Reggel végignéztem a ragyogó napsütésben zöldellő hátsó kerten, sok-sok sárga pitypang tarkította a zöldet. Köztük Haragos zöldjével a friss, kora tavaszi csalán... Máris kész volt az elhatározás! Csalánleves!:) Aztán, hogy méghozzá krémleves!:) Szerintem jó döntés volt!:)
Hozzávalók:
(4 személyre)
1 nagy csokor csalán
1 ek-nyi kókusz olaj
1 ek-nyi liszt
2 gerezd fokhagyma
1 dl. főzőtejszín
pár csepp édesítőszer
1 l. alaplé (csontleves)
2-3 dl. tej
őrölt bors
só
Elkészítése:
A csalánt alaposan megmossuk, konyharuhába csavarjuk és jól megnyomkodjuk. Ekkor elveszíti a csípősségét. Leszedjük a leveleit és összevágjuk. A kókuszolajból a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, majd beledobjuk a csalánt és alaposan elkeverjük. A csalán szemmel láthatólag összeesik. Beledobjuk az összenyomott fokhagymát, borsot. Sózzuk, édesítőt teszünk bele, de csak annyit, hogy éppen kiérződjön a kellemesen édeskés íz. Beleöntjük a a tejet, az alaplevet és a főzőtejszínt. Simára keverjük, forrástól számítva, kis lángon kb. 15 percig főzzük, majd rúdmixerrel pürésítjük.
Krutont kínálunk hozzá.
Másodiknak pedig túrós máglyarakást készítettem.
Hozzávalók:
(4 személyre)
20 dkg szikkadt vajas kifli
0, 5 l tej
3 dkg vaj
3 egész tojás
10 dkg cukor
1 cs (25 dkg ) túró
1 ek. kr. cukor
1 cs. vanília
1 egész tojás
1 ek. tejföl
Elkészítése:
A kifliket karikára vágjuk és egy tálba tesszük. A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal elkeverjük, hozzáadjuk a tejet és a kiflikre öntjük. Egy kisebb, kb. 20x25 cm-es tepsit kizsírozunk és lerakunk egy sor áztatott kiflit. Erre jön a túró, melyet ízesítettünk a kr. cukorral a vaníliával, 1 egész tojással és 1 ek. tejföllel. Megint egy sor áztatott kifli következik.
2 megjegyzés:
Jó ez a túrós máglyarakás!
Csipike, egy kis változatosság:)
Megjegyzés küldése