., hétfő

Zöldségleves, burgonyafőzelék pörkölttel

Mivel tegnapról nem maradt ebéd, így ma főztem zöldséglevest és
tejfeles burgonyafőzeléket pörkölttel, ami jelent esetben darált húsból készült.
Annácska miatt nem is baj, ezt sokkal könnyebben megette.
Zöldségleves

Hozzávalók:
(2 személyre)

2 db sárgarépa
2 db petrezselyem
1 db burgonya
(lehetne benne még:
zöldborsó,
karalábé,
karfiol,
zeller is.)
kis fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
vágott petrezselyemzöld
1-2 ek. étolaj

bors

5 dkg kis kockatészta (esetleg daragaluska)
Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítottam, majd egyforma karikákra vágtam őket. A vöröshagymát kis kockákra, a fokhagymát  vékony szeletekre. Az olajat felforrósítottam és a zöldségeket egyszerre beletettem Megsóztam és fedő alatt addig pirítottam, míg levet engedett. Akkor felöntöttem 1 liter forró vízzel, majd addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak. Ekkor beletettem 5 dkg kis kockatésztát. Azzal már nem főztem, csak elkevertem, lefedtem, a lángot lekapcsoltam. Tálalásig szépen megpuhult.
Tálaláskor vágott petrezselyemzölddel szórtam meg.

Burgonyafőzelék
Hozzávalók:
(2 személyre)

0,5 kg burgonya
kisebb fej vöröshagyma
babérlevél

1 ek. tejföl

Elkészítése:

A kockára vágott burgonyát és vöröshagymát kevés vízben a babérlevéllel együtt feltettem főni. Kissé megsóztam és addig főztem, amíg a burgonya megpuhult. Ekkor krumplinyomóval kicsit összenyomkodtam, majd elkevertem az 1 ek-nyi simára kevert tejföllel. Ez adott neki némi savanyú ízt. Annababa miatt nem készítettem savanyú burgonyafőzeléket.
Pörkölt darált húsból

Hozzávalók:

kb. 15 dkg sertés darált hús
1-2 ek. étolaj
kis fej vöröshagyma
1 mk. őrölt pirospaprika
őrölt bors


Elkészítése:

A sertéspörköltnél leírtak szerint. (Most nem került bele zöldpaprika és paradicsom.)
1 adag zöldségleves szénhidráttartalma: 16,2 gramm tésztával 23,8 gramm
1 adag burgonyafőzelék szénhidráttartalma: 25 gramm
1 adag pörkölt szénhidráttartalma: 0,7 gramm
A mai ebéd szénhidráttartalma: 49,5 gramm/adag

6 megjegyzés:

Anikó írta...

Roza nagyon jó, hogy kiírod a szénhidráttartalmat, mostanában figyelem is miket főzöl, látom nem rántasz be semmit, tudod én még olyan kezdő kocacukros vagyok, eddig a max. mért legnagyobb érték éhhomra 8,2 volt, étkezés után két órával meg még alacsonyabb, szóval de azért figyelek, főleg jó lenne lefogyni, de tudod én olyan itt-ott rágcsálós vagyok, meg édesszájú, imádom a sütiket, mindenféle édességet, szóval jobban kéne figyelnem egy kicsit.
megpróbálok változtatni a főzési szokásaimon, köreteket elhagyni ill. zöldségekre cserélni.

Roza írta...

Anikó, csak biztatni tudlak. Még most tudod legkönnyebben megelőzni az esetleges későbbi nagyobb problémát.
Én is nagyon kenyeres, tésztás voltam, a süteményt sem vetettem meg, főleg a kelt tésztákat és nézd meg a blogomat: mikor láttál ilyesmit utoljára? És nem azért, mert nem tettem bele. Egyszerűen nem főzök olyat, ami árt. Kivéve, ha eljönnek az ikerunokáim, olyankor szoktam is lazítani egy kicsit. De már az egész család így étkezik, és nagyon jól van ez így. Láthatod azt is, hogy semmi extrát nem veszek, készítek. Szerintem minden teljesen hétköznapi.
Ha tudok segíteni, csak kérdezzél.

mellissina2 írta...

Roza,nagyon szép a blogod!!!Én megszüntettem mindkét blogom,mert eltűntek belőle a képek,de majd nyitok másikat!Puszil Piroska.(mellissina)

Roza írta...

Piroskám, már nagyon hiányoztál!! Nyissad-nyissad azt a blogot és kérlek, értesítsél.
Puszillak és vigyázzál magadra!!!

Anikó írta...

Roza teljesen igazad van, önuralom és elhatározás az egész, és az is igaz, hogy én még az elején vagyok.
Valahogy elszánom magam.
Az is biztató nekem, hogy én is az egyszerű konyhát szeretem, amit te is viszel, így könnyebb is lesz, eleve úgy főzök már, elhagyom a rántásokat, a köreteket, ez már megy, csak ne szeretném annyira az édességeket, a csokit, a krémes tortákat, kelt tésztákat, szóval mindent, amit pont nem szabadna, mindig itt csúszom el:-)))
De majd erős leszek valahogy:-)))
Köszi a biztatást:-)))

Roza írta...

Anikó!
Meg fogod látni, ahogy elkezd a súlyod elindulni lefelé, az lesz a legnagyobb ösztönző. Még nem kell lemondanod ezekről a dolgokról, egyenlőre csak felezd meg a mennyiséget. Aztán ritkítsad. Aztán - a legfontosabb - édesítőt használjál. Később, amikor tésztát főznél, direkt csináljál helyette húst zöldséggel. Hiszem, hogy működik. És a családodnak sem fog ártani!
Szurkolok neked nagyon!!

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...