2015. június 28., vasárnap

Péter falunapi pörköltje (Vegyes pörkölt májjal és gombával)

Jelen posztban idegen tollakkal ékeskedem... Szombaton Falunap volt a falunkban és a Szőlőhegyért Egyesület, mint civil szervezet ezen először vett részt. Naná, hogy Péterem rögvest be is nevezett a főzőversenybe nagyon jól sikerült pörköltjével. Igaz, helyezést nem ért el, de egyrészt nagyon sok nevező volt, másrészt csak az első három helyezettet díjazták és emelték ki (sajnos). No, de sebaj, jövőre is lesz Falunap!:)
Hozzávalók:
(20 főre)

1,5 kg vöröshagyma (tisztítva,kockázva)
1 fej fokhagyma (tisztítva, egészben)
15-20 dkg császárszalonna (kockára vágva)
0,5 kg sertészsír
2 kg köröm
2 kg csülök
1,5 kg marhanyak
1,5 kg disznóhús
1 kg máj
1 kg gomba
5 dl száraz vörösbor

Fűszerek:

bors
őrölt paprika
rozmaring
tárkony
babérlevél
köménymag
4 db zöldpaprika
3-4 db paradicsom
cseresznyepaprika egészben
Elkészítése:

A csülköt kicsontozzuk, levágjuk a bőrét, majd a húsát a pörkölthúsnál kicsit nagyobb, falatnyi darabokra, a marhát és a sertéshúst szintén, a májat pedig kisujjnyi csíkokra vágjuk.
Egy megfelelő méretű bográcsban a zsíron aranyszínűre megpirítjuk a kockákra vágott császárszalonnát, majd hozzáadjuk az apró, félcentis kockákra vágott hagymát.
Mikor a hagyma üvegesre pirul, beleborítjuk a marhahúst, a csülköt, meg a körmöt.Többször átkeverve addig pirítjuk míg színt nem kap minden hús, azután  megsózzuk és beleszórjuk az előkészített fűszereket. Felöntjük a borral és annyi vízzel, ami éppen hogy el nem lepi. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott paprikát, a kettévágott paradicsomot és a  fokhagymát. Legalább 3/4-1 órát főzöm. Ekkor adjuk hozzá a sertéshúst, még sót, és ha kell, még önthetünk hozzá bort, esetleg még fűszerezhetjük. Innentől már addig főzzük, amíg megállapíthatjuk, hogy még egy fél óra és elkészül. Ekkor adjuk hozzá a májat és a gombát. Ahogy a máj elkészült, lezárjuk alatta a gázt és késznek nyilvánítjuk a pörköltet.
Vigyázzunk, mert a máj pillanatok alatt megkeményedik.

Friss kenyérrel, puliszkával, galuskával, savanyúsággal, ill. friss salátával kínáljuk.


2015. június 26., péntek

Tárkonyos csirkeragu leves, Pisti pogácsa (as. burgonyás lepény)

Második hete, hogy itt vannak az unokák. Ez idő alatt csak olyan ételeket készítettem, amelyeket ők szeretnek és ők kérnek. Minden alkalommal leginkább tésztaféle szerepelt az étlapon. Valamilyen levessel. Hiába könyörögtem egy kis főzelékért, örülhetek, hogy az a pár más jellegű étel bekerült a sorba:))
Volt cukros pite
vasárnap rántott szelet és rántott cukkini
palacsinta
csirkemáj rizottó
diós metélt

Hirtelenjében ennyi jutott eszembe. 

Holnap Falunapon leszünk, így nem kell főznöm, aztán délután hazamennek az ikrek és majd csak hétfőn jönnek vissza, akkor Lilikével  kiegészülve. 
Még nem mentek el, de már nagyon várom őket!:) Lilikével kiegészülve talán sikerül némi főzelékfélét is előkaparni (értsd.: kiderül, melyiket szeretik). Ugyanis ötletem bőségesen lett volna, de mindegyikre az volt a válasz: - Azt nem szeretjük!
Sajnos, hiába ilyen nagyok már, étkezés terén továbbra sem könnyű velük.

