Eredeti nagyszalontai recept, Cs. Esztertől
Hozzávalók:
(4 személy részére)
50 dkg leveszöldség,
(1 kisebb karalabé, vagy 1 szelet,
hajastól 1 kicsi fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kicsi vagy egy szelet zeller,
répa,
petrezselyem gyökér, ) ,
nyáron 1 egész zöldpaprika,
1 egész paradicsom,
1 kiskanál szárított rozmaring,
de finomabb a friss, zöld ágacska,
1 mokkáskanál pirospaprika,
pár szem fekete bors,
1 púposkanál liszt,
1/2 dl olaj,
1 dl tejföl,
citromlé,
citromsó a savanyításhoz,
só,
csipet cukor,
delikát,
1 kisebb feldarabolt csirke , vagy csak az aprólék.
Elkészítés:
Egyszerre, fűszerek nélkül rakjuk a fazékba a hozzávalókat, felöntjük befedésig vízzel, szemes borsot szórunk közzé, habzásig felfőzzük, letisztítjuk, kicsi lángon kolytortatjuk. Mikor készre puhultak sóval, delikáttal, cukorral ízesítjük, levesszük a tűzről. Az olajon, a liszttel vékony rántást készítünk( én csak habarok), beleforgatjuk a rozmaringot, (nem égetjük, mert keserű lesz), felengedjük egy pici hideg vízzel. Közben leszűrjük a levesünket, visszarakjuk a tűzre, felengedjük az átszűrt rántással, nyakon cserdítjük 1 dl tejföllel, ízlés szerint savanyítjuk, fedő nélkül felfőzzük, majd lefedve vagy 15 percig érleljük az ízeket.
Hozzávalók:
(4 személy részére)
50 dkg leveszöldség,
(1 kisebb karalabé, vagy 1 szelet,
hajastól 1 kicsi fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kicsi vagy egy szelet zeller,
répa,
petrezselyem gyökér, ) ,
nyáron 1 egész zöldpaprika,
1 egész paradicsom,
1 kiskanál szárított rozmaring,
de finomabb a friss, zöld ágacska,
1 mokkáskanál pirospaprika,
pár szem fekete bors,
1 púposkanál liszt,
1/2 dl olaj,
1 dl tejföl,
citromlé,
citromsó a savanyításhoz,
só,
csipet cukor,
delikát,
1 kisebb feldarabolt csirke , vagy csak az aprólék.
Elkészítés:
Egyszerre, fűszerek nélkül rakjuk a fazékba a hozzávalókat, felöntjük befedésig vízzel, szemes borsot szórunk közzé, habzásig felfőzzük, letisztítjuk, kicsi lángon kolytortatjuk. Mikor készre puhultak sóval, delikáttal, cukorral ízesítjük, levesszük a tűzről. Az olajon, a liszttel vékony rántást készítünk( én csak habarok), beleforgatjuk a rozmaringot, (nem égetjük, mert keserű lesz), felengedjük egy pici hideg vízzel. Közben leszűrjük a levesünket, visszarakjuk a tűzre, felengedjük az átszűrt rántással, nyakon cserdítjük 1 dl tejföllel, ízlés szerint savanyítjuk, fedő nélkül felfőzzük, majd lefedve vagy 15 percig érleljük az ízeket.
(A kép illusztráció lehet, nem emlékszem, hogy azt is a recepttel kaptam-e.)
Megjegyzésem:
Azért osztom meg Veletek ezt a régen kapott receptet, mert a lírása olyan jó, ízes, Erdélyben használt kifejezéseket tartalmaz, hogy úgy éreztem, kár lenne kihagynom belőle bárkit. Köszönöm Eszternek, hogy elküldte nekem ezt a receptet!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése