Oldalmegjelenítések:

2015. április 4., szombat

Sonkaleves, sertéspörkölt tarhonyával, fejes salátával

A mai ebédünk levese nem sűrűn fordul elő az étlapunkon. Nem azért, mert olyan bonyolult, vagy drága leves lenne, egyszerűen azért, mert házi sonka kell hozzá. Az pedig nálunk hosszú évek után az idén van először.
Annak idején Nagyanyám főzött Húsvét táján sonkalevest. Ebből is gondolható, hogy köze lehet a húsvéti sonkához:) Igen. A megfőzött sonka levéből készülő, különböző-képen variálható, egyszerű, de finom leves. 
A kötözött sonka leve annyira gyenge, hogy egyszerűen nem érhető el vele az az íz, amit a házi sonka főzésével el lehet érni.
Nagyanyám készítette úgy, hogy burgonyaleves készült a sonkaléből (kb. fele-fele arányban sonkalé és víz, egyébként túlzottan erős, sós-füstölt íze lenne). Volt, hogy a babgulyás leve gazdagodott a sonkalével és volt, hogy tojáslevest készített belőle. Dúsította a töltött káposzta ízét, a székelykáposztáét. Amíg tartott a sonkalé, olyan ételek készültek, amikhez illett a füstös-sós lé. Nagyanyám fantáziája kimeríthetetlen volt.:) Levesbetét általában kézi tarhonya volt, az én szóhasználatomban reszelt tészta:)
A mai levesünk praktikuma abban is megmutatkozik, hogy a levesbetét tarhonya ugyan...a pörkölt köretéből.
Került bele sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél. Amikor felforrt, egy kevés őrölt paprikát szórtam bele, hogy pirosas színe legyen. 
Tálaláskor bőségesen meghintettem vágott petrezselyemzölddel.
 Tarhonya köret
Fejes saláta 

4 megjegyzés:

MJ írta...

Kellemes Húsvétot kívánok! :)

Roza írta...

Köszönöm, kedves MJ., Nektek is áldott ünnepet!!

Anikó írta...

Szoktam én is sonkalevest főzni az isteni léből, kevés sonkadarabkákat is teszek hozzá és egy sárgarépát, betétnek meg gerslit/árpagyöngyöt/, nagyon szeretjük, és tényleg csak a hagyományosan pácolt, és füstölt sonka levéből lehet igazán jót enni is és főzni is.

Roza írta...

Bizony, Anikó!:)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...