2015. június 17., szerda

Csirkemáj rizottó salátával

Megérkeztek az ikrek. Ebédre csirkemáj rizottót készítettem:)
Tegnap érkeztek, akkor paradicsomleves és cukros pite volt ebédre. Az is a kedvencük.
Máris törhetem a fejemet, holnap mit készítsek ebédre, ami osztatlan örömet okoz nekik.
Majd faggatózom... Nem konkrétan, kerülő úton:))

2015. június 15., hétfő

Lecsós szelet puliszkával

Ahhoz még elég drága a paprika és a paradicsom, hogy lecsót készítsek az egész családnak. Ezért gondoltam ki, hogy lecsós szeletet készítek:) Puliszkával.
A legjobb  a főzésben az, hogy sosem készítem el kétszer ugyanúgy az ételeket. Most pl. a lecsót kiolvasztott szalonnával kezdtem el.
 A húsokat sóztam, lisztbe forgattam, forró olajon hirtelen átsütöttem. Amikor minddel végeztem, beletettem a lecsóba és ott puhult meg. Még finomabb, mint ha vizet öntök alá és úgy puhul meg a hús:)
Egyetlen szépséghibája volt csak a mai ebédünknek: korán készen lettem vele. 10 órakor már ebédelhettünk volna...  A puliszka nem hűlt ki, de megdermedt.  Igaz, annak is van előnye, szépen lehet adagolni.  Most nem sütöttem át a galuskákat, csak adagoltam és mellé a lecsós szeletet.
Finom volt:)

2015. június 13., szombat

Paradicsomos húsgombóc farfalleval

Rendhagyó köretet kapott a paradicsomos húsgombócunk... tésztát.
Így is finom volt. Kicsi Anna is nagyon szereti a paradicsomos ételeket.
Péterem - Annácska apukája - este meglátta az üres lábast. Kissé rezignáltan kérdezte:
"- És Ti képesek voltatok paradicsomos húsgombócot enni, amikor nem vagyok itthon?!"
Gonoszkodva be kellett ismernünk, hogy képesek vagyunk ilyesmire... Engesztelés-képen rövidesen készítek neki sóska főzeléket. Akkor helyrebillen lelke egyensúlya:)

2015. június 8., hétfő

Tyúkhúsleves cérnametélttel, pestos farfalle ketcuppal

Tyúkhúsleves cérnametélttel:
Jól ízesített maradék sülthúsból, még némi ízesítő és egy kis pesto hozzáadásával készült el a mai ebédünk második fogása.

Hozzávalók:
(2 személyre)

25 dkg maradék sülthús
1 ek, ketchup
1 kis fej vöröshagyma
1 mk. őrölt paprika
1 ek. medvehagymás pesto
2 ek. kókuszzsír
1 ek. fokhagymás chiliszósz
bors


20 dkg farfalle

Elkészítése:

A sülthúst ledaráltam. A vöröshagymát apró kockára vágtam. Felforrósított kókuszzsíron, kissé megsózva, fedő alatt üvegesre pároltam. hozzáadtam a ledarált sülthúst. Együtt pirítottam őket, majd hozzáadtam a többi hozzávalót is.

A tésztát kifőztem, majd a főzővízből egyenesen a húsos raguba raktam át. Alaposan átkevertem. Tálaláskor megszórtam frissen vágott petrezselyemzölddel és kevés ketchupot tettem rá.

2015. június 7., vasárnap

Baconos sertéshús sajtszósszal őzgerinc formában, fokhagymás újkrumpli körettel, friss vegyes salátával

A receptet Vicuskánál találtam és elhatároztam, én is elkészítem.
Hozzávalók:

1, 5 kg sertéshús (vagy csirkemell, az eredeti receptben 80 dkg)
20-25 dkg bacon szelet
15-20 dkg kemény sajt, reszelve

bors
petrezselyemzöld
4 evőkanál tejföl
3 evőkanál liszt
2 tojás

prézli

Köret:

1 kg újkrumpli
olíva olaj
chili paprika/ vagy fekete bors

3 cikk fokhagyma
kapor

Tepsi mérete: 32x12x7 cm, a sima, nem bordás

Elkészítése:

A húst kisebb darabokra vágtam. Elkészítettem a szószt: 3 evőkanál tejfölt összekevertem a tojással, liszttel, megsóztam ( a sót csak módjával használjuk, mert a bacon és a sajt is sós!!!), borsoztam, és határozottan összekevertem a petrezselyemmel és reszelt sajttal. Ráöntöttem a keveréket a húsra, amíg barátkoztak egymással, addig a gerincformát kiolajoztam, megszórtam a zsemlemorzsával (prézlivel) és kiraktam a baconnal úgy, hogy a szeletek vége lelógjon az oldalán. Belekanalaztam a formába a szószos húst, befedtem a kilógó baconnal. Fóliával letakartam. 
170 C fokra előmelegített sütőbe toltam a betöltött gerincformát 50 percre. Ekkor óvatosan kiemeltem, megszabadítottam a fóliaborítástól, a maradék tejföllel lekentem a felületét és megszórtam a reszelt sajttal, ami kimaradt. Visszaraktam a meleg sütőbe 15 percre. 
Ha csirkéből készítjük el, akkor elég 40 perc is a sütéshez.
Amikor elkészült, akkor igény szerint kiboríthatjuk a formából egy sütőpapírra és átpiríthatjuk a tetejét (ami az alja volt). Méltó, finom étel- forrón és hidegen tálalva egyaránt.
Hidegen is nagyon finom volt és esztétikusabban lehet szeletelni.
Szilikonformában is lehet sütni. 
Bacon híján nélküle elkészítve is nagyon finom, de lehet vékony szelet füstölt szalonnát rakni helyette a forma aljába. 

