2015. június 28., vasárnap

Péter falunapi pörköltje (Vegyes pörkölt májjal és gombával)

Jelen posztban idegen tollakkal ékeskedem... Szombaton Falunap volt a falunkban és a Szőlőhegyért Egyesület, mint civil szervezet ezen először vett részt. Naná, hogy Péterem rögvest be is nevezett a főzőversenybe nagyon jól sikerült pörköltjével. Igaz, helyezést nem ért el, de egyrészt nagyon sok nevező volt, másrészt csak az első három helyezettet díjazták és emelték ki (sajnos). No, de sebaj, jövőre is lesz Falunap!:)
Hozzávalók:
(20 főre)

1,5 kg vöröshagyma (tisztítva,kockázva)
1 fej fokhagyma (tisztítva, egészben)
15-20 dkg császárszalonna (kockára vágva)
0,5 kg sertészsír
2 kg köröm
2 kg csülök
1,5 kg marhanyak
1,5 kg disznóhús
1 kg máj
1 kg gomba
5 dl száraz vörösbor

Fűszerek:

bors
őrölt paprika
rozmaring
tárkony
babérlevél
köménymag
4 db zöldpaprika
3-4 db paradicsom
cseresznyepaprika egészben
Elkészítése:

A csülköt kicsontozzuk, levágjuk a bőrét, majd a húsát a pörkölthúsnál kicsit nagyobb, falatnyi darabokra, a marhát és a sertéshúst szintén, a májat pedig kisujjnyi csíkokra vágjuk.
Egy megfelelő méretű bográcsban a zsíron aranyszínűre megpirítjuk a kockákra vágott császárszalonnát, majd hozzáadjuk az apró, félcentis kockákra vágott hagymát.
Mikor a hagyma üvegesre pirul, beleborítjuk a marhahúst, a csülköt, meg a körmöt.Többször átkeverve addig pirítjuk míg színt nem kap minden hús, azután  megsózzuk és beleszórjuk az előkészített fűszereket. Felöntjük a borral és annyi vízzel, ami éppen hogy el nem lepi. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott paprikát, a kettévágott paradicsomot és a  fokhagymát. Legalább 3/4-1 órát főzöm. Ekkor adjuk hozzá a sertéshúst, még sót, és ha kell, még önthetünk hozzá bort, esetleg még fűszerezhetjük. Innentől már addig főzzük, amíg megállapíthatjuk, hogy még egy fél óra és elkészül. Ekkor adjuk hozzá a májat és a gombát. Ahogy a máj elkészült, lezárjuk alatta a gázt és késznek nyilvánítjuk a pörköltet.
Vigyázzunk, mert a máj pillanatok alatt megkeményedik.

Friss kenyérrel, puliszkával, galuskával, savanyúsággal, ill. friss salátával kínáljuk.


4 megjegyzés:

Györgyné Laczkó írta...

Biztos nagyon finom volt!

Roza írta...

Mindenesetre mindenkinek nagyon ízlett. Dícsérték....:)

Ani írta...

Ez aztán az adag! Jó, tartalmas mennyiség! Kalóriák ide vagy oda, én szeretem az ilyesmit. Módjával kell szedni előle. Kár, hogy nem kapott helyezést.Megérdemelte volna!

Ágnes :) írta...

Nagyon tetszik a recept ! El is mentettem és ha legközelebb lesz nálunk nagy családi bográcsozás, elkészítjük. :)

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...