Sütemény eleve szóba sem jöhetett, mindenképpen a húsos ételek közül kerestem ki egy kedvemre valót.
A Currys-zöldséges pulykaragu mellett döntöttem.
Hozzávalók:
(4 személyre)
600 g kicsontozott pulyka- vagy báránycomb
2 ek. Worcester- vagy szójaszósz
2 csokor újhagyma
200 g apró szemű sampinyon gomba
400 g zsenge sárgarépa
2+2 ek. olaj
1 ek. rizsliszt
1 kk. csípős curry
12-15 szem koriander
1 dl száraz fehérbor
só
rózsabors
A körethez:
1 tyúkhúsleveskocka
200 g kerek szemű rizs
200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
1 csokor petrezselyem
2-3 szál majoránna
1. A húst megmossuk, szárazra törölgetjük, apróra felkockázzuk. Meghintjük a Worcester- vagy szójaszósszal, két villával alaposan összekeverjük, majd lefedjük, és fél órát (vagy többet) a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Közben megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. Az újhagymát (10 cm zöldjével együtt) és a gombát vékony szeletekre, a sárgarépát rézsútos karikákra vágjuk.
3. A körethez felforralunk 5 dl vizet a leveskockával, beleszórjuk a rizst, lefedjük, és mikrohullámú vagy hagyományos sütőben, 180 °C-on puhára pároljuk (20-25 perc).
200 g kerek szemű rizs
200 g zöldborsó (tisztított/mélyhűtött)
1 csokor petrezselyem
2-3 szál majoránna
Elkészítése:
1. A húst megmossuk, szárazra törölgetjük, apróra felkockázzuk. Meghintjük a Worcester- vagy szójaszósszal, két villával alaposan összekeverjük, majd lefedjük, és fél órát (vagy többet) a hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Közben megtisztítjuk és megmossuk a zöldségeket. Az újhagymát (10 cm zöldjével együtt) és a gombát vékony szeletekre, a sárgarépát rézsútos karikákra vágjuk.
3. A körethez felforralunk 5 dl vizet a leveskockával, beleszórjuk a rizst, lefedjük, és mikrohullámú vagy hagyományos sütőben, 180 °C-on puhára pároljuk (20-25 perc).
4. Nagyobb serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, beledobjuk a húst, és élénk tűzön, két favillával folyamatosan keverve aranybarnára pirítjuk. Meghintjük a rizsliszttel, a curryvel és a durvára tört vagy őrölt korianderrel, majd aláöntjük a bort, ízlés szerint sóval, frissen őrölt rózsaborssal fűszerezzük, és éppen csak összeforraljuk. Fedő alatt melegen tartjuk.
5. A maradék 2 ek. felforrósított olajban 1 percig pirítjuk a hagymát, azután hozzáadjuk a sárgarépát, gombát és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig, saját levében-gőzében puha-ropogósra pároljuk.
6. A zöldségraguhoz adjuk a rizst és a finomra vágott petrezselymet, lazán összekeverjük, nem túl mély tálba szedjük (vagy a serpenyőben hagyjuk), végül a tetejére halmozzuk a currys húsragut. Petrezselyem- vagy friss majoránnalevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
5. A maradék 2 ek. felforrósított olajban 1 percig pirítjuk a hagymát, azután hozzáadjuk a sárgarépát, gombát és a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt, mérsékelt tűzön 8-10 percig, saját levében-gőzében puha-ropogósra pároljuk.
6. A zöldségraguhoz adjuk a rizst és a finomra vágott petrezselymet, lazán összekeverjük, nem túl mély tálba szedjük (vagy a serpenyőben hagyjuk), végül a tetejére halmozzuk a currys húsragut. Petrezselyem- vagy friss majoránnalevélkékkel díszítjük, és azonnal tálaljuk.
Tippek:
– Készíthetjük sertéscombból, csirkemellből is.
– Készíthetjük sertéscombból, csirkemellből is.
7 megjegyzés:
Hmmm ez nagyon jól néz ki. Pont ma vettem meg a legújabb újságot, telis tele van finomsággal.
looks so tasty, cant wait to try this too
- www.angelaah91.blogspot.nl
Csipike, biztosan találsz kedvedre valót!:)
Angela, thank you!:)
De guszta, ez is szép tavaszi színű :-)
Én is elkészültem a Verusnak szánt menüsorral :-) A tiéd nagyon szép volt.....
Köszönöm Katalin!
Biztos vagyok benne, hogy a Tiéd nem kevésbé lesz guszta!
Szeretem a curryt s mégis alig használjuk. Szívesen megkóstoltam volna ezt a remeket. :) Kellemes hétvégét!
Köszönöm, kedves MJ., viszont Nektek is!
Megjegyzés küldése