Az újkrumplit kefével megsikáljuk, de csak finoman, hogy a héja rajta maradjon. Kuktában 15-20 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint feldaraboljuk és erős tűzön, lefedve, hogy ne spricceljen, átsütjük. A fokhagymát szétnyomjuk, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, kevés sót, és óvatosan, gyengéden, szeretettel átkeverjük a krumplival.
Megjegyzésem:
A burgonyát nem a recept szerint készítettem, de fokhagymát  tettem bele, a végén pedig kaporral és petrezselyemzölddel szórtam meg. Egy fokhagymás-kapros-petrezselymes újkrumplit készítettem.
A hozzá készített saláta egy friss vegyes saláta lett.
Hozzávalók:

lila hagyma
újhagyma
kígyó uborka
tv paprika
piros kaliforniai paprika
paradicsom
bors
balzsamecet
hántolt napraforgó - megszórni

2015. június 6., szombat

Császármorzsa cseresznyelekvárral

Azon gondolkodtam, valóban olyan ritkán készítenék császármorzsát, mint ahogy ide van posztolva?
Azt azért nem hiszem, mert az azt jelentené, hogy három év alatt nem készítettem...
Egy érdekesség viszont van a dologban: három év előtt is paradicsomleves volt és császármorzsa:) Meg ma is:))
Mindig kedvenc szakácskönyvem, a Horváth Ilona által írtban lévő receptet készítem el, azzal a különbséggel, hogy én teljesen sütőben készítem el. A hozzávalókat a szerint módosítom, hány személyre készítem a morzsát.
Hozzávalók:

1/4 l. liszt,
1/4 l. dara,
1/2 l. tej,
4 egész tojás,
 5 dkg cukor,
1/2 citrom reszelt héja,
3 evőkanál olaj vagy 5 dkg zsír esetleg vaj,
csipet só.
Elkészítése:

A darára meg a lisztre a hideg tejet ráöntjük, egy órát rajta hagyjuk. A tojássárgákat a cukorral meg a sóval elkeverjük és a darához adjuk. A tojásfehérjéket habnak felverjük és a darához vegyítjük. A serpenyőben a zsírt megforrósítjuk, a tésztát beleöntjük és egy tömegben pirítjuk. (Tehetjük sütőbe is.) Ha már az alja megpirult, villával darabokra tépjük és sütőlapáttal addig forgatjuk, amíg az egész megpirul. Tálra felhalmozzuk, porcukorral megszórva, dzsemmel vagy befőttel tálaljuk.

2015. június 4., csütörtök

Zöldbab leves húsgombóccal, sütőtök püré fasírt golyókkal

Ma zöldbab levest készítettem húsgombóccal.

Az meg lehet, kissé meglepő, hogy itt a nyár legelején még sütőtök ételt készítek, de az az igazság, nagyon szeretjük a sütőtököt. Volt még egy kisebb darab, gondoltam elkészítem, mert a következő szezonra még nagyon sokat kell várni.
Így lett sütőtök püréfasírt golyókkal.

2015. június 3., szerda

Csalánfőzelék krumpli gancával és párolt csirkecombbal

Amikor levágják a kert szélén a gazat, az újra növő csalán megint gyenge, amíg meg nem nő nagyra.
Ezt kihasználva szedtem egy marokkal és készítettem belőle csalánfőzeléket.
Nagyon finom lett.
Volt még maradék krumpli ganca és párolt csirkecomb, nagyszerű ebéd kerekedett belőle.
Kicsi Annácskának is nagyon ízlett:)
Mindig az jut az eszembe, hogy mennyi évtizeden keresztül soha, senkinek nem jutott eszébe, hogy megkóstolja legalább a csalánt akár levesnek, akár főzeléknek. Pedig ha valami, ez aztán mindig kéznél volt:) A kiskacsák fogyasztották nagy élvezettel...

2015. június 1., hétfő

Zöldfűszeres káposztában sült csirke krumpli gancával

A zöldfűszeres káposztában sült csirke itt éppen kisült.
A változatosság kedvéért most krumpli gancát készítettem mellé. Szépen meg is pirultak a sütőben.
Kitálalva a káposztában sült csirke a krumpli gancával.

Blogomban az általam készített ételek receptjei és a róluk saját magam által készített képek szerepelnek.
Bármelyik recept, vagy kép elvihető, de felhasználás esetén kérem a forrás megjelölését.
Köszönöm szépen.

2011. május 08-tól:

free counters

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...