2015. október 11., vasárnap

Harkányban gyógyulgattam.

Én is észrevettem, hogy kissé hanyagoltam a blogolást... Augusztustól alig posztoltam valamit:( Évike rá is kérdezett, hogy minden rendben van-e. Aztán a menyem érdeklődött, hogy akkor most mi van? Összeszedtem magamat és legalább mesélek, ha főzős képek nincsenek, amiket beposztolhatnék. Pedig enni ettünk...:)

Talán az utóbbi évek kissé jobban igénybe vettek fizikailag, ezáltal a gerinc- és csípőforgó fájdalmaim is gyakoribbak lettek. Fájdalomcsillapító meg egyre több kellett...
Még januárban kértem beutalót ilyen 3 hetes gyógyfürdős helyre, amire végül csak szeptemberig kellett várni. Aki járatos az ilyen dolgokban, az tudja, hogy vannak helyek, ahol másfél-két évet is kell várni, ha az embernek nincs elég vastag pénztárcája...

Szeptember 17-től október 8-ig tartott a "nyaralásom".
Amikor elgondolkodtam azon, hogy írok erről egy posztot, vívódtam, megírjam-e a helyet is, mert nem csak pozitív élményekkel lettem gazdagabb. Aztán még máskor is szeretnék oda menni. De - mivel nem lódítok - vállalom a véleményemet... A kórházban is volt közvélemény-kutatás, ott is leírtam a negatív véleményemet.

A környezet maga nagyon kellemes volt. Háromágyas szobában helyeztek el, ahol igazán kellemes társaság lettünk. Az egyik szobatársam nem más, mint a Nővérem volt:)) A harmadik szobatárssal is nagyon jól összehangolódtunk.
Reggel 3/4 7-re kellett lemenni az étterembe reggelizni. Négyen ültünk egy asztalnál, felszolgálók láttak el bennünket. Diabeteszes lévén általában kaptam egy korpás kiflit, kis margarint, kis jam-et. Keserű teát, ill. tejet kérhettem. Előfordult két alkalommal, hogy 2 db virsli volt reggelire, egyszer pedig 1 db kemény tojás és margarin. Néha kockasajt, vagy tömlős sajt, ill. májkrém szerepelt még. Nekem személy szerint elégséges volt a reggeli mennyisége. Az egyik asztaltársamnak pl. szinte nem volt nap, hogy valami is tetszett volna. Ő "fizetős" beteg volt, de ez az étkezésnél nem jelentett kiváltságot. Néha elgondolkodtam azon, hogy otthon mit ehet, de inkább nem foglalkoztam vele. Ő is diabeteszes volt sok-sok plusz kg-val. Egyszer jutott eszembe, hogy elmesélném - motiválandó - az életmód változtatásommal járó eredményemet, de nem tettem. Pedig, ha kételkedett volna, ott voltak a kórházi papírjaim, amikor 2011-ben 97 kg voltam, idén januárban 69 kg-mal vettek fel a kardiológiára. Az állandó, tartott súlyom pedig 73 kg.
Ehelyett bőszen kritizáltam azon ételeket, amiket diabeteszeseknek nem adtam volna. Pl. rakott tészta. És sok volt a krumpli, a rizs is. Kevés a főzelék, még kevesebb a párolt zöldség. Pedig ha az alapanyag adott, akkor ugye nem drágább megfőzni egy egészségesebb, ízletes ételt, mint egy kevésbé ízleteset. Nem voltak az ételek ehetetlenek, de még kórházi tapasztalataimhoz viszonyítva is kevésbé voltak ízletesek. Az pedig már a szakácson múlik! Én lelkes voltam, amikor elég jól sikerült tengeri halfilé volt párolt/főtt zöldségekkel. Az előbb említett asztaltársam majdnem sikítófrászt kapott tőle!:) Kétszer volt ilyen ebéd, másodjára határozottan háborogtam, mert nagyon sok rizst tettek mellé és alig 3-4 db(!) főtt brokkolit.  A levesek viszont - melyek szabad merítésesek voltak egyébként - ízletesek voltak. De látványra mindig olyan volt, mintha mindig ugyanaz a leves lett volna:)) Nem tudom, ezt hogy csinálták? Utólag sajnálom, hogy nem készítettem az ételekről képet...

