Oldalmegjelenítések:

2015. április 25., szombat

Karaj gombaraguval és krumplilepénnyel

A mai ebédet ITT  találtam, miközben nézelődtem a neten:) Felmértem, hogy minden van hozzá itthon. A gondolatot tett követte!:)
Hozzávalók:
(2 adaghoz)

A raguhoz:

40 dkg sertés rövidkaraj
50 dkg csiperkegomba
1 db póréhagyma
1 csokor petrezselyem
2 . 5 ek vaj
1 . 5 dl zöldség alaplé
2 evőkanál étkezési keményítő
1 . 5 dl főzőtejszín
1 teáskanál napraforgó olaj

A lepényhez:

80 dkg burgonya
só - ízlés szerint
bors - ízlés szerint
szerecsendió - ízlés szerint
1 db tojás (szükség esetén)
1 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

Elkészítése:

Elsőként a krumplilepényekhez szükséges burgonyát enyhén sós vízben kifőzzük, majd hagyjuk kihűlni. (Én nyers burgonyából un. tócsnit készítettem.)
Míg hűl a krumpli, előkészítjük az étel többi alkotórészét. A hússzeleteket kiklopfoljuk, enyhén sózzuk, majd borsozzuk.
A raguhoz szükséges hozzávalók közül a gombát megmossuk, majd a kisebb szeleteket negyedeljük, nagyobbakat is úgy vágjuk fel, hogy harapható legyen a gomba. A póréhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet is felaprítjuk. Gyorsan magunk mellé készítjük még a leveskockából készült zöldséglevest és az étkezési keményítővel kikevert tejszínt.
A húst kevés olajon (én olaj és vaj keverékén) elősütjük, épp annyira, hogy egy kis színt kapjon, majd egy tányérra kiszedjük őket. Ugyanabba az edénybe, amelyből kiemeljük a hússzeleteket, beletesszük a 2 ek vajat, majd rádobjuk a póréhagymát, amelyet megfonnyasztunk, majd mehet rá a gomba. Néhány perc alatt összeforgatjuk őket, és még mielőtt a gomba levet eresztene, rázuttyantjuk a zöldséglevest és a tejszínt.
Felforraljuk a ragut, visszahelyezzük az elősütött karajszeleteket, lejjebb vesszük a hőfokot az edény alatt, és hagyjuk, hogy a hús a raguban puhuljon meg. Addig rotyogtatjuk a ragut, míg sűrű nem lesz. Ha kell, a maradék tejszínnel lehet hígítani.
Míg a ragu a hússal fődögél, addig elkészítjük a krumplilepényeket. A megfőtt, kihűlt burgonyákat meghámozzuk és durvára reszeljük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, ha nem áll össze a massza, 1 tojást hozzá lehet ütni. Egy teflon serpenyőbe kevés olajat teszünk, azt felhevítjük. A masszából kis korongokat formázunk, és azokat a serpenyőbe tesszük, majd a korongok mindkét oldalát finom ropogósra sütjük.
Végső simításként amikor már látjuk, hogy sűrűsödik a ragu, beletesszük a felaprított petrezselymet és hagyjuk, míg a ragu teljesen el nem készül.
Tálaláskor csak egymás mellé vagy egymásra (kinek, hogy tetszik) rendezzük a krumplilepényeket, a karajszeleteket és merünk a raguból annyit, amennyit nem szégyellünk.

Ha valaki szeretné, akár tűzállótálba egymásra rétegezheti a krumplilepényeket, a húst és a ragut, megszórhatja sajttal, és a sütőbe helyezve addig pirítja, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Az étel hús nélkül is elkészíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...