2015. március 17., kedd

Chilis csirkemell csíkok tavaszt idéző tócsnival, tyúkhúr salátával; darapuding cseresznye-málna öntettel, tejszínhabbal

A mai ebédet a Verus által meghirdetett "...itt a tavasz" jeligéjű játékára készítettem.


Chilis csirkemell csíkok:
Hozzávalók:
(4 személyre)

60-80 dkg csirkemell filé
őrölt színes bors
őrölt fahéj
reszelt gyömbér
2 ek. fokhagymás chiliszósz
1 ek. erős paprikás olaj
Tabasco szósz
1 ek. fekete melasz

2 ek. étkezési keményítő
Elkészítése:

A csirkemell filét vékony csíkokra vágtam. Egy tálba tettem őket és a fenti hozzávalókat - a keményítő kivételével - hozzáadtam, jól elkevertem és pár órát állni hagytam. Egy vastag falú serpenyőbe öntöttem kb. 2 ek. étolajat. A csirkemellre rászórtam a keményítőt és összekevertem. Az olaj közben felforrósodott, a csirkemell csíkokat beleöntöttem és nagy lángon addig pirítottam állandóan kevergetve, amíg mind kifehéredett, majd egy kis színt kaptak.

Színes tócsni:
Hozzávalók:

kb. 25 dkg sütőtök
1 kisebb, vagy egy fél piros kaliforniai paprika
1 póréhagyma zöld szára
petrezselyemzöld
1 ek. liszt
1 egész tojás
őrölt szerecsendió

Elkészítése:

A sütőtököt és a kaliforniai paprikát a nagyobb lyukú reszelőn lereszeltem. A póréhagyma zöld szárát  hosszában bevagdostam három vékony csíkban, majd fordítottam egyet rajta és ott is két csíkban bevagdostam. Ezek után apró kockákra vágtam és a sütőtökhöz adtam. Adtam hozzá frissen vágott petrezselyemzöldet, megszórtam sóval, őrölt szerecsendióval, beleütöttem 1 egész tojást, majd hozzákevertem 1 ek. lisztet.
Egy serpenyőbe kevés étolajat öntöttem, a masszát evőkanállal szépen beleadagoltam. Egyszerre négy db-ot, melyet kicsit szét is lapítottam. Mindkét oldalát pirosra sütöttem.
Tálalásnál hagyományos (víz, ecet, cukor, só) salátalébe mártott tyúkhúr salátát adtam hozzá, majd díszítettem.


Desszertnek - a kitételeknek megfelelően - készítettem egy darapudingot, melyen a piros gyümölcs cseresznye  és málnaöntet, a tetején tejszínhabbal.
Hozzávalók:
(4-5 személyre)

A pudinghoz:

0,5 l. tej
5 dkg búzadara
8 dkg kr. cukor v. xillit
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor
csipet só
Elkészítése:

A tojássárgákat a cukor felével elkeverjük és a fehérjét a cukor másik felével habbá verjük. Közben a tejet felforraljuk a csipet sóval és a darát belefőzzük. (Az állaga egy kissé hígabb tejbedarához legyen hasonlatos.) A tojássárgákat forrón hozzá keverjük a megfőtt darához, és könnyedén elkeverjük a felvert tojáshabbal is. Öntsük üveg tálakba, fagylaltos kelyhekbe, vagy magasabb poharakba, tegyünk rá gyümölcsöntetet...
Gyümölcsöntet:

25 dkg fagyasztott cseresznye (szezonban nyers)
25 dkg fagyasztott málna
5 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
1 cs. vaníliás cukor
őrölt szegfűszeg
őrölt gyömbér
2 dkg étkezési keményítő
1,5 dl víz
Elkészítése:

A fagyott gyümölcsöket öntsük egy megfelelő lábasba. Öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a cukrot/édesítőt és a többi fűszereket, majd közepes lángon főzzük puhára de úgy, hogy a gyümölcsök még kissé darabosak legyenek (5-10 perc). Ekkor a keményítőt 3 ek. vízzel simára keverjük és a megfőtt gyümölcsöket vele besűrítjük. Nem kell sokáig főzni a keményítővel, ahogy sűrűsödik, már le is vehetjük a tűzről, hisz' a keményítő még hűlés közben is sűrűsödik.
Ezt a gyümölcs öntetet kanalazzuk a darapuding tetejére. Kicsit hűtsük, majd nyomjunk rá tejszínhabot és díszítsük gyümölccsel, citromfűvel. 
Hidegen, melegen egyaránt fogyaszthatjuk.

11 megjegyzés:

Katalin írta...

Milyen friss voltál :-) nagyon szépet alkottál, és szépen kidíszítetted, tálaltad. A főétel és a desszert is nagyon guszta, finom lehetett!

Én is játszok majd, a főétel már kész, a desszert majd a hát vége felé fog elkészülni :-)

Bocsi, de a gyümölcs öntetnél 0,25 dkg cseresznyét és málnát írtál, gondolom ennél több van benne....

Zsuzsa írta...

Nagyon mutatós és gondolom finom is.
Sok sikert a versenyhez!

Zsu

Roza írta...

Katalin, 0,25 mindegyikből, össz. fél kg. 4-5 pohár krémhez...
És köszönöm a kedves szavaidat:)

Zsuzsa, köszönöm szépen:)

Györgyné Laczkó írta...

Nagyon gusztusos ételeket készítettél, Rozika, nálam tuti közönségdíjas vagy! (De a gyümölcs mennyiséget tényleg írd át, mert így nem fél kg, csak fél dkg.)

apimami írta...

Nagyon guszta amit készítettél Rozikám!
Nálam nyerő helyen vagy!

Roza írta...

Marcsikám, látod?...:)) És nem értettem, hogy Katalin miért kevesli a gyümölcsöt!:))) Köszönöm szépen!:)

Piroskám, köszönöm!!:)

Verus írta...

Kedves Roza! Ez valami mesés :) Ezt a zöldséges tócsnit el is fogom készíteni, nagyon tetszik.
A desszert meg egyenesen gyönyörű!

Köszönöm.

Roza írta...

Verus, én köszönöm:)

Vicuska írta...

Nagyon étvágygerjesztő a kínálat!

Roza írta...

Köszönöm, Vicuska!:)

Ani írta...

Amikor közzétetted a recepteket, nem volt időm írni, most pótolom. Gyönyörű minden! Életemben először én is játszom. Az esélytelenek nyugalmával.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...