A kezelések viszont nagyon profin működtek. Órarendet kaptunk, hova, mikorra kell menni. És ha az volt kiírva, hogy 13.30 h, akkor tuti, hogy 13.30 h-kor szólították a pácienst. Késni nem volt ajánlatos, mert ha a hívásnál nem volt ott valaki, tovább haladtak a névsorral. Később vissza-visszatértek a hiányzóhoz, de az ilyen az kissé zavaró volt. Sajnálatos módon már egyre több kezelésért fizetni kell:( Pl. a számomra javasolt masszázst 650 Ft/20 perc áron tudtam igénybe venni.
A medencékben lévő vizet össze sem lehetett hasonlítani a fürdő területén lévő vízzel. Ezt nem klórozták, nem tisztították, naponta leengedték és másnapra új víz volt a medencében. Tömény gyógyvíz. 20 percnél hosszabb időt nem is javasolt az orvos bent tölteni. Persze, lehetett, de szabályosan elfáradt az ember, ha fél-, háromnegyed órát eltöltött benne. Mert azért előfordult, hogy találkoztak ismerősök és eldumálták az időt:)  Szinte minden kezelés után volt idő kicsit pihenni. Ami kifejezetten jól esett. 16 óra után már nem voltak kezelések, akkor ki lehetett menni a városba. Este 10-ig volt nyitva a kapu.
Hazamenni a középső hét végén lehetett, 48 órára. De látogató az akár naponta jöhetett volna. Sőt! Ott is lakhatott volna bármelyik családtag, rokon, stb., akár teljes ellátással, megfelelő térítési díj fejében. A legolcsóbb lehetőség kétágyas szobában, teljes ellátással 6.720 Ft/fő/nap áron volt elérhető. Egyágyas szoba teljes ellátással 8.470 Ft/fő/nap. Ezekhez a szobákhoz saját zuhanyzó és hűtő tartozott.
Minden szobában volt tv és wi-fi. 100-100 Ft/fő/nap áron lehetett használni. Egyikre sem volt kötelező előfizetni, nekem pl. mobil netem van. A tv előfordult, hogy problémát okozott némely szobákban, mert volt, hogy mondjuk 1 valaki nem akart előfizetni rá, akkor evidens, hogy a másik 2 személy +50-50 Ft-tal többért nézhette kedvenc sorozatát. De ugye, a harmadiknak sem lehetett bekötni a szemét!:) És akkor volt, ahol csak 1 akart előfizetni. Neki általában azt javasolták, hogy valamelyik társalgóban tv-zen inkább. De azzal meg az lehetett a probléma, hogy aki előbb ott volt, az kapcsolta az őt érdeklő adót. Szóval, mozgalmas és mulatságos dolgok tudtak megesni:)

Ami sajnálatos volt, az az, hogy pl. a minden másnap kapott capsaicin-krém pakoláshoz már nem adtak pl. lepedőt, hogy beburkolózzon az ember, nem kenve össze az ágyruhát, javasolták, mindenki vegyen a recepción 4-600 Ft közötti áron olyan színes masszázs lepedőt, v. kezelő lepedőt... Én inkább egy nem kényes színű törülközőt vittem erre a célra. Ezt használtam a száraz tornánál is.

Minden másnap volt vizit. Amikor félidőnél jártam, megemlítettem, hogy még nem érzek javulást, sőt, az alaposan fellazított hátizmaim sajognak. A főorvos asszony kényszeredett mosollyal mondta, hogy ne legyek türelmetlen. Holott hipp-hopp, elvette a reggeli és déli fájdalomcsillapítómat, mondván, minden kezelés azt szolgálja, hogy majd ne fájjak. Ha nagyon hiányzik, kérjek algopyrint.
Viszont nem kételkedtem, hogy jó lesz úgy. Meg is szenvedtem:) De a gyógyulásban, ill. az állapotjavulásban a hit is nagy szerepet játszik - szerintem.

Szolgáltatásként volt fodrász, kozmetika, manikűr, pedikűr, szauna, wellness fürdő, masszázs, konditerem, büfé. Volt könyvtár, és helyben gyógyászati segédeszköz üzlet.

A városban számtalan szép látnivaló volt. Jellemzően a Zsolnay gyár által gyártott szépséges szobrok, szökőkutak. Legszebb talán  az eozin szökőkút volt, melynek címe: Harka és az ördög. (Már érthető, miért kénes a harkányi gyógyvíz!:))
Amikor én a képet készítettem, éppen nem működött:( Mint ahogy nem működött a 3 hét alatt egyszer sem a 2000-ben felállított Milleniumi Országalmás csobogó, Vajda László és Kamerer Tamás munkája.
Zsolnay díszítések, szökő- és ivókutak a kórházon belül is megtalálhatóak.Szép  a református templom, melyen egy gólyafészek is látható volt, immár üresen.
A katolikus templom közvetlenül a gyógykórház szomszédságában volt. 
Hogy ne csak a testünk, a lelkünk is gyógyulhasson, szentmisén is részt vettünk. Legalább ez önzetlenül ingyen volt.

A templomkertben  Morvai László tűzzománc alkotásai láthatók, úgy mint a Stáció 12 jelenete és
a magyar történelem jeles személyei és eseményei 14 alkotás.
Az idő már eléggé változékony volt, de azért annyira nem, hogy ne ülhessünk ki fagyizni egy olyan fagyizónál, ahol - az utóbbi időben jelent meg felénk ez a fajta olasz fagyi - akkora volt egy gombóc, hogy nyugodtan kérhettünk kétféle fagyit egy gombócban, ugyanúgy 200 Ft-ért.
A Tesómat nem vágtam le a képről, ő biztosan nem kifogásolja, hogy beposztoltam, nem sértem a személyiségi jogait:) A kép elkészítésében a nem látható szobatársunk férje volt segítségünkre, így nem készült szelfi:))
A háttérben jobb oldalt látható pékségben olyan isteni pereceket sütöttek, sósat és sajtosat, ami nagy volt és finom puha, 199 Ft/db-ért. Kicsi unokáimnak hoztam is haza, mert a középső hétvégén ott voltak látogatóban, akkor ilyen pereccel vártam őket és nagyon-nagyon ízlett a csöppeimnek!:) 

Talán ennyi, amit erről a 3 hétről összefoglalhatok. Nagyon jól éreztem magamat, a Tesóm úgyszintén. Gyerekkorom óta nem voltunk együtt nyaralni... Én beszéltem rá és utólag is áldom az eszemet, hogy kiötöltem ezt. Rá is nagyon ráfért a pihenés éppúgy, mint a kezelések.
Most még egy kicsit kell türelemmel lenni, mert a kezelések jótékony hatása még ezután fog érződni.
Remélhetőleg!:)  

10 megjegyzés:

Anikó írta...

Jó egészséget neked Roza, remélem hatni fog a gyógyvíz meg a kezelés és nem lesznek fájdalmaid nagyon!, mert azért azt hiszem valamennyi fájdalommal már együtt kell élnünk mindenképpen, a kopásokat nem tudják gyógyítani, csak legalább enyhüljenek, már az is valami.
Hasonló csípő és térdkopásaim vannak nekem is, sőt időnként jelentkezik egyik vállam is, egyik könyököm is, nem beszélve a kézfejemről, de tudod az a legnagyobb baj, hogy nem lehetünk mégegyszer 20 évesek !!!!

Éva írta...

Örülök hogy itt vagy és elmesélted merre jártál? Most valóban pihenjél sokat, azt szokták mondani hogy ilyen kezelések után jó ha fokozatosan terheli meg az ember magát. Szép helyen voltál a kellemetlenségeket leszámítva, az pedig mindenütt akad! Ahogy olvastam írásod nyugdíj előtt nem érdemes ilyen helyre menni:-))
Vigyázzál magadra amennyire tudsz!

Roza írta...

Anikó, én 40-nel is kiegyeznék!:)

Évám, köszönöm szépen!

Ani írta...

Kedves Róza! Nagyon örülök, hogy előkerültél, már hiányoztál nagyon. Remélem, hogy hosszú távon elmúlnak majd a fájdalmaid.

Roza írta...

Köszönöm Ani. Én is reménykedem...

Vicuska írta...

Fájdalom ide vagy oda, nagyon csinos vagy, megszépültél, megfiatalodtál, látom a fotóidon! :) Jó ötlet volt bevonni a testvéredet, máskor is szervezhetnétek közös programokat. Jó, jobb egészséget kívánok!

Roza írta...

Vicuska, aranyos vagy, köszönöm szépen!:)

Lívia írta...

Örülők, hogy megosztottad a három hét történéseit, érdekes, számomra eddig ismeretlen dolgokról olvashattam, hogy mik vannak úgy általában ilyen gyógyvizes helyeken. Volt jó is rossz is ahogy írtad, mint mindenhol, de ha muszáj valahol ott lenni a gyógyulásunk érdekében, akkor elviseljük. Te is ezt tetted, de ami a lényeg, hogy jól érezted magad és biztos, hogy lesz valami eredménye, érezni fogod a gyógyhatást. Jól nézel ki. Jó egészséget kívánok.

Ani írta...

Ja és Játék van nálam. Ugye nem maradsz ki?

Roza írta...

Líviám, köszönöm szépen!

Ani, kérlek, ne nehezteljél rám, de lehet, már későn olvastam a hozzászólásodat és lekéstem a játékról... Utánanézek és köszönöm, hogy gondoltál rám!